Institucijos sieks užkirsti kelią klaidinimui nurodant pluoštinių kanapių gaminių paskirtį | Kas vyksta Kaune

Institucijos sieks užkirsti kelią klaidinimui nurodant pluoštinių kanapių gaminių paskirtį

BNS / Vilmantas Venckūnas 2024/02/18 13:47
Asociatyvi / Policijos departamento nuotr.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NATKD) burs tarpinstitucinę darbo grupę, kurios tikslas – užkirsti kelią verslininkų piktnaudžiavimui, kai šie klaidingai nurodo produktų su pluoštinėmis kanapėmis paskirtį arba jos išvis nenurodo.

„Ta grupė bus skirta tinkamai įgyvendinti Pluoštinių kanapių įstatymo visą reglamentavimą, kadangi ne viena institucija susiduria su tokiomis problemomis, kad ūkio subjektai, sąmoningai siekdami išvengti tam tikro teisinio reglamentavimo, pluoštinių kanapių produktus rinkoje vadina kitais produktais“, – BNS sakė NTAKD direktoriaus pavaduotoja, atliekanti direktoriaus funkcijas Gražina Belian.

Pasak jos, pavyzdžiui, pluoštinių kanapių suktinę verslininkai įvardija kaip „arbatą“, „aromaterapijos priemone“ arba „suvenyru“. G. Belian teigimu, taip verslininkai siekia išvengti įstatyme numatytų ribojimų.

NATKD laikinosios vadovės teigimu, pats departamentas tokius produktus atiduoda Muitinės laboratorijai, kuri įvertina tokius produktus kaip skirtus rūkymui ir jų tiekėjams įsigalioja įstatyme numatyta atsakomybė.

„Tačiau kai mes pakalbėjome su kolegomis iš kitų institucijų, tai koks nors guminukas, kuris atrodo kaip saldainis, bet sudėtyje turi THC (tetrahidrokanabinolio – BNS), pavadinamas suvenyru arba priemone padėti ant kūno, nenurodo tikrosios paskirties. Mes pagalvojome, kad tai yra problemos, su kuriomis susiduria visos priežiūros institucijos, (…) tai bendromis jėgomis spręsime tas problemas ir ieškosime bendrų sprendimo būdų“, – pasakojo G. Belian.

Anot jos, darbo grupė planuoja susitikti kartą į ketvirtį, pirmasis susitikimas numatomas kovo mėnesį.

G. Belian neatmetė, kad darbo grupė gali inicijuoti ir siūlyti Pluoštinių kanapių įstatymo pataisas.

„Darbo grupės tikslas – užkardyti kelią piktnaudžiavimui. Jeigu iš tų mūsų diskusijų gimtų koks nors racionalus pasiūlymas pakeisti Pluoštinių kanapių įstatymą, kažką labiau sureglamentuoti, galbūt kažkur pakeisti tą reglamentavimą, tai išeisime su pasiūlymu įnicijuoti įstatymo pakeitimą“, – sakė laikinoji NATKD direktorė.

Darbo grupėje dirbs NATKD, Maisto rizikos instituto, policijos, prokuratūros, muitinės, Vartotojų teisių tarnybos, ministerijų atstovai.

Nuo pernai balandžio elektroninėse cigaretėse, jų pildyklėse, rūkomuose žoliniuose gaminiuose bei alkoholiniuose gėrimuose visiškai draudžiamas THC.

Nuo praėjusių metų įsigaliojęs įstatymo pakeitimas nustatė, kad ant tiekiamų rinkai pluoštinių kanapių gaminių pakuotės turi būti aiškiai nurodyta galutinė gaminio vartojimo paskirtis ir vartojimo būdas.

NATKD anksčiau jau skelbė, kad susiduria su atvejais, kada kai kurie ūkio subjektai, siekdami išvengti atsakomybės, nenurodo rūkymui skirtų pluoštinių kanapių gaminių paskirties ir vartojimo būdo arba nurodo klaidingą, pavyzdžiui, „smilkinimui“, „aromaterapijai“, „suvenyrai“, „džiovintos gėlės“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA