Kūrybinis ir meninis kauniečių vaikų ugdymas Kauno savivaldybės įstaigose nuo rudens pabrangs | Kas vyksta Kaune

Kūrybinis ir meninis kauniečių vaikų ugdymas Kauno savivaldybės įstaigose nuo rudens pabrangs

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Daugiau nei prieš porą metų (2021 m. rugsėjo 14 d.) Kauno miesto tarybos sprendimu buvo nustatyti atlyginimai už miesto savivaldybės neformaliojo vaikų švietimo įstaigose ir bendrojo ugdymo mokyklose, turinčiose neformaliojo ugdymo skyrius, teikiamą neformalųjį švietimą. Nustačiusi atlyginimo už tokias paslaugas dydį, taryba tuomet patvirtino mokesčio mokėjimo tvarkos aprašą.

Pažymėtina, jog tarybos sprendimas reglamentuoja mokestį už visas neformaliojo švietimo paslaugas: formalųjį švietimą papildančiojo ugdymo programas, neformaliojo vaikų ugdymo programas, taip pat – ir finansuojamas Europos Sąjungos finansinės paramos, bendrojo finansavimo ir kitomis Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis (NVŠ programos), suaugusiųjų neformaliojo ugdymo programas.

Šią savaitę sprendimas pakoreguotas, anot jo projekto rengėjų iš Kauno miesto savivaldybės administracijos, „įvertinant įvykusius pokyčius neformaliojo švietimo paslaugų įkainiuose miesto ir šalies kontekste, šių mokyklų vykdomų programų populiarumą bei gautus meno mokyklų vadovų siūlymus“. Nauji įkainiai įsigalios nuo šių metų rugsėjo 1-osios.

Anaiptol tai nežada gerų žinių vaikų, ugdomų pagal „formalųjį švietimą papildančiojo ugdymo programas“, tėvams, kadangi jiems prisieis plačiau atverti savo pinigines. Bendru sutarimu miesto politikai pritarė siūlymui didinti mokestį už mokslą miesto meno mokyklose bei kitose po pamokų vaikų prasmingu užimtumu besirūpinančiose savivaldybės įstaigose. Mėnesio atlyginimas (įkainis) už jose suteiktas paslaugas vos keliose didėja 2 Eur, bet dažniausiai – 5 eurais.

Miesto savivaldybės taryba antradienį pritarė padidinimui įkainio už dalyvavimą formalųjį švietimą papildančio ugdymo programose bei neformaliojo švietimo programose iki 25 Eur už mėnesį visose tokias programas teikiančiose mokyklose, išskyrus už dalyvavimą Kauno sakralinės muzikos mokyklos teikiamose tokio tipo programose, mokestį didinant iki 22 Eur. Tokio paties dydžio įkainiui pritarta ir už dalyvavimą Kauno „Vyturio“ gimnazijos Muzikos skyriaus vykdomose šio tipo programose.

Sprendimo projekto rengėjų teigimu, „mažesnio atlyginimo dydžio nustatymas šiose dvejose mokyklose sietinas su mažiau populiariomis tarp jaunųjų miestiečių sakralinio meno neformaliojo švietimo programomis bei mažesne nei įprastose meno mokyklose galima programų turinio pasiūla „Vyturio“ gimnazijos Muzikos skyriuje.

Beje, menų mokyklų vykdomų formalųjį švietimą papildančio ugdymo programų turinyje numatyta galimybė mokiniams laisvai rinktis papildomus dalykus. Iki šiol už laisvai pasirinktą individualios mokymo formos dalyką buvo nustatytas papildomas 10 Eur mokestis per mėnesį. Savivaldybės politikams pritarus, nuo rudens šis mokestis didinamas iki 15 eurų.

Atkreiptinas dėmesys, kad formalųjį švietimą papildančio ugdymo dailės krypties programas vykdo ir Kauno Juozo Grušo menų gimnazijos Neformaliojo švietimo skyrius. Todėl specialistams įvertinus programų integralumą į mokyklos bendrojo ugdymo turinį ir tai, kad šias programas lanko išimtinai menų gimnazijos mokiniai, buvo pasiūlyta palikti dabar nustatytą atlyginimo dydį už dalyvavimą šiose programose – 10 Eur per mėnesį.

Taip pat įvertinus gautus mokyklų vadovų pasiūlymus, didinamas mokesčio įkainis ir Kauno savivaldybei pavaldžiuose neformaliojo švietimo centruose. Kažkada, pavyzdžiui, Kauno vaikai absoliučiai nemokamai buvo mokomi saugaus elgesio gatvėje. Dabar tai, kaip ir daug kas mūsų mieste, nors iš dalies komercializuota. Deja, daug kam lieka „ugdytis“ gatvėje, na, dar slankiojant po prekybcentrius. Nes kylant „būrelių“ (programų) kainoms, ne visi anksčiau juos lankę vaikai, gali juos lankyti. Juk pati savivaldybė puikiausiai žino, kad daugėja ne tik vienišų paramos prašančių žmonių, bet ir vaikus – Kauno ateitį – auginančios šeimos dažnai sunkiai verčiasi iš gaunamų pajamų…

Savivaldybės politikų sprendimu, nuo rugsėjo numatyta padidinti mokesčio dydį už dalyvavimą Kauno moksleivių techninės kūrybos centro vykdomose neformaliojo švietimo programose iki 20 Eur per mėnesį. Taip pat – padidinti mokestį už dalyvavimą Kauno Algio Žikevičiaus saugaus vaiko mokyklos ir Kauno tautinės kultūros centro vykdomose neformaliojo švietimo programose, „kurioms įgyvendinti Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatyta tvarka skiriamos Europos Sąjungos finansinės paramos, bendrojo finansavimo ir (ar) kitos Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšos iki 15 Eur per mėnesį“, – teigiama Kauno politikams skirtame Aiškinamajame rašte.

Jame dar primenama, jog šios mokyklos taip pat planuoja vykdyti keletą neformaliojo švietimo programų, kurių neketinama akredituoti NVŠ programų finansuojamam krepšeliui gauti. Todėl įvertinant tautinio meno/etninės krypties programų menką populiarumą, ar prevencinių programų įgyvendinimo poreikį ir skatinant tokių programų vykdymą, pasiūlyta nustatyti mažesnį – 10 Eur mokestį per mėnesį už dalyvavimą tokios krypties programose.

Paaiškinta, kad „mažesnio mokesčio dydžio už dalyvavimą A. Žikevičiaus saugaus vaiko mokyklos bei Tautinės kultūros centro vykdomose neformaliojo švietimo programose reglamentavimas sietinas su mažiau populiaresnėmis šių mokyklų programomis, orientuotomis į tam tikrą prevencinį, ar tautinio meno turinį“.

Tarp kitko, kai kurios Kauno miesto savivaldybės neformaliojo švietimo įstaigos (A. Martinaičio dailės mokykla, M. Petrausko scenos menų mokykla) vykdo suaugusiųjų neformaliojo švietimo programas. Nors tų programų nėra daug, rengėjų nuomone, mokestis už dalyvavimą jose turėtų būti padidintas nuo šiuo metu esančio 25 Eur per mėnesį iki 50 Eur per mėnesį, o esant programoms su individualios darbo formos užsiėmimais – iki 70 Eur.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA