Seksualiniais nusikaltimais prieš vaikus pagarsėjęs Kauno mentorius siekia išvengti kalėjimo | Kas vyksta Kaune

Seksualiniais nusikaltimais prieš vaikus pagarsėjęs Kauno mentorius siekia išvengti kalėjimo

Lrytas.lt / Vygandas Trainys 2024/02/24 21:08
Asociatyvi / R. Vilkelio nuotr.

Dėl seksualinių nusikaltimų prieš vaikus liūdnai pagarsėjęs, dabar jau buvęs Kauno mentorius, viešosios įstaigos „Mokinio karjera“ įkūrėjas 25 metų Remigijus Jakštys ketvirtadienį pravėrė teismo duris. Buvo atversta viena jam iškeltų baudžiamųjų bylų.

Nors kaunietis savo kaltę joje pripažįsta, nuosprendį jis apskundė, siekdamas išvengti kalėjimo.

Kauno apylinkės teismas, matydamas besikartojančius nusikaltimus, praėjusių metų birželį nepilnamečių tvirkintojui skyrė realų 3 metų ir 1 mėnesių laisvės atėmimą.

R. Jakštys savo skunde prašo švelnesnės bausmės nei įkalinimas.

Ketvirtadienio popietę Kauno apygardos teisme įvyko skundo svarstymas: prokuroras prašė jo netenkinti, o R. Jakštys ir jo gynėjai – taikyti bausmės vykdymo atidėjimą, kas reikštų jo palikimą laisvėje. Pagarsinus skundą, išklausius abi puses, daugiau posėdžių nebus, sprendimas bus skelbiamas kovo 28 dieną.

Į purvą puolęs mentorius šiek tiek bandė nušalinti Vaido Vasiliausko vadovaujamą Kauno apygardos teisėjų kolegiją, bet to padaryti jam nepavyko.

Kalėjime tvirkintojas atsidurtų tokiu atveju, nuosprendžiui įsiteisėjus, t. y., jeigu jo skundas būtų atmestas. Šiuo metu R. Jakštys yra laisvėje.

Remigijus Jakštys / M. Patašiaus nuotr.

Patyrė psichologines traumas

Šioje byloje mentoriui buvo pareikšti kaltinimai dėl jaunesnio nei 16 metų paauglio tvirkinimo ir lytinės aistros tenkinimo, pažeidžiant nepilnamečio seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą. Joje nukentėjusiais pripažinti trys 15–17 metų paaugliai.

Pareigūnų duomenimis, R. Jakštys nusikaltimus įvykdė nuo 2021 metų rugpjūčio vidurio iki 2022 metų vasario 27 dienos.

Prokurorų tvirtinimu, jie buvo padaryti butuose bei viešbučiuose, tiksliai nenustatytą skaičių kartų.

Pareigūnų tvirtinimu, mentorius keletą mėnesių tenkino aistrą su nepilnamečiu, mokėdamas jam už keliones į Vilnių ir užsienį, apgyvendinimą viešbučiuose, pramogas, pirkdamas rūbus.

Paauglys patyrė psichologinę traumą – dėl streso jam nustatytas sveikatos sutrikdymas.

Realią laisvės atėmimo bausmę skirti nusprendusi Kauno apylinkės teismo teisėja Vita Padriezaitė atkreipė dėmesį į R. Jakščio veiksmų sistemingumą ir piktybiškumą – nusikaltimai nesiliovė netgi po to, kai jam jau buvo iškelta viena baudžiamoji byla.

Teismas pripažino, jog vienam iš nukentėjusių už lytinės aistros tenkinimą R. Jakštys mokėjo pinigus. Buvo suteikiamas ir kitokio pobūdžio atlygis – sumokama už maistą, keliones.

Tvirkino dar 4 vaikus

Šiandieninė R. Jakščio byla – ne vienintelė, iškelta jam dėl seksualinių nusikaltimų prieš vaikus.

Anksčiau jo atžvilgiu buvo pradėtas dar vienas ikiteisminis tyrimas.

Pirmoje byloje 2021 metų gruodį Kauno apylinkės teismas pripažino mentorių kaltu dėl keturių nepilnamečių tvirkinimo.

Nuosprendis jau yra įsiteisėjęs, savo kaltę R. Jakštys pripažino ir šiame procese.

Kadangi mentorius po pirmojo verdikto nesilaikė įpareigojimų nebendrauti su nepilnamečiais, 2023 metų balandžio 19 dieną jam anksčiau skirta 1 metų ir 40 dienų laisvės apribojimo bausmė buvo pakeista į 90 parų areštą, kurį jis jau yra atlikęs.

Teisme – jau ir trečia byla

Be minėtų dviejų bylų yra dar ir trečia, kuri buvo perduota į teismą 2023 metų gruodį. Sprendimas joje dar nėra priimtas.

Teisėsaugos pareigūnų duomenimis, trečioje byloje seksualinio pobūdžio nusikaltimai prieš 3 vaikus buvo padaryti nuo 2018 metų lapkričio iki 2020 vasario.

Skirtingai nei ankstesnių dviejų bylų atvejais, paskutiniame ikiteisminiame tyrime jis savo kaltės nepripažino.

Prognozavo puikią ateitį

R. Jakštys tapo žinomas, dar būdamas moksleivis – apie šį vaikiną imta plačiai rašyti, jam tapus bendrovės „Solid Education“ akcininku ir vykdančiuoju direktoriumi.

Bendrovė kūrė platformą, kurios dėka moksleiviai galėjo mokytis programavimo savarankiškai arba su dėstytojais visoje Lietuvoje.

Paaugliai būdavo kviečiami mokytis aukštųjų technologijų – buvo skelbiama, kad tuo tikslu kuriama naujausia mokymų sistema.

Vėliau R. Jakštys įkūrė viešąją įstaigą „Mokinio karjera“, tapo jos generaliniu direktoriumi. Internete pristatoma, jog tai – moksleiviams skirta karjeros ugdymo agentūra, kuri paprastais būdais sukuria „nuostabią bendruomenę“, organizuoja edukacines ekskursijas.

Užmegzdavęs ryšius su švietimo įstaigomis, jau būdamas pilnametis mentorius sukdavosi prie mokinių įvairiuose renginiuose, stovyklose – manoma, jog ši širma jam padėdavo susirasti aukų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA