Š. Gustainis apskundė jam paskelbtą nuosprendį „MG Grupės“ byloje | Kas vyksta Kaune

Š. Gustainis apskundė jam paskelbtą nuosprendį „MG Grupės“ byloje

BNS 2024/02/21 11:06
Šarūnas Gustainis / DELFI nuotr.

„MG Grupės“, anksčiau besivadinusios „MG Baltic“, politinės korupcijos byloje nuteistas buvęs liberalas Šarūnas Gustainis apskundė jam paskelbtą nuosprendį Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT).

Antradienį gautas nuteistojo kasacinis skundas, kuriuo prašoma panaikinti Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendį dalyje dėl Š. Gustainio pripažinimo kaltu dėl kyšininkavimo bei išieškojimo iš jo 5,5 tūkst. eurų valstybės garantuojamos teisinės pagalbos išlaidų valstybei, pranešė LAT.

Prašoma palikti galioti Vilniaus apygardos teismo išteisinamąjį nuosprendį be pakeitimų.

Nuosprendžiu paskirtą 8 tūkst. 830 eurų baudą nuteistasis jau yra sumokėjęs.

Buvęs susisiekimo ministro patarėjas, buvęs Seimo narys 48 metų Š. Gustainis pernai Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendžiu buvo pripažintas kaltu dėl kyšininkavimo.

Teismas tada konstatavo, kad Š. Gustainis, Seime įregistruodamas Vartojimo kredito įstatymo pataisas bei asmeniškai balsuodamas už koncernui „MG Baltic“ palankią pataisą, veikė prašomas buvusio koncerno viceprezidento Raimondo Kurlianskio, pataisos tekstą gavo būtent iš jo ir su juo derino veiksmus.

Šiuos veiksmus, teismo teigimu, politikas atliko žinodamas, kad už tai kaip kyšis „Taikomosios politikos institutui“, kurio steigėju ir faktiniu vadovu jis pats buvo, jau skirta 8,7 tūkst. eurų parama.

Š. Gustainiui taip pat penkeriems metams atimta teisė būti išrinktam ar paskirtam į visas valstybės ar savivaldybių institucijų ir įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų renkamas ar skiriamas pareigas bei nuspręsta iš jo išieškoti 4 tūkst. 350 eurų.

Antradienį kasacinį skundą LAT pateikė ir už kyšininkavimą ir prekybą poveikiu koncerno „MG Baltic“ (dabar „MG Grupė“) politinės korupcijos byloje nuteista Darbo partija.

LAT yra gavęs 11 kasacinių skundų šioje byloje, nuosprendį apskundė buvęs koncerno „MG Baltic“ (dabar „MG Grupė“) viceprezidentas Raimondas Kurlianskis, buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis, Seimo narys Vytautas Gapšys ir jų advokatai, taip pat „MG Grupė“.

Kai kurie skundai jau priimti nagrinėti, dėl kitų priėmimo dar bus sprendžiama.

Apeliacinis teismas konstatavo, kad buvęs koncerno „MG Baltic“ (dabar „MG grupė“) viceprezidentas R. Kurlianskis prašė V. Gapšio, pasinaudojant Seimo nario padėtimi ir įtaka bendrapartiečiams, paveikti kitus valstybės tarnautojus – tuometinę Seimo pirmininkę, Darbo partijos frakcijos Seime narius, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovybę ir narius bei žemės ūkio ministrę, – kad šie vykdydami įgaliojimus teisėtai ir neteisėtai veiktų taip, kaip prašė R. Kurlianskis.

Kaip skelbė teismas, už tai susitarta dėl neteisėto atlygio – užmaskuotų kyšių, kurie, V. Gapšiui pažadėjus paveikti prašomus asmenis ir pačiam atlikus R. Kurlianskio pageidaujamus veiksmus, gauti kaip papildoma 12,1 tūkst. eurų nuolaida Darbo partijos politinei reklamai bei 15 tūkst. eurų parama viešajai įstaigai „Meno ir sporto projektai“.

Šioje politinės korupcijos byloje kaltais pripažinta ir Darbo partija, Liberalų sąjūdis, koncernas „MG grupė“, R. Kurlianskis, buvę Seimo nariai Eligijus Masiulis, Gintaras Steponavičius, Š. Gustainis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA