Apklausa: Lietuva pasižymi vienomis prasčiausių nuostatų translyčių žmonių atžvilgiu | Kas vyksta Kaune

Apklausa: Lietuva pasižymi vienomis prasčiausių nuostatų translyčių žmonių atžvilgiu

ELTA 2024/02/17 17:35
Asociatyvi / E. Khvashchynskayos (ELTA) nuotr.

Lietuva pasižymi vienomis prasčiausių nuostatų translyčių žmonių atžvilgiu, rodo „Eurobarometro“ atlikta visuomenės apklausa.

Europos Sąjungoje atliktos apklausos duomenimis, mažiausiai diskriminuojančių nuostatų turi Nyderlandai, Švedija ir Danija. Tuo tarpu Lietuva su Rumunija ir Bulgarija yra paskutinėse vietose.

Kaip praneša Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, 46 proc. apklaustųjų Lietuvoje mano, kad šalyje paplitusi diskriminacija dėl lytinės tapatybės. Suvokimas apie šios rūšies diskriminaciją Lietuvoje šiek tiek augo – 2019 metais translyčių žmonių diskriminacijos paplitimą teigė matantys 36 proc. apklaustųjų.

Taip pat 31 proc. respondentų tvirtina, kad jaustųsi nepatenkinti, jei bendradarbis, su kuriuo kasdien palaiko ryšius, būtų translytis žmogus. Nuo 2019 metų taip manančių gyventojų sumažėjo 11 procentų.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos vyresnioji patarėjos Ievos Laugalytės teigimu, nuostatų pokyčiai translyčių žmonių atžvilgiu vyksta itin lėtai, o tai, kad kolegų lytinė tapatybė yra vertinama profesinėje aplinkoje, lemia sudėtingas translyčių žmonių patirtis darbo rinkoje.

„Neigiamos visuomenės nuostatos ne tik stipriai apsunkina darbo paiešką, tačiau taip pat reiškia, kad net ir pavykus įsidarbinti gali tekti dirbi nesaugioje darbo aplinkoje“,– išplatintame pranešime cituojama I. Laugalytė.

Su teiginiu, kad translyčiai asmenys Lietuvoje turėtų turėti tokias pat teises, kaip ir visi kiti žmonės, sutinka vos 28 proc. apklaustųjų.

„Šiuo klausimu savo nuostatomis vos keliais procentais pralenkiame tik Rumuniją ir Bulgariją, esančias paskutinėse vietose“, – nurodė I. Laugalytė.

Kokybinis tyrimas ir apžvalga yra projekto „Centre – translyčių žmonių balsai“, vykdomo kartu su Norvegijos Karalystės lygybės ir nediskriminavimo kontrolieriaus įstaiga, dalis, teigiama prnaešime.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA