G. Nausėda teigia palaikantis siūlymus uždrausti rusiškų grūdų importą į Lietuvą | Kas vyksta Kaune

G. Nausėda teigia palaikantis siūlymus uždrausti rusiškų grūdų importą į Lietuvą

BNS 2024/03/04 13:00
Gitanas Nausėda / R. Tenio nuotr.

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia palaikantis pasiūlymus uždrausti rusiškų grūdų importą į Lietuvą, tačiau jis dar nėra susipažinęs su konkrečiu jų turiniu.

„Galiu tik pasakyti, kad tai tikrai yra problema, kad mūsų žemdirbiai tą problemą mato – rusiški grūdai patenka į Lietuvos teritoriją, tame tarpe ir vadinamieji juodieji grūdai, kurie neapskaitomi, kurie tiesiog patenka kontrabanda. Be abejo, mes turime su tuo kovoti ir tai visiškai logiška atsižvelgiant į tai, kokį vaidmenį šita valstybė vaidina destabilizuodama geopolitinę situaciją Europoje“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė prezidentas.

„Todėl tokius pasiūlymus sveikinčiau (uždrausti importą – BNS), aišku, reikėtų susipažinti su jų konkrečiu turiniu“, – pridūrė jis.

Dalis Seimo narių siūlo laikinai visiškai uždrausti į Lietuvą importuoti rusiškus arba baltarusiškus žemės ūkio produktus ir pašarus. Žemės ūkio ministerija praėjusią savaitę pranešė nuo kovo vidurio griežtinsianti iš Rusijos bei kitų padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kontrolę, tačiau visiškai uždrausti jų įvežimo nesieks.

Riboti rusiškų grūdų tranzitą ragino sausį protestus surengę Lietuvos ūkininkai.

Komentuodamas Lenkijos ūkininkų protestus prie Lietuvos ir Lenkijos sienos, G . Nausėda sakė besitikintis didesnio Europos Sąjungos įsitraukimo.

„Kai kurie dalykai negali būti sprendžiami tik nacionaliniu mastu, o tik Europos Komisijos, Europos Sąjungos intervencijai esant ir tikrai mes šiandien matome tą Europos Komisijos lankstumą“, – sakė G. Nausėda.

„Pats kalbėjausi mūsų žemdirbių reikalavimų klausimu su Europos Komisijos prezidente Ursula von der Leyen, ji patikino, kad Europos Komisija bus lanksti įgyvendinant žaliąją dienotvarkę ir įgyvendina pokyčius, kurie numatyti taip, kad žemdirbių fundamentalūs interesai nebūtų pažeisti. Niekas nėra suinteresuotas matyti besitęsiančius ir nekaip nesibaigiančius žemdirbių streikus visoje Europoje. Jeigu kažkas ir gali tuo džiaugtis, tai tik Kremliaus režimas“, – teigė jis.

Lenkijos ūkininkai praėjusį penktadienį pradėjo savaitės protestą, iš dalies blokuodami kelią Lietuvos ir Lenkijos pasienyje, ties buvusiu Kalvarijos ir Budzisko pasienio punktu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA