Kristi reikia ant minkščiausios kūno vietos | Kas vyksta Kaune

Kristi reikia ant minkščiausios kūno vietos

Asociatyvi / A. Aleksandravičiaus nuotr.

…ir tik po to „prisėdus“, nuvirsti ant nugaros, stengiantis išsaugoti galvą nuo atsitrenkimo į žemę. Deja, net ir žinančiam šią naudingą, ypač slydmečiu sveikatą ar net gyvybę gelbstinčią informaciją, ne visada pavyksta paslydus padaryti būtent taip, kaip pataria medikai arba sporto specialistai, galintys pamokyti, kaip saugiai kristi.

Ketvirtadienio popietę portalo „Kas vyksta Kaune“ kalbintas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno ligoninės Priėmimo skubios pagalbos ir traumų skyriaus (traumatologijos punkto) vedėjas Artūras Šulnius, patvirtino, kad šiomis dienomis traumas patyrusių žmonių įstaigoje apsilanko nemažai.

„Vakar pagalbą suteikėme 262, užvakar – 317 pacientų. Daliai jų dėl patirtų sunkių traumų, pavyzdžiui, šlaunikaulių lūžių, prireikė operacijų. Todėl vien sausio 8-ąją į mūsų ligoninę buvo paguldyti 23 pacientai. O tie, kurie pagal sveikatos būklę gali operacijų palaukti, suteikus jiems skubią pagalbą, kol kas išleisti gydytis namuose“, – paaiškino gydytojas.

Per pietus nuskambėjusiame per LRT radiją pranešime akcentuota, kad ketvirtadienį dėl apledėjusių šaligatvių susižaloję žmonės daugelyje šalies vietovių kreipiasi į ligoninių priimamuosius. Todėl šiandien pastarųjų medikai turi atlaikyti dvigubai didesnius nei įprastą dieną darbo krūvius.

Anot solidžią profesinę patirtį sukaupusio gydytojo ortopedo traumatologo A. Šulniaus, ketvirtadienį nuo pat ryto LSMU Kauno ligoninėje taip pat apsilankė nemažai traumas patyrusių kauniečių. Beje, skubi pagalba bei gydymas traumuotiems asmenims teikiami ir LSMU Kauno klinikose.

„Dabar, apie pietus, pas mus – šiek tiek ramiau, tačiau neabejojame, kad į vakarą vėl pradės plūsti pacientai. Nebūtinai iš gatvių, dalis jų, ypač vyresnio amžiaus, neretai traumas patiria niekur neišeidami iš namų, kaip sakoma, ten, kur gyvena, buityje“, – atkreipė dėmesį LSMU Kauno ligoninės Priėmimo skubios pagalbos ir traumų skyriui vadovaujantis gydytojas.

…Iš žurnalistinės praktikos šių eilučių autorei yra įsiminęs skaudus įvykis, prieš keliasdešimt metų nutikęs Kaune Laisvės alėjoje. Kai per atlydį nuo stogų varvant nutirpusiam sniegui, tą žiemos dieną ant alėjos grindinio netruko susidaryti ledo sluoksnis. Ties tuometiniu „Metropolio“ restorano pastatu, pačiame miesto centre, į ledą pakaušiu trenkėsi paslydęs praeivis. Jam tebuvo 38-eri. Tąkart paslydus patirta galvos trauma vyrui tapo mirtina.

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo pernykščio gruodžio dvi dziudo trenerės Lolita Dudėnienė ir Miglė Julija Dudėnaitė Lietuvos sporto universitete rengia užsiėmimus, per kuriuos garbaus amžiaus kauniečius sporto specialistės moko…saugiai kristi.

Pirmoji iš jų „Kas vyksta Kaune“ ir išdėstė „elementarią tiesą“, kurią žinoti būtina ne tik vyresniems asmenims, kuriems traumų gydymas būna sudėtingesnis ir ilgiau trunka, o pasekmės gali netrumpą laiką kamuoti įvairiomis sveikatos bėdomis, – saugiausia kiekvienam žmogui kristi ant sėdynės.

„Daug kas spontaniškai stengiasi krisdamas atsiremti rankomis arba gal net mėgina kažkaip atsispirti kojomis, siekdamas atsilaikyti, ir tada lūžta galūnės. Žinoma, kai nėra slidu, galima drąsiai vaikščioti pasitempę, bet žiemą verčiau pasisaugoti, todėl turėtų būti einama truputį palinkus į priekį.

Visko nevardinsiu, o tiesiog kviečiu apsilankyti mūsų, dviejų dziudo trenerių, vedamuose užsiėmimuose. Šį miesto senjorams skirtą projektą inicijavo Kauno visuomenės sveikatos biuras. Jis vykdo registraciją internetu. Tačiau mes LSU sulaukiame ir neužsiregistravusių lankytojų. Kiekviename užsiėmime saugiai kristi mokome nuo 10 iki 15 senjorų. Užsiėmimai jiems yra nemokami. Gruodį prasidėjęs projektas baigsis vasarį.

Dar galiu pridurti, kad saugiai kristi gali pasimokyti Lietuvos sporto universitete įvairaus amžiaus žmonės, sudarome grupes, pravedame užsiėmimus. Tuo labai domisi ir kitų, ne dziudo, sporto šakų atstovai, kuriems mielai perteikiame savo žinias bei patirtį“, – sakė L. Dudėnienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA