Minima tarptautinė lėlininkų diena | Kas vyksta Kaune

Minima tarptautinė lėlininkų diena

Kauno valstybinio lėlių teatro konstruktorius Audrius Bartninkas./ R. Tenio nuotr.

Įsibėgėjant pavasariui, kovo 21–ąją, visame pasaulyje minima Tarptautinė lėlininkų diena, skirta lėlių teatro stebukladariams, kurie geba scenoje sujungti statiškumą ir judėjimą, meistrystę ir kūrybiškumą.

„Lėlės mus vilioja ir vedžioja už rankos kaip vaikus. Nesvarbu, iš ko jos pagamintos, didelės ar mažos, sunkios ar lengvos, paprastos ar sudėtingos. Jos nesibaimina lėlininkams atverti savo siūlių, slaptų įtaisų ir valdymo mechanizmų, nes žino, kad lėlininkai jas besąlygiškai myli…“, – savo sveikinimo kalboje lėlės ir lėlininko ryšį pabrėžia Kubos UNIMOS viceprezidentė C. Blanca Felipe Rivero.
Tarptautinės lėlininkų organizacijos UNIMA iniciatyva, lėlininkams skirta diena minima nuo 2003 m., siekiant įprasminti jau keturis tūkstantmečius gyvuojantį lėlininkystės meną.

Šią datą kasmet mini ir Lietuvos nacionalinis UNIMA centras, vienijantis daugiau kaip 45 profesionalaus ir mėgėjiško lėlių teatro atstovus bei 5 profesionalius Lietuvos lėlių teatrus ir siūlo žiūrovams turiningą renginių programą visoje Lietuvoje.

Kovo 21–ąją Vilniaus teatras ,,Lėlė“ kvies atsigręžti į lėlių teatro ištakas Lietuvoje ir pasiūlys kaip ir kasmet apsilankyti šiai progai skirtame spektaklyje ,,Silvestras Dūdelė“ (rež. R. Driežis). Pirmąkart ši pjesė pastatyta 1936 m. Kaune. Spektaklio režisierius ir marionečių autorius – dailininkas, scenografas, pedagogas – Stasys Ušinskas, pirmasis profesionalaus lėlių teatro įkūrėjas Lietuvoje.

Lėlių festivalis
Kauno valstybinio lėlių teatro konstruktorius Audrius Bartninkas./R. Tenio nuotr. nuotr.

Kauno valstybinis lėlių teatras Lėlininkų dieną paminės kaip ir daugelį dienų metuose – su lėlėmis ir tarp lėlių! Lėlių konstruktorius Audrius Bartninkas edukacijos „Konstruoju lėlių teatrą“ metu pakvies į savo dirbtuves ir papasakos bei pademonstruos, kaip lėlių teatre kuriami erdviniai projektai, teatrinių lėlių, scenografijos ir atskirų objektų eskizai, kiek daug pastangų, darbo ir išradingų sprendimų reikia, kad scenoje „atgytų“ lėlės ir dekoracijos. Aktorės Jolita Ross ir Rasa Čižauskaitė pakvies vaikus į interaktyvią edukaciją – žaidimą  „Būk Tigras“, kur bus aiškinamasi, kas yra sveikas maistas,  ir spėliojama, kokius sapnus sapnuoja Tigriukas, atkeliavęs iš D. Biseto pasakų. Paaugusių teatro žiūrovų lauks šekspyrinė tragedija su komedijos elementais „Aš – Romeo, tu – Džuljeta“  (rež. R. Lažaunykas).

Tarptautinės lėlininkų dienos proga Klaipėdos lėlių teatras savo žiūrovams parodys edukaciją bei premjerą. Ryte Klaipėdos lėlių teatro edukaciniame centre šurmuliuose vaikai, jiems lėlininkė Renata Kutaitė – Raudonienė praves teatralizuotą edukaciją „Mechaninis stebuklas“, o vakare 18 val. Klaipėdos lėlininkų bendruomenė ir svečiai rinksis Klaipėdos lėlių teatre, kur bus pristatyta premjera – Klaipėdos lėlių teatro ir Šeiko šokio teatro koprodukcinis šokio ir šešėlių spektaklis suaugusiesiems „Kontūrai“ (rež. G. Radvilavičiūtė).

Lėlių festivalis
Lėlininko darbo vieta./R.Tenio nuotr.

Panevėžio lėlių vežimo teatre Lėlininkų dienos proga kovo 20 d.  bus rodoma edukacinė programa „Nuo lėlės iki spektaklio”, o kovo 21 d.  susipažinti su paslaptinga, intriguojančia lėlininko profesija pakvies edukacija „Aktorius – lėlininkas“.

Alytaus lėlių teatras „Aitvaras“ kovo 21 d. 13 val. žiūrovų lauks Alytaus socialinių paslaugų centre vyksiančioje edukacijoje – ekopasakoje apie pagarbą ir meilę gamtai „Girių bičiuliams – mažiems ir didžiuliams“ ( pagal A. Matučio poemą „Drevinukas“).

Šie metai lėlininkams ypatingi – tai atsinaujinimo metai. Jau vasaros pradžioje LMTA Klaipėdos fakultete bus laukiami jaunieji studentai, kurie turės unikalią galimybę studijuoti Lėlių ir objektų teatrą Klaipėdoje. Šios specializacijos tikslas yra parengti profesionalų lėlių ir objektų teatro kūrėją (režisierių ir aktorių), išmanantį teatro meną istoriniu ir teoriniu požiūriais, žinantį lėlių ir objektų kūrimo ir valdymo technologijas, spektaklio kūrimo būdus, mokantį kritiškai mąstyti, analizuoti ir vertinti meno reiškinius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA