3 išskirtiniai ypač maistingi blynų receptai Užgavėnėms | Kas vyksta Kaune

3 išskirtiniai ypač maistingi blynų receptai Užgavėnėms

Blynai / Moderato Patašini nuotr.

Miltiniai blynai – neabejotinas komforto maistas, ypatingai mėgstamas vaikų. Vis tik, dėl savo maistinės vertės jie retai sužavi mitybos specialistus. Tačiau, pasak dietistės Indrės Trusovės, per Užgavėnes verta atiduoti duoklę tradicijoms ir nebijoti pasimėgauti šiuo patiekalu iš visos širdies. Na, o norintiems, kad žiemos palydėtuvės butų ne tik skanios, bet ir palankesnės sveikatai, I. Trusovė siūlo išmėginti jos pamėgtus maistingų blynų receptus, praturtintus baltymais.

„Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė dietistė I. Trusovė pripažįsta, kad tradiciniai miltiniai blynai jos šeimos namuose yra reti svečiai. Pasak jos, kepant blynus iš kiaušinio, kvietinių miltų, pieno ir cukraus bei patiekiant juos su saldžia uogiene, toks patiekalas organizmą tik menkai aprūpina naudingomis medžiagomis, rašoma „Maxima“ pranešime žiniasklaidai.

„Tradicinius miltinius blynus, patiektus su džemu ar uogiene, reikėtų vertinti kaip desertą ir jis neturėtų atstoti pagrindinio patiekalo. Na, nebent tai Užgavėnės, – šypsosi mitybos specialistė. – Šiais metais ir pati vaikams kepsiu čirvinius blynus, kad jie galėtų pasidžiaugti savo mėgstama švente. Vaikai labai laukia Užgavėnių, mėgsta persirengti, nešasi blynų į mokyklą, dalijasi jais su bendraklasiais, o grįžę namo – šio gardumyno prašo iškepti dar.“

Užgavėnės – diena be dietų

Kalbėdama apie blynus dietistė I. Trusovė ragina nebijoti pagrindinio žiemos palydėtuvių patiekalo ir įvairiausių jo variacijų – pasimėgavimas tradiciniu maistu labai svarbus emocinei savijautai, o saikingas pasmaguriavimas tuo, ko norime, tikrai neturės neigiamos įtakos sveikatai.

Beje, pagal senuosius papročius, Užgavėnės laikytos diena be dietų – tad gausiai prisivalgyti buvo geras ženklas, galintis prišaukti turtingus metus.

„Jei nusprendėte mėgautis miltiniais blynais – geriausia tai daryti per pietus, – pataria „Maximos“ subalansuotos mitybos partnerė. – Ryte mūsų organizmui reikia gausaus naudingų medžiagų kiekio, tad šis patiekalas to paprasčiausiai nesuteiks. Taip pat ir vakare – jei prieš miegą suvalgysime cukrumi gausių blynų, kurių miltuose esantis krakmolas į cukrų būtent ir skils, bus sunku užmigti, o neišnaudota energija pradės kauptis riebalų pavidalu.“

Viską lemia ingredientai

I. Trusovė atkreipia dėmesį, kad pasirinkus tinkamus ingredientus, blynai gali būti skanus ir sveikesnis kasdienio meniu paįvairinimas.

„Juk visai kas kita, jei gamindami blynus naudosime sveikatai palankesnius miltus, pavyzdžiui, speltų, avižinius, avinžirnių ar migdolų, o juos maišysime su kiaušiniais, graikišku jogurtu, kefyru ar pora šaukštų varškės bei pagardinsime bananu, obuoliu ar agavų sirupu. Patiekę su uogomis, riešutų kremu ar graikišku jogurtu gausime išties sveikatai palankų patiekalą“, – pataria mitybos specialistė.

Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento vadovė, pastebi, kad pastaraisiais metais pirkėjai atranda vis daugiau alternatyvų įprastiems kvietiniams miltams.

„Tai paprastas ir nebrangus būdas daugelį tradicinių patiekalų paversti sveikatai palankesniais. Pavyzdžiui, per praėjusius metus ženkliai ūgtelėjo kokosų miltų pardavimai, pirkėjai taip pat dažniau įsigijo grikių, burokėlių, morkų, špinatų ar avinžirnių miltus. Asortimente turime apie 16 rūšių miltų ir pastebime, kad mūsų klientai vis drąsiau renkasi galbūt mažiau įprastas, tačiau vis labiau populiarėjančias alternatyvas. Atsižvelgdami į tai užtikriname, kad parduotuvių lentynose kiekvienas rastų sau jau pažįstamus produktus itin geromis kainomis, o taip pat būtų įkvėpti išbandyti kažką naujo“, – besiformuojančius naujus įpročius komentuoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Asociatyvi / L. Obelevičiūtės nuotr.

Išskirtiniai ypač maistingi Indrės Trusovės blynų receptai

Dietistė I. Trusovė kviečia išbandyti net 3 skirtingus blynų receptus be kvietinių miltų – juos mėgsta ir vaikai, ir savo kūno linijas prižiūrintys suaugusieji.

Vafliniai blynai. Jiems reikės: 2 kiaušinių, 150 g natūralaus jogurto, 120 g speltų miltų, 100 ml pasirinkto augalinio gėrimo, 30 ml datulių sirupo, 20 g sviesto.

Gaminimas: gerai išplakite kiaušinius, kol suputos. Ištirpinkite sviestą ir sumaišykite visus ingredientus iki vientisos masės.

Kepkite specialioje čirvinių blynų keptuvėje arba vaflinėje, tačiau galite naudoti ir paprastą keptuvę – tiesiog pilkite į ją tešlą ir kepkite kaip paprastus blynus.

Moderato Patašini nuotr.

Purūs maistingi blynai. Jiems prireiks: 200 g pertrintos varškės, 3 kiaušinių, 60 g avižinių miltų, 40 ml datulių ar agavos sirupo, kokosų aliejaus kepimui.

Gaminimas: atskirkite trynius nuo baltymų, baltymus išplakite iki standžių putų. Atskirai išplakite trynius, sumaišykite juos su kitais ingredientais ir į gautą masę atsargiai, švelniais judesiais įmaišykite išplaktus baltymus, kad tešla nesukristų.

Blynus kepkite įkaitintame kokosų aliejuje. Juos valgyti labai skanu su avietėmis ir riešutų kremu.

Baltymų blynai. Vienam žmogui reikės: 3 kiaušinių baltymų, stevijos, cinamono, kokoso aliejaus kepimui.

Gaminimas: šakute lengvai išplakite kiaušinių baltymus kartu su stevija ir cinamonu. Keptuvėje įkaitinkite kokosų aliejų, pilkite baltymų plakinį per visą keptuvę ir kepkite ant labai nedidelės kaitros, keptuvę uždengę dangčiu.

Kepimo laikas priklausys nuo kaitros ir keptuvės – blynas bus iškepęs, kai taps tvirtas ir nevandeningas. Patiekti šiuos blynus skaniausia su riešutų kremu, šiek tiek graikiško jogurto, apibarsčius uogomis ir susukus į ritinėlį.

Skanaus!

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA