Skambiausios lietuvių pergalės 2023-aisiais: pagerinti pasaulio rekordai, aukso medaliai, istoriniai pasiekimai | Kas vyksta Kaune

Skambiausios lietuvių pergalės 2023-aisiais: pagerinti pasaulio rekordai, aukso medaliai, istoriniai pasiekimai

Lrytas.lt / Arūnas Valickas 2023/12/26 12:26
FIBA, A. Pliadžio, V. Skaraičio nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

2023-ieji Lietuvos sporto pasauliui tapo itin sėkmingais metais. Lietuviai garsino mūsų šalies vardą Pasaulio ir Europos čempionatuose bei svarbiausiose metų sporto varžybose.

Skambiausios lietuvių pergalės 2023-aisiais metais:

Dominikos Banevič – „Bgirl Nicka“ dominavimas breiko pasaulyje

16-metė D. Banevič turėjo fantastiškus metus. Jaunoji lietuvė su trenksmu įsiveržė į suaugusiųjų breiko varžybas.

Dar būdama 15-os metų „Bgirl Nicka“ gegužės mėnesį triumfavo Almerijos mieste Ispanijoje vykusiame Europos čempionate. Tarp 73 dalyvių lietuvė beveik vienbalsiai teisėjų buvo pripažinta nugalėtoja.

Rugsėjo mėnesį D. Banevič žengė dar vieną žingsnį į priekį. Lietuvė neturėjo sau lygių ir pasaulio čempionate. „Bgirl Nicka“ finale įveikė 41-erių breiko legendą iš Japonijos Ayumi Fukushimą – „Bgirl Ayumi“ ir ne tik iškovojo pasaulio čempionato auksą, bet ir kelialapį į 2024 metų olimpinės žaidynes.

Jaunoji breiko šokėja taip pat iškovojo bronzos medalį Europos žaidynėse, o tokie „Bgirl Nicka“ pasiekimai neliko neįvertinti. 16-metė nukonkuravo plaukikę Rūtą Meilutytę ir penkiakovininkę Laurą Asadauskaitę-Zadneprovskienę bei buvo pripažinta Lietuvos „Metų sportininke“.

Įspūdingi Mykolo Aleknos metimai

2022-aisiais metais suspindęs 21-erių disko metikas ir šiais metais nemažino apsukų.

Legendinio Virgilijaus Aleknos sūnus metus pradėjo demonstruodamas įspūdingą sportinę formą ir balandžio pabaigoje vykusiose NCAA varžybose M. Alekna diską nusviedė net 71 metrą. Mykolas tapo trečiuoju lietuviu įveikusių 70 metrų ribą, o šis jo rezultatas puikuojasi 18-oje vietoje visoje šios sporto šakos istorijoje.

Lietuvis be didesnių vargų triumfavo U23 Europos čempionate, kuriame pagerino turnyro rekordą (68,34 m) bei tuo pačiu užsitikrino vietą 2024 metų olimpinėse žaidynėse.

Svarbiausios varžybos vyko rugpjūčio pabaigoje, Budapešte. Pasaulio čempionate Mykolas susigrūmė su geriausiais disko metimais ir po įspūdingo finalo pasidabino bronziniu medaliu.

Tokie pasiekimai leido M. Aleknai antrą kartą paeiliui tapti geriausiu Lietuvos „Metų sportininku“.

Lietuvos Metų moteris – Rūta Meilutytė

2012, 2013, 2014, 2018 ir 2022 metais geriausia Lietuvos sportininke tapusi R. Meilutytė tautiečius pergalėmis džiugino ir 2023 metais.

Plaukikė dukart tapo pasaulio čempione – olimpinėje 100 metrų ir neolimpinėje 50 m rungtyse. Pastarojoje „Auksinė žuvelė“ distanciją įveikė per 29,30 sek. ir pakartojo italei Benedettai Pilato priklausiusį pasaulio rekordą.

Prie auksinės spalvos lietuvius pripratinusi Rūta taip pat užsitikrino vietą 2024 metų olimpinėse žaidynėse.

Šalia pergalių baseine, R.Meilutytė sulaukė ir išskirtinio įvertinimo. 25 kartą „Lietuvos Ryto“ žurnalo „Stilius“ skelbtuose rinkimuose Rūta buvo pripažinta Lietuvos Metų moterimi!

Dano Rapšio medalių gausa

Puikius metus turėjo ir penkiais aukso medaliais Lietuvos čempionate metus užbaigęs 28-erių panevėžietis D. Rapšys.

Gruodžio mėnesį Danas Europos čempionate pasidabino sidabras ir 2 bronzos medaliais.

Dar geriau D. Rapšiui klostėsi Pasaulio plaukimo taurės varžybos. Jose lietuvis dominavo ir iškovojo 4 aukso, 2 sidabro bei 3 bronzos medalius.

2024-uosius D. Rapšys pradės siekdamas pasipuošti medaliais pasaulio čempionate, o vasarą varžysis ir olimpinėse žaidynėse.

Lietuvos krepšinio rinktinės pergalė prieš JAV

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė į pasaulio čempionatą Filipinuose išvyko be daugybės žaidėjų. Dėl įvairių priežasčių lietuviams teko verstis be Edgaro Ulanovo, Arno Butkevičiaus, Roko Giedraičio, Luko Lekavičiaus, Mariaus Grigonio, Gyčio Radzevičiaus ir be abejo – NBA žvaigždės Domanto Sabonio.

Daugelis į pasaulio čempionatą nuvykusią komandą vadino „B rinktine“ ir neturėjo jai didelių lūkesčių. Visgi Kazio Maksvyčio auklėtiniai galingai pradėjo čempionatą skindami vieną pergalę po kitos, o rugsėjo 3 dieną iškovojo istorinę, 19 metų lauktą pergalę.

Lietuvos krepšininkai paskutinėse antro grupės rungtynėse 110:104 sugebėjo pranokti iš NBA žvaigždžių sudarytą JAV rinktinę.

Nors galiausiai lietuviai iš Azijos sugrįžo be medalių, tačiau ši pergalė, kuomet Vaidas Kariniauskas smaginosi su „Los Angeles Lakers“ gynėju Austinu Reavesu ilgam išliks mūsų atmintyje.

Per žingsnį nuo triumfo Dakare likęs Rokas Baciuška

2022-aisais metais R. Baciuška debiutavo Dakare motobagių klasėje užimdamas trečiąją vietą. 2023-aisiais šį pasiekimą lietuviui pavyko pagerinti.

24-erių tauragiškis užėmė antrąją, tačiau tik dėl nusisukusios sėkmės lietuvis negrįžo su aukščiausiu apdovanojimu.

Bendroje įskaitoje pirmavęs lietuvis ilgą laiką buvo priekyje ir paskutiniame etape, tačiau prieš pat finišą susidūrė su problemomis ir prarado auksiniu buvusį laiką.

Nuostabus Donatos Karalienės ir Dovilės Rimkutės duetas

Gegužės mėnesio pabaigoje Slovėnijoje įvykusiame Europos čempionate D. Karalienė su D. Rimkutė pasidabino sidabriniais medaliais.

Lietuvės liepos mėnesį pasirodė ir trečiajame pasaulio taurės etape, kuriame taip pat iškovojo antrąją vietą.

Galiausiai rugsėjį Serbijoje įvykusiame irklavimo pasaulio čempionate D. Karalienė su D. Rimkute dar kartą iškovojo sidabro medalius.

Irkluotojos pasaulio čempionate taip pat užsitikrino kelialapį į olimpines žaidynes.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA