Seimo VSD pranešėjo komisija pateikė G. Nausėdai 70 klausimų | Kas vyksta Kaune

Seimo VSD pranešėjo komisija pateikė G. Nausėdai 70 klausimų

ELTA / Martyna Pikelytė, Augustė Lyberytė 2024/03/07 19:33
G. Nausėda / DELFI nuotr.

Seimo komisija, tirianti Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo Tomo Gailiaus istoriją, pateikė prezidentui Gitanui Nausėdai apie 70 klausimų. Parlamentarai šalies vadovui kelia klausimus apie 2019 m. prezidento rinkimų štabo narius, rėmėjus, šalies vadovo santykius su baltarusiškų trąšų verslo atstovais.

Prezidentui adresuojami klausimai suskirstyti į atskirus blokus. Pirmieji du susiję su prezidento rinkimų štabo nariais ar asmenimis, talkinusiais rinkiminei kampanijai. Nuasmenintame dokumente, pateiktame žiniasklaidai, G. Nausėdai pateikiami du sąrašai pavardžių.

Komisijos duomenimis, šie asmenys VSD direktoriaus Dariaus Jauniškio pavedimu buvo tikrinami departamento duomenų bazėse.

Pirmajame sąraše, kaip galima suprasti iš nuasmeninto dokumento, pateiktos ir anksčiau viešojoje erdvėje skelbtos 18-os žmonių pavardės, kurias, pranešėjo teigimu, jam pavedė patikrinti VSD direktoriaus pavaduotojas Remigijus Bridikis.

Komisija klausia G. Nausėdos, kas sudarė šį, VSD rankose atsidūrusį sąrašą. Taip pat klausiama, ar prezidentas pažįsta jame esančius asmenis, koks buvo jų vaidmuo rinkimų metu. Prezidento teiraujamasi ir ar jis pats, ar kiti asmenys jo pavedimu 2018 metų liepą kreipėsi į VSD direktorių ar kitus pareigūnus, prašant patikrinti sąrašuose nurodytus asmenis bei ar pats G. Nausėda žinojo apie atliekamus tikrinimus.

Dar vienas klausimų blokas, kaip galima suprasti iš nuasmeninto dokumento, susijęs su 2019 m. prezidento rinkimų kampanijos rėmėjais. G. Nausėdai pateikiamas sąrašas su 41 pavarde. Iš nuasmeninto dokumento galima numatyti, jog tai verslininkų pavardės, kurias pranešėjui T. Gailiui perdavė VSD direktoriaus pavaduotojas R. Bridikis.

G. Nausėdos klausiama, kas ir kada sudarė šių verslo atstovų sąrašą, ar jis šiuos asmenis pats pažįsta, ar jie talkino prezidento rinkimų kampanijai. Taip pat keliami klausimai, ar į šiuos asmenis buvo kreipiamasi dėl finansinės paramos rinkimams, kam šių asmenų sąrašas buvo prieinamas, ar apie šiuos asmenis G. Nausėda gavo kokios nors informacijos iš VSD, ar tokios medžiagos prašė pats.

Be to, keliami klausimai, kas iš G. Nausėdos rinkimų štabo buvo atsakingi už rėmėjų paiešką, kas atliko remiančiųjų „reputacijos stebėseną“.

Domimasi, ir tuo, ar pateiktame, kaip galima suprasti, verslininkų sąraše esantys asmenys vėliau buvo kviečiami į Prezidentūros renginius, ar prašė G. Nausėdos kokių nors paslaugų.

Keliami klausimai dėl patarėjų skyrimo, ryšių su baltarusiškų trąšų verslo atstovais

Ketvirtajame bloke komisija teiraujasi, ar sąrašuose išvardytus asmenis šalies vadovas ketino skirti savo patarėjais po to, kai laimėjo 2019 metų prezidento rinkimus. Taip pat klausta, ar G. Nausėda, ar jo aplinkos žmonės, kreipėsi į VSD su prašymu įvertinti galimą asmenų riziką nacionaliniam saugumui bei tinkamumą darbui Prezidentūroje.

G. Nausėdos teiraujamasi ir apie jo santykius su baltarusiškų trąšų verslo atstovais. Klausiama, ar per rinkimų kampaniją, ar jau tapus šalies vadovu jis buvo susitikęs ir palaikė ryšius su baltarusiškomis trąšomis Lietuvoje prekiaujančių verslų atstovais, ar tokie asmenys buvo kviečiami į oficialius priėmimus Prezidentūroje. Keliami klausimai, ar šie verslininkai teikė kokią nors paramą tuomečiam kandidatui rinkimų metu.

Keliami klausimai ir dėl to, kokios pozicijos prezidentas laikėsi dėl sektorinių sankcijų Baltarusijos režimui įvedimo – ar davė pavedimus savo patarėjams, šiems formuojant ir derinant Lietuvos pozicijas. Taip pat prašoma paaiškinti tarpinstitucinio susirašinėjimo aplinkybes, kai Prezidentūros atstovai siūlė neįtraukti baltarusiškų trąšų sektoriaus į sankcijas.

Komisijai kilo klausimų dėl G. Nausėdos santykio su žiniasklaidai pateiktame klausimų sąraše neįvardyto banko klientais, teiraujamasi dėl jų vaidmens 2019 m. rinkimuose.

Atskira dalis klausimų – apie pranešėjo informaciją. G. Nausėdos teiraujamasi, kokių veiksmų buvo imtasi Prezidentūroje, kai viešojoje erdvėje pasirodė informacija dėl VSD rinktos medžiagos apie tuomečio kandidato rinkimų štabą. Taip pat klausiama, ar prezidentas buvo supažindintas su Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) tyrimo išvadomis, Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) ir Generalinės prokuratūros surinkta informacija apie T. Gailiaus liudijimą.

Galiausiai komisija pateikia dar vieną sąrašą asmenų, kurie, kaip teigia parlamentinė komisija, buvo VSD tikrinami kaip galimi kandidatai į G. Nausėdos patarėjus. Keliami klausimai, ar šie asmenys išties buvo svarstomi kaip galimi komandos nariai, kas pavedė patikrinti šių asmenų pavardes, kokia informacija buvo gauta.

Komisijos pirmininkas Vytautas Bakas Eltai jau anksčiau yra patvirtinęs, kad į siųstą kvietimą atvykti liudyti gyvai G. Nausėda neatsakė, tad klausimus jam nuspręsta siųsti raštu.

Savo ruožtu Prezidentūra tikina, kad į komisijos klausimus atsakysianti. Visgi, komentare Eltai Daukanto aikštė pastebėjo, kad G. Nausėda trečiadienį dar nebuvo gavęs jam adresuojamų klausimų, nors komisija, pagal pirminį planą, turėtų pateikti savo išvadas iki kovo 10 d.

Tiesa, parlamentinės komisijos pirmininkas Vytautas Bakas po pirmadienį vykusių posėdžių informavo, jog bus prašoma bent dviem savaitėms pratęsti darbą. Anot jo, pateikti išvadas iki kovo 10 d. – kaip ir buvo nutarta steigiant komisiją – sudėtinga dėl ilgai trunkančių teisinių informacijos išslaptinimo procesų.

Prezidentūra, ir anksčiau neigiamai vertinusi šios komisijos darbą, leidžia suprasti, kad tokie ketinimai pratęsti išvados rengimo terminą rinkimų kontekste sutinkami kritiškai.

„Pažymėtina, kad komisija atidėlioja savo išvadų teikimą tuo metu, kai iki prezidento rinkimų lieka vos 63 dienos“, – Eltai siųstame komentare teigė Prezidentūra.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA