Riaušių prie Seimo byla: atmestas A. Kandroto-Celofano prašymas nušalinti teisėją M. Striauką | Kas vyksta Kaune

Riaušių prie Seimo byla: atmestas A. Kandroto-Celofano prašymas nušalinti teisėją M. Striauką

ELTA / Gytis Pankūnas 2024/02/14 16:52
Antanas Kandrotas-Celofanas / Delfi, N. Povilaičio nuotr.

Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį tęsė 2021 m. riaušių prie Seimo bylos nagrinėjimą. Teisme liudijęs policijos pareigūnas Marekas Kozlovskis pasakojo, kad žmonių prie parlamento agresija buvo nukreipta į pareigūnus. Jis tvirtino, kad susidarė įspūdis, jog susirinkusiųjų veiksmai buvo koordinuoti.

Liudytojas, policijos pareigūnas M. Kozlovskis, prisiminęs 2021 m. rugpjūčio 10 d., pasakojo, kad tuo metu vadovavo policininkų būriui. Anot jo, jo būriui atvykus prie parlamento vartų, vedančių į Seimo kiemą, susirinkusieji iš karto į pareigūnus ėmė mėtyti įvairius daiktus.

„Priartėjome prie vartų, nespėjome dar išsirikiuoti, iš karto pasipylė akmenų kruša, akivaizdžiai nukreipta į pareigūnus. Į mus mėtė akmenis, buteliukus su vandenius, girdėjosi sprogimai“, – pasakojo M. Kozlovskis.

Anot jo, iš karto buvo sužeistas vienas jo kolegų, kuriam iš minios mestu daiktu buvo pataikyta į galvą. Vėliau, anot M. Kozlovskio, buvo sužeisti dar du pareigūnai.
M. Kozlovskis dėstė, kad protestuojančius prie Seimo pareigūnai ne kartą ragino atsitraukti, tačiau minia nepaisė šių reikalavimų.

„Žmones prie Seimo vartų pavyko nustumti, bet buvo didžiulis pasipriešinimas – žmonės šokinėjo ant skydų, mėtė daiktus, stumdėsi. Nustūmėme žmones iki kelio vidurio, bet prasidėjo provokavimai. Mums tampė už skydų, ragino pereiti į jų pusę, sakė, kad „šita valdžia bus greitai nuversta“, – aiškino liudytojas.

Jis patvirtino, kad po neramumų prie Seimo vėliau atpažino, jog įvykiuose dalyvavo Andrejus Lobovas, Antanas Kandrotas, pravarde Celofanas.

„Buvo jų raginimai miniai nesiskirstyti. (…) Jis (A. Kandrotas-Celofanas – ELTA) ragino nesiskirstyti ir kovoti iki galo. Jis buvo tarp raginančių ir kursančių pasilikti“, – kalbėjo M. Kozlovskis.

Liudytojas, atsakinėdamas į klausimus teisme, teigė, kad jam susidarė įspūdis, kad agresyvios minios prie Seimo veiksmai buvo koordinuoti.

„Pasipylė koordinuota akmenų kruša. Nebuvo taip, kad tie mėtymai laike išsidėliotų. Susidarė įspūdis, kad veiksmai buvo koordinuoti“, – aiškino M. Kozlovskis.

Riaušės prie Seimo / Kiril Čachovskij nuotr.

Paprašė nušalinti teisėją

Vienas bylos kaltinamųjų A. Kandrotas-Celofanas, trečiadienį vykstant M. Kozlovskio apklausai, kreipėsi į teismą su prašymu nušalinti nuo bylos teisėją Mindaugą Striauką.

Anot kaltinamojo, M. Striaukas savo komentarais ir pastabomis pataria ir padeda liudytojui neatsakinėti į jam užduodamus klausimus.

Teismas nagrinėja riaušių prie Seimo bylą / D. Labučio nuotr.

„Teisėjų kolegijos pirmininkas (M. Striaukas – ELTA) padeda liudytojui vengti duoti parodymus. (…) Savo patarimais teisėjas duoda patarimą liudytojui neduoti parodymų“, – dėstė A. Kandrotas-Celofanas.

Jis pateikė pavyzdį, kad M. Kozlovskio paklausus, kokiais veiksmais prie Seimo susirinkusieji ragino nuversti valdžią, teisėjas M. Striaukas ragino liudytoją neatsakyti į šį klausimą bei pats paklausė „Ar nuvirto valdžia?“.

„Teisėjas leido liudytojui neatsakyti į klausimą, nors jis privalėjo atsakyti į klausimą. (…) Teisėjų kolegija, ypatingai šiuo metu pirmininkaujantis M. Striaukas, perfrazuoja liudytojui užduodamus klausimus“, – dėstė A. Kandrotas-Celofanas.

Teisėjų kolegijos narys Jeugenijušas Jaglinskis trečiadienį, po pietų, paskelbė, kad teismas netenkino A. Kandroto-Celofano prašymo.

Anot J. Jaglinskio, bylą nagrinėjantis teisėjas šalina iš bylos visa, kas yra nesusiję su byla, ir tokiu būdu užtikrina sklandų teisminį procesą. Jo teigimu, teisėjas M. Striaukas, šalindamas kai kuriuos klausimus liudytojui, būtent ir vykdė numatytą pareigą.

„Tai (M. Striauko veiksmai – ELTA) nepripažintina kaip pagalba vengti liudytojui duoti parodymus“, – nurodė J. Jaglinskis.

Liudytojas: buvome provokuojami, įžeidinėjami

Trečiadienį teisme liudijęs Aleksandras Stančikas, kuris 2021 m. rugpjūtį dirbo kelių policijoje, pasakojo, kad jis su kolegomis tuomet turėjo užtikrinti dalinį eismo ribojimą prie parlamento rūmų.

A. Stančikas prisiminė matęs, kad jo kolegos sulaikė vieną moterį, kuri bandė praeiti prie Seimo, nors to padaryti policija neleido.

„Pėsčioji norėjo praeiti, nepakluso teisėtiems reikalavimams ir ji buvo sulaikyta. Ją nuvežėme į policijos komisariatą“, – teigė liudytojas.

Vėliau jis patikslino, kad minima moteris įkando pareigūnui į ranką.

Kitas liudytojas Arūnas Eirošius, kuris 2021 m. rugpjūtį su kitais policininkais, atstūmė minią nuo parlamento, pasakojo, kad prie Seimo susirinkę žmonės buvo nusiteikę agresyviai.

„Per visą laiką, kai stovėjome pozicijose, buvome provokuojami, įžeidinėjami“, – sakė A. Eirošius.

Anot liudytojo, agresyviai nusiteikusi minia į pareigūnus mėtė įvairius daiktus.

„Pradėjus temti, buvo pirmoji banga, kai į mus mėtė akmenis, trinkelių nuolaužas. Kažkas davė komandą prieš mus pastatyti tarnybinius automobilius. Į juos taip pat buvo mėtomi daiktai“, – dėstė A. Eirošius.

Jis teigė naudojęs prieš žmones ašarines dujas. Taip pat, pasak liudytojo, jis matė, kad specialiąsias priemones naudojo kiti pareigūnai.

Kaltinimai pateikti 87 asmenims

ELTA primena, kad 2021 m. riaušių prie Seimo byloje kaltinimai yra pateikti 87 asmenims – daugiausia dėl dalyvavimo riaušėse, pasipriešinimo policininkams ar kitiems viešojo administravimo funkcijas atliekantiems asmenims, provokavimo viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip šiurkščiai pažeisti viešąją tvarką. Vienam asmeniui pareikšti kaltinimai dėl riaušių organizavimo bei viešų raginimų viešai pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą.

Tarp kaltinamųjų yra anksčiau teistas, įvairiuose protestuose ne kartą dalyvavęs A. Kandrotas, pravarde Celofanas, taip pat protesto akcijose ne kartą dalyvavęs A. Lobovas, iš Vilniaus „Juventos“ gimnazijos atleista mokytoja Astra Genovaitė Astrauskaitė, kovinio sporto atstovas Arnoldas Misiūnas.

Antanas Kandrotas-Celofanas, Astra Genovaitė Astrauskaitė, Andrius Lobovas, Arnoldas Misiūnas / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Kaip anksčiau skelbė teisėsauga, baudžiamąją bylą sudaro 136 tomai. Šioje byloje 27 asmenys pripažinti nukentėjusiaisiais, iš kurių net 23 – policijos ir Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnai. Keturi nukentėjusieji pareiškė civilinius ieškinius atlyginti neturtinę žalą bendrai 24,5 tūkst. eurų sumai.

Civilinius ieškinius dėl turtinės žalos atlyginimo (viso 92,6 tūkst. eurų sumai) šioje byloje pareiškė Vilniaus teritorinė ligonių kasa, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Vilniaus skyrius, Seimo kanceliarija, Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas bei VST.

2021 m. rugpjūčio 10 d. nuo ryto prie Seimo vykęs protestas prieš COVID-19 ribojimus išaugo į riaušes. Mitinguojantiems užblokavus Seimo įėjimus, pasitelkti VST ir riaušių malšinimo policijos pajėgos, kurios prieš protestuojančius panaudojo ašarines dujas, fizinę jėgą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA