Organizatorių gretose dirbusi K. E. Brilė nekeičia savo pozicijos apie LČF pasiaiškinimus | Kas vyksta Kaune

Organizatorių gretose dirbusi K. E. Brilė nekeičia savo pozicijos apie LČF pasiaiškinimus

tv3.lt, Ugnė Baranauskienė 2024/01/17 20:00
R. Tenio, K. E. Brilės feisbuko nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Sekmadienį Kaune pasibaigusį Europos dailiojo čiuožimo čempionatą vis dar temdo kilęs skandalas, kuriame pirmenybių organizatoriai, taip pat ir Lietuvos čiuožimo federacijos (LČF) atstovai, kaltinami agresija nukreipta prieš vieną iš darbuotojų.

Šeštadienio vakarą, organizatorių gretose dirbusi Kaja Elena Brilė socialiniuose tinkluose pasidalino savo patirtimi, kaip LČF vadovas ją išmetė iš „Žalgirio“ arenos už tai, kad ši neleido renginyje dirbusiam Ervinui Kvitkauskui prie jos priekabiauti.

Moteris dalinosi, kad konfliktas tarp jos ir LČF atstovų įsiplieskė tada, kai galimai neblaivus E. Kvitkauskas bandė ją išprašyti iš arenos, griebė už akreditacijos bei šaukė ant K. E. Brilės.

„Žodis po žodžio išsivystė žodinis konfliktas. Galiausiai priėjęs prie manęs, jis griebė už akreditacijos juostelės, kurią buvau užsidėjusi ant kaklo, ir puolė ją fotografuoti su žodžiais „Parodyk, kas tu čia tokia ir kodėl čia sėdi“.

Aš jį, žinoma, atstūmiau, vėl apsižodžiavom. Šalia sėdinčios mano vadovės iš Suomijos buvo šoke. Pamatęs, kad nesileidžiu, draugas Ervinas nubėgo skųstis. Iš pradžių atėjo moteris iš LČF (Lietuvos čiuožimo feredacijos) ir paprašė parodyti akreditaciją – tipo, kodėl čia iš viso esu. Parodžiau. Viskas tiko, ji išėjo, tik Ervinas buvo nepatenkintas. Vėl išbėgo ieškoti guodėjų“, – „Facebook“ įraše moteris.

Kaip pasakojo K. E. Brilė, vėliau atėję apsaugos darbuotojai ją „išsitempė“ iš darbo vietos.

„Vyrai nesiklausė, neleido su niekuo kalbėtis ir ištempė mane į koridorių. Ten apstojo ratu, pasirodė ir LČF prezidentas, kuriam, kaip supratau, pasiskundė Ervinas. Apstoję mane ratu, jie pradėjo reikalauti atiduoti akreditaciją ir grasinti, kad patys pasiims, jei nepaklusiu“, – tęsė ji.

Reaguodami į vis didėjusį skandalą, antradienį LČF prezidentas Vytautas Jasutis, Ervinas Kvitkauskas ir čempionato organizacinio komiteto vadovė Justina Fabijonavičienė surengė spaudos konferenciją, kurioje neigė dalį K. E. Brilės pasakojamų įvykių bei pateikė savo versiją.

Europos dailiojo čiuožimo čempionatas
Vytautas Jasutis / R. Tenio nuotr.

Po pateiktos čempionato organizatorių pozicijos naujienų portalas tv3.lt susisiekė su K. E. Brile, kuri dar kartą išdėstė kilusio skandalo detales.

Įrašuose policija turėtų įžvelgti konfliktą

Antradienį vykusi konferencija truko kiek daugiau nei pusantros valandos, tačiau K. E. Brilė teigė jos net nežiūrėjusi.

„Nežiūrėjau, nes neabejojau, ką LČF sakys ir darys. Aš vėliau perskaičiau kažkurį straipsnį žiniasklaidoje apie tai, ką sakė, ir manęs visiškai nenustebino.

Aš neabejojau, kad jie bandys išsisukti ir kad kažkokio bandymo susitaikyti ar atsiprašyti tikrai nebus. Viskas pasitvirtino ir tikrai nemačiau reikalo žiūrėti“, – aiškino moteris.

Spaudos konferencijoje V. Jasutis ne kartą pabrėžė, kad po įsisukusio skandalo buvo peržiūrėti „Žalgirio“ arenos vaizdo kamerų įrašai, kurie, kaip jie teigia, apgina jų išsakytą poziciją.

„Pirmiausia noriu pasakyti, jog vaizdo įrašuose labai aiškiai matoma, jog nuo pat pirmos iki paskutinės sekundės prie minėtos merginos nebuvo net pirštu prisiliesta. Nei mūsų komiteto narių, nei apsaugos, nei policijos“, – pabrėžė jis.

Nepaisant to, kad pati K. E. Brilė su vaizdo įrašais susipažinti galimybės dar neturėjo, ji teigia, kad juose visgi turėtų atsispindėti jos aprašytas konfliktas.

„Aš vaizdo įrašų nesu mačiusi ir man, aišku, kyla klausimas, ką jie matė. Jeigu jie matė įrašus, reiškia, kad matys ir policija ir, manau, kad policija įžiūrės kitokių dalykų nei jie papasakojo“, – svarstė moteris.

Konflikto tikrumą gali pagrįsti ir kiti renginyje buvę darbuotojai, iš kurių vienas jau pasisakė žiniasklaidoje paremdamas K. E. Brilės teiginius. Pati moteris patvirtino, kad kalbėjusi liudininkė – nuolat šalia jos dirbusi darbuotoja, tačiau tokių buvo ir daugiau.

„Aš pasitikiu tuo tyrimu, kuris vyksta, manau, kad policija suras visus reikalingus liudytojus. Aš juos žinau, aš galiu pateikti, pasikviesti, jeigu reikės, bet visgi laikausi nuomonės, kad tai turi daryti institucijos ir aš noriu su jomis bendradarbiauti“, – kalbėjo pašnekovė.

Darbo sutarties vis dar negavo

Nemažai klausimų yra nukreipta ir į tai, ar K. E. Brilė apskritai galėjo būti toje vietoje, iš kurios ją išvedė apsaugos darbuotojai.

„Klausimas, kaip du apsaugos postus ji praėjusi ten pateko, mes nežinome ir aiškinamės, nagrinėjame tą medžiagą, kalbamės su „Žalgirio“ arenos apsauga, mūsų teisininkai dirba. (…)

Antras dalykas, E. Kvitkauskas ten dirbo visas čempionato dienas ir visus žmones jis puikiai pažįsta, šeštadienio vakare jis pamatė ten pašalinį žmogų. Labai akivaizdžiai paklausė, kas ji yra, ką ji čia veikia. Ir mergina nuo pat pirmos sekundės atsakė, kad tai yra ne jo reikalas“, – konferencijoje antradienį aiškino LČF prezidentas.

J. Fabijonavičienė taip pat teigė, kad ant K. E. Brilės akreditacijos nebuvo atitinkamų ženklų, kurie būtų leidę jai būti minėtoje vietoje, tačiau pati moteris teigia, kad pagal taisykles tokį leidimą ji turėjo.

Tiesa, to įrodyti faktiškai pašnekovė negali, nes akreditacija po konflikto iš jos buvo atimta fiziškai.

„Ji buvo atimta, aš jos nebeturiu. Aš nenoriu vertinti LČF pareiškimų, bet yra labai paprastas dalykas, kad yra Tarptautinės čiuožimo federacijos (ISU) taisyklės, kaip yra skiriamos akreditacijos ir kokios jos yra.

Tas taisykles sugalvojo ne LČF, tas visas taisykles galima rasti ISU komunikacijose. Aš jas visas peržiūrėjau ir ten yra labai aiškiai apibrėžta ir dar kartą patvirtinta mano kolegės suomės, kad su savo akreditacija aš galėjau būti abiejose arenose (treniruočių ir pagrindinėje – aut. past.).

Akreditacija man buvo suteikta tam, kad vykdyčiau savo darbo pareigas, o mano darbo pareigos tuo metu reikalavo, kad būčiau prie savo kolegių, o jos buvo prie varžybinės ledo arenos“, – dėstė ji.

Su tuo gan glaudžiai yra susijusi ir K. E. Brilės darbo sutartis, apie kurią ji pasisakė ir „Facebook“ įraše. Moteris naujienų portalui tv3.lt teigė, kad tokios sutarties iki dabar iš organizatorių sulaukusi nėra, tačiau ji jai buvo pažadėta.

Taip pat K. E. Brilė pridūrė, kad sutarties ji laukė fizinės, o ne žodinės, kaip spaudos konferencijoje minėjo V. Jasutis.

Vytautas Jasutis / ELTA, Ž. Gedvios nuotr.

„Noriu pabrėžti, kad iki šiol neturiu jokios sutarties ir niekada jos nemačiau, negavau. Aš tik žinau, kad mano kolegei, kuri kartu su manimi dirbo, buvo siųsta atgaline data sutartis.

Labai daug kartų buvo minėta, kad ją (sutartį – aut. past.) gausime ir mes jos labai daug kartų prašėme. Siuntėme savo asmeninius duomenis tai sutarčiai, kad ji būtų paruošta, klausėme, ką iš savo pusės galime padaryti.

Kodėl jos nebuvo? Nes ją reikėjo ruošti, o laiko vis nebuvo ją paruošti. Paruošti tikriausiai reikia ne žodinę, o rašytinę sutartį“, – dėstė ji.

Neneigia, kad aplink buvo ir moterų

Savo pasakojime K. E. Brilė ne kartą išskyrė, kad jos pozicija konflikto metu buvo nepavydėtina dėl ją supusių vyrų. Tai pagrindžia ir tai, kad ji savo patirtimi pasidalino „Facebook“ grupėje „Feminizmas“.

Visgi to pro akis nepraleido ir organizatoriai. J. Fabijonavičienė tvirtino, kad iš arenos ją išvedė ne vyrai, o ji pati su dar vienos apsauginės pagalba.

„Svarbu paminėti, kad Elena savo įraše mini, kad buvo apsupta vyrų. Norėčiau pabrėžti, kad palikti teisėjų zoną jai liepiau aš ir apsaugininkė moteris“, – antradienį kalbėjo J. Fabijonavičienė.

Paklausta apie šį aspektą K. E. Brilė paaiškino, kodėl savo įraše dėmesį kreipė tik į vyriškos lyties atstovus.

„Mane išsivedė vyras. Aš neneigiu ir nesakau, kad nebuvo moterų – buvo moteris apsauginė.

Savo įraše labiausiai rašiau savo išgyvenimus ir patirtį. Mano skaudžiausias momentas buvo būti koridoriuje apsuptai vyrų. Ar ten buvo moterų, aš to neatsimenu, tiesiog prisimenu priešais save augalotus vyrus, kurie reikalavo nusirengti striukę, atiduoti akreditaciją, nors jie buvo apsaugos darbuotojai. Būtent apie tai ir kalbėjau“, – aiškino moteris.

Tikisi teisingumo pergalės

Šeštadienį K. E. Brilė teigė, kad „norėčiau parašyti policijai pareiškimą, bet nedrįstu. Nes Ervinas Kvitkauskas yra žinomas sporto žurnalistas. Nes Vytautas Jasutis yra LČF prezidentas. Nes policijos pareigūnai, kurie atvyks, irgi vyrai, kuriems ant tavęs nusispjaut. Nes tavo vieta, kaip parodė šis vakaras, yra būti ten, kur esi naudingas, bet neduok Dieve, kelti balsą ar priešintis galios pozicijoje esantiems vyrams.“

Visgi po kiek laiko moteris pareiškimą policijai parašė ir paaiškino, kas paskatino ją tai padaryti.

„Manau, kad žmonių palaikymas ir supratimas, kad reikia būti drąsiai. Daug žmonių man rašė, kad jie neišdrįso būti drąsus, kai reikėjo, kad su tokiu elgesiu taikstytis negalima. Ypač (paskatino) tas faktas, kad jie ant manęs parašė du pareiškimus, o man tai yra toks absurdas.

Supratau, kad čia visgi nėra ta vieta, kur tu tyliai nuleistum galvą ir nueitum nors taip, tai būtų žymiai paprasčiau ir nebūtų viso ažiotažo. Aš jaučiuosi padariusi teisingą dalyką, todėl ir parašiau“, – naujienų portalui tv3.lt kalbėjo ji.

K. E. Brilė socialiniuose tinkluose, kaip ji ir minėjo, sulaukė milžiniško palaikymo, tačiau spaudos konferenciją surengę organizatoriai prabilo apie skaudžias žmonių strėles jų pusėn.

E. Kvitkauskas pasakojo, kad jį pasiekia ne vienas aštrus raginimas, dalis neigiamų komentarų liečia ir jo šeimą. V. Jasutis teigė, kad į jo pusę taip pat skrieja ne viena šmeižto žinutė.

„Aš nesu pozicijoje vertinti ar daryti įtaką tam, ką žmonės sako, rašo, – paklausta, kaip reaguoja į tokius pasisakymus, sakė K. E. Brilė. – Aš visgi manau, kad šitas atvejis, kadangi jis sulaukė tokio viešumo ir tokios reakcijos žmonių, tai jis yra kaip visuomenės veidrodis.

Kai žmonės reaguoja, tai daugiau pasako apie mus. Nelabai daugiau turiu ką pasakyti, ne man vertinti, nes tai yra apie mus, apie žmones. Aš iš savo pusės padariau, ką turėjau padaryti, ir toliau darau, o visa kita palieku žmonėms.“

Nors panašu, kad šis konfliktas dar greitai nebus išspręstas, K. E. Brilė viliasi, kad galų gale laimės teisingumas.

„Ko nenorėčiau šiandien, po viso to, kas įvyko, kad mane paduotų į teismą už šmeižtą prieš LČF. Realiai nenorėčiau, kad visas tas melas, agresija, su kuria mane ten pasitiko LČF, kad ji atsirastų jų naudai.

Noras būtų, kad to nenutiktų, kad nugalėtų teisingumas“, – savo lūkestį išsakė ji.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA