I. Šimonytė parašus kandidatavimui į prezidento postą surinko jau per pirmą dieną | Kas vyksta Kaune

I. Šimonytė parašus kandidatavimui į prezidento postą surinko jau per pirmą dieną

BNS / Milena Andrukaitytė 2024/02/21 16:56
Prezidentūra / Ž. Gedvilos nuotr.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovė premjerė Ingrida Šimonytė jau per pirmą dieną elektroniniu būdu surinko 20 tūkst. kandidatavimui prezidento rinkimuose reikalingų rinkėjų parašų.

Trečiadienį startavus parašų rinkimui už I. Šimonytę po 16 val. pasirašė 20 tūkst. rinkėjų. Parašus per pirmąją dieną ji surinko ir kandidatuodama prezidento rinkimuose 2019 metais.

I. Šimonytė vienintelė iš pretendentų išsakė pageidavimą rinkėjų parašus rinkti tik elektroniniu būdu. Už kitus pretendentus galima pasirašyti elektroniniu būdu ir parašų rinkimų lapuose.

Link pusės reikiamo parašų skaičiaus trečiadienį artėja Laisvės partijos kandidatas, buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas, kurį elektroniniu būdu jau parėmė per 8 tūkst. rinkėjų.

Už antros kadencijos siekiantį prezidentą Gitaną Nausėdą ir savarankiškai išsikelti siekiantį advokatą Igną Vėgėlę pasirašė po maždaug 2,5 tūkst. rinkėjų.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ keliamą buvusį krašto apsaugos viceministrą ir NATO generalinio sekretoriaus pavaduotoją Giedrimą Jeglinską parėmė per 1,9 tūkst. rinkėjų.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos keliamą buvusį sveikatos reikalų ministrą, parlamentarą Aurelijų Verygą internetu parėmė per 1,6 tūkst. rinkėjų, savarankiškai išsikelti siekiantį mediką Eduardą Vaitkų – apie 1,4 tūkst. rinkėjų.

Parlamentaras Remigijus Žemaitaitis internete jau surinko per 1 tūkst. parašų, Darbo partijos vadovas, Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis – per 700, buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus – apie 700 parašų.

Dėl prezidento posto varžytis registravęsi politikai trečiadienį pradėjo rinkti rinkėjų parašus – jų reikia bent 20 tūkst., kad būtų registruoti kandidatais.

Parašus galima rinkti iki kovo 28 dienos. Juos trečiadienį pradėjo rinkti pretendentai, kurie pateikė pareiškinius dokumentus, šiuo metu tokių yra 10 iš 14.

Trečiadienį pretendentams išduoti parašų rinkimo lapai, taip pat rinkėjai gali savo parašais paremti patinkantį kandidatą elektroniniu būdu VRK administruojamame elektroninių paslaugų portale www.rinkejopuslapis.lt.

Rinkimų teisę turintis Lietuvos pilietis gali savo parašu paremti vieną kandidatą, kelis iš jų arba visus, tačiau už kiekvieną kandidatą galima pasirašyti tik vieną kartą.

Likusiems keturiems politinės kampanijos dalyviams Zenonui Andrulėnui, Gintautui Kniukštai, Arūnui Rimkui ir Žilvinui Treigiui parašų rinkimo lapai bus išduoti, jei jie pateiks pareiškinius dokumentus.

Tarp pareiškinių dokumentų pretendentai turi pateikti ir pažymą apie sumokėtą 8995 eurų dydžio prezidento rinkimų užstatą. Užstatus būsimieji kandidatai turi sumokėti iš asmeninės sąskaitos, jie bus grąžinti, jei kandidatai surinks ne mažiau kaip 7 proc. balsų, pateiks finansines ataskaitas ir nepadarys šiurkščių pažeidimų.

Pareiškinius dokumentus galima teikti iki kovo 8 dienos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA