Kauno pareigūnai vykdo ikiteisminį tyrimą dėl devynmetės pagrobimo | Kas vyksta Kaune

Kauno pareigūnai vykdo ikiteisminį tyrimą dėl devynmetės pagrobimo

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kaune mįslingai dingusios mažametės paieškos toliau tęsiamos. Antradienio pavakarę Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) viršininkas Mindaugas Baršys ir Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla žiniasklaidai pateikė naujausią informaciją apie tai, kaip pareigūnams sekasi ieškoti devynmetės. Policijos atstovų teigimu, Kauno pareigūnai vykdo ikiteisminį tyrimą dėl vaiko pagrobimo.

Spaudos konferencijos pradžioje Kauno AVPK viršininkas M. Baršys pakomentavo, kad šią parą yra toliau vykdomi aktyvūs dingusios mergaitės paieškos veiksmai. Paieškos teritorija yra nuolat plečiama, intensyvumas vis didėja, buriasi daugiau žmonių, prisideda Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai.

„Vykdome ne tik aktyvius fizinės paieškos veiksmus teritorijoje, tačiau atliekame ir neviešo pobūdžio veiksmus. Gauname daug įvairių pranešimų iš gyventojų ir tas pranešimų skaičius nuolat didėja. Taip pat vis gauname ir naujos vaizdo įrašų medžiagos, su kuria yra nuolat dirbama“, – kalbėjo M. Baršys.

Savanoriai buriasi ieškoti dingusios mergaitės

Prašo mažiau gandų, daugiau faktų

Lietuvos policijos generalinis komisaras pirmiausia padėkojo aktyviai visuomenės daliai, kuri, anot jo, be prašymo padeda policijai. Komisaro teigimu, visų pilietiškų žmonių parama yra juntama ir policija dėl to yra labai dėkinga. Vis dėlto, R. Požėla atkreipė dėmesį, kad policijai reikalinga ne faktų interpretacija (ne gandai).

„Tik noriu dar kartą kreiptis į mūsų visuomenę – mums reikalinga informacija, mums reikalingi faktai, o ne faktų ir informacijos interpretacija ar kažkokie gandai. Deja, tokių dalykų mes irgi gauname. Tokie dalykai, deja, mums nepadeda susikoncertuoti ar priimti kitus teisingus sprendimus.

Yra atliekami viešo pobūdžio veiksmai, kuriuos visi galime matyti. Šalia to vykdomi ir tikrai didelės apimties neviešo pobūdžio veiksmai. Kadangi yra tiriama viena iš versijų – galimai įvykdytas nusikaltimas, kvalifikuojamas pagal atitinkamą baudžiamojo kodekso straipsnį, kuris vadinasi „vaiko pagrobimas“, – spaudos konferencijoje kalbėjo R. Požėla.

Įtariamieji kol kas nenustatyti

Jis taip pat pridūrė, kad policija neviešo pobūdžio veiksmų negali komentuoti, tačiau patikino, jog priklausomai nuo neviešo pobūdžio veiksmų rezultatų vėl turės tam tikrą informaciją visuomenei – kai galės, kreipsis į visuomenę su konkretesniais duomenimis. Pasak R. Požėlos, šiuo metu įtarimai oficialiai niekam nėra pareikšti.

„Kaip minėjau, tyrimas atliekamas, pagal vieną iš versijų – sunkus nusikaltimas, kurio sankcija numatyta iki aštuonerių metų laisvės atėmimas, vaiko pagrobimas. Tai yra viena iš versijų.

Dėl garažo masyvo Šiaurės prospekte šiek tiek komentavo mūsų kolegos, kurie nei patvirtinto, nei paneigė tos informacijos. Sakoma tiek, kiek, mūsų nuomone, galima sakyti tam, kad nepakenktume tyrimui“, – informaciją teikė Lietuvos policijos generalinis komisaras.

Kaip paaiškėjo spaudos konferencijos metu, tam tikros paieškos priemonės vykdomos Lietuvos mastu, todėl yra pajungtos visos policijos įstaigos. Vis dėlto, paieškos židinys yra Kauno AVPK prižiūrimoje teritorijoje.

Ieškos, kiek reikės

Kauno policija visus duomenis, gaunamus vykdant tiek viešo, tiek neviešo pobūdžio veiksmus analizuoja, tiria, ar jie yra reikšmingi konkrečiam tyrimui atlikti. Nėra atmetama nei viena versija – visos jos tiriamos, kadangi informacijos srautas yra nuolatinis ir kintantis. Situacija, kad vaikas galėjo būti pagrobtas, išvežtas į užsienį nepažįstamų ar artimų žmonių – neatmestina.

R. Požėlos teigimu, dirba didelės policijos pajėgos – tiek Kauno AVPK, tiek Lietuvos kriminalinės policijos pareigūnai. Kai kurias funkcijas vykdo ir kiti policijos vienetai savo teritorijose, todėl veiklos apimtis yra didelė.

„Kaip minėjome, paskelbta tarptautinė paieška. Komunikuojame su užsienio partneriais, kreipiamės į juos dėl tam tikros informacijos, tačiau daugiausia darbus vykdome patys.

Fizinę paiešką, viešo pobūdžio priemones toliau planuojama tęsti. Jos bus tęsiamos tiek, kiek reikės. Galbūt plėsime paieškos teritoriją – tie veiksmai priklausys nuo turimų rezultatų“, – užtikrintai sakė Kauno AVPK viršininkas M. Baršys ir Lietuvos policijos generalinis komisaras R. Požėla.

Spaudos konferencijos pabaigoje policijos atstovai akcentavo, kad savanoriai, ieškantys dingusios mergaitės, turėtų derinti savo veiksmus su policija ir pareigūnais. Jų teigimu, tikimasi geriausio paieškų rezultato, tai yra, rasti mergaitę gyvą.

Kauno AVPK pareigūnai vykdo mergaitės (gim. 2014 m.) paiešką. Devynerių metų mergaitė iš namų esančių Kaune išėjo sekmadienį ir iki šiol negrįžo.

Požymiai: apie 1,40 metro ūgio, liekno kūno sudėjimo. Su savimi turėjo telefoną ir juodą kuprinę.

Paskutinė žinoma mergaitės vieta – stotelė Chemijos g. Jei važiavote maždaug nuo 16.20 iki 17.20 val. Chemijos g. ir turite vaizdo registratorius – būtinai peržiūrėkite ir pateikite medžiagą policijai.

Asmenis, žinančius nepilnametės buvimo vietą, ją mačiusius ar galinčius suteikti bet kokios reikšmingos informacijos, prašoma kreiptis į Kauno AVPK pareigūnus telefonu 8 700 60600 arba skubios pagalbos telefonu 112.

Nuolat atnaujinamą paieškos informaciją galite sekti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA