Kauno savivaldybės konservatoriai pradeda rinkti parašus V. Matijošaičio atstatydinimui | Kas vyksta Kaune

Kauno savivaldybės konservatoriai pradeda rinkti parašus V. Matijošaičio atstatydinimui

ELTA 2024/03/22 12:02
Visvaldas Matijošaitis / R. Tenio nuotr.

Kauno miesto savivaldybės tarybos opozicijoje esanti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija pradeda rinkti tarybos narių parašus Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio interpeliacijai.

Kaip nurodoma pranešime žiniasklaidai, konservatoriai mero įgaliojimų nutraukimo procedūrą inicijuoja, atsižvelgdami į kovo 14 d. viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, jog „Vičiūnų grupės“, kurios vienas savininkų yra Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, įmonės „Vičiūnai-Rus“ vadovai, tarpininkaujant Rusijos ambasadai Kuboje ir Kubos ambasadai Maskvoje, susitiko su Kubos maisto pramonės ministru ir jo atstovais Maskvoje.

Kauno miesto savivaldybės tarybos opozicijos lyderis Paulius Lukševičius tikisi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) bei Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijų palaikymo TS-LKD frakcijos siūlomai mero interpeliacijos iniciatyvai.

„Manome, kad Valstybės saugumo departamento pristatytoje saugumo grėsmių analizėje ir viešojoje erdvėje pasirodžiusi informacija dėl keliamų grėsmių nacionaliniam saugumui yra pagrindas mero įgaliojimų netekimo procedūrai dėl sulaužytos priesaikos. Negalime leisti, jog Rusijos sukelto plataus masto karo Ukrainoje kontekste, Kaunui vadovautų verslo ryšių su teroristine valstybe turintis asmuo. Tolesniam mero interpeliacijos procesui šiame etape pakaktų LVŽS bei LSDP frakcijų narių palaikymo“, – sakė P. Lukševičius.

TS-LKD frakcijos seniūno Kauno miesto savivaldybės taryboje Martyno Prievelio teigimu, konservatorių frakcija iniciatyvos interpeliacijai imasi vertindama geopolitines aplinkybes ir grėsmes.

„Suprasdami geopolitinę situaciją, nacionalinio saugumo interesus ir matydami augantį visuomenės nusivylimą, kvietimus kauniečiams į protestą prie savivaldybės bei raginimus tarybos nariams spręsti šį klausimą, TS-LKD frakcija apsisprendė imtis iniciatyvos rinkti tarybos narių parašus dėl mero interpeliacijos“, – teigė M. Prievelis.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą, savivaldybės tarybai teikti pradėti mero įgaliojimų netekimo procedūrą turi teisę ne mažiau kaip 1/3 t.y. 14 savivaldybės tarybos narių grupė. TS-LKD frakciją Kauno miesto savivaldybės taryboje sudaro 8 nariai, LVŽS frakcijai priklauso 4, o LSDP – 3 savivaldybės tarybos nariai. Likę 26 tarybos nariai yra išrinkti pagal „Vieningo Kauno“ sąrašą.

Kaip skelbė LRT radijas, Rusiją palikti žadėjusi Matijošaičių valdoma kompanija Maskvoje aukščiausiu lygiu atstovauja Rusijos maisto pramonei.

Teigiama, kad Sovetske (Karaliaučiuje) veikiančios įmonės „Vičiūnai-Rus“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Rolanas Ozarinskas ir tiekimo vadovas Edgaras Pečiulis praėjusių metų balandį Maskvoje susitiko su Kubos maisto pramonės ministru ir jo atstovais. Susitikimams tarpininkavo Rusijos ambasada Kuboje ir Kubos ambasada Maskvoje.

Lietuvos valdžia sako smerkianti tokį įmonės sprendimą ir žada siekti, kad „Vičiūnų grupei“ nebūtų leista dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, nurodo LRT radijas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA