Lietuviški šaltibarščiai išrinkti geriausia šalta sriuba pasaulyje | Kas vyksta Kaune

Lietuviški šaltibarščiai išrinkti geriausia šalta sriuba pasaulyje

Lrytas.lt 2024/03/28 22:16
Asociatyvi / LR archyvo nuotr.

Gaivi ir šalta mūsų lietuviška burokėlių sriuba – šaltibarščiai – pelnė pirmąją vietą pasaulio šaltų sriubų kategorijoje.

Žinomas internetinis tradicinio maisto kelionių vadovas „TasteAtlas“ paskelbė sąrašą „17 geriausių šaltųjų sriubų pasaulyje“, kuris buvo išrinktas skaitytojų balsais.

Ta proga pirmąją vasaros dieną vyks Vilniaus Šaltibarščių festivalis, kuriame karaliaus rožinė spalva – kaip mūsų šaltibarčių.

Šaltibarščiai pirmąkart istorijoje buvo paminėti dar 1662 metais Jano Chryzostomo Paseko memuaruose kaip batvinių sriuba, kurios būtina paragauti Vilniuje.

Mūsų gerai žinomi šaltibarščiai yra ruošiami iš tokių ingredientų kaip burokėliai, kefyras, tarkuoti agurkai bei kietai virti kiaušiniai, pagardinami krapais ir valgomi su karštomis bulvėmis.

Antrąją vietą pelnė ispanų sriuba „Porra Antequerana“, kilusi iš Malagos Antekeros miesto. Seniau ši sriuba būdavo patiekiama šilta, gaminama iš pomidorų, alyvuogių aliejaus, česnakų, daržovių, su kumpio gabaliukais, kietai virtu kiaušiniu ir kitais ingredientais, kuriuos valstiečiai turėdavo po ranka.

Šiais laikais sriuba yra patiekiama šalta, dažniausiai kaip užkandis, o ant jos viršaus yra užbarstoma tuno.

O trečiąją vietą laimėjo vėlgi ispanų sriuba – „Salmorejo“, kuri įprastai yra patiekiama šalta.

Kaip ir šaltibarščiai, ji populiariausia vasarą, o sriubos ingredientai – trinti pomidorai, duona, česnakas, aliejus ir actas. Pagardinama kietai virtais kiaušiniais arba ispanišku kumpiu. Kai kuriais atvejais ji gali būti patiekiama kaip padažas prie skrebučių ar omletų.

Ketvirtąją vietą pelnė bulgarų šalta sriuba „Tarator“, kuri yra gaminama iš bulgariško jogurto, agurkų, česnakų, smulkintų krapų, saulėgrąžų aliejaus, graikinių riešutų ir šiek tiek vandens arba ledo.

Yra daugybė šios gaivios sriubos versijų (ypač Šiaurės Makedonijoje), todėl kai kurie ingredientai gali būti praleidžiami, o kiti pridedami – riešutai kartais pakeičiami duona, o agurkai – morkomis ar salotomis.

Penktają vietą laimėjo tiršta prancūzų sriuba „Vichyssoise“, kuri gaminama iš trintų porų, svogūnų, bulvių, grietinėlės ir vištienos sultinio. Dėl sriubos kilmės nuolat ginčijamasi – vieni teigia, kad jos šaknys prancūziškos, kiti tvirtina, kad tai amerikiečių išradimas.

Šiandien ši sriuba tradiciškai patiekiama šalta ir įprastai pagardinama šviežiais smulkintais laiškiniais česnakais.

Šeštąją vietą laimėjo ispanų šalta sriuba „Ajoblanco“, septintąją – korėjiečių šalta makaronų sriuba „Naengmyeon“, aštuntąją – latvių šalta daržovių sriuba „Aukstā zupa“, devintąją – vengrų saldi atšaldyta sriuba su vyšniomis ir grietine „Meggyleves“, o dešimtąją – vėlgi ispanų šalta daržovių sriuba „Gazpacho“.

Parengta pagal tasteatlas.com

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA