Geros žinios uždirbantiems iki vidutinio atlyginimo: didės pajamos į rankas | Kas vyksta Kaune

Geros žinios uždirbantiems iki vidutinio atlyginimo: didės pajamos į rankas

LNK, DELFI inf. 2023/12/25 17:57
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Parlamentarai be prieštaravimų sutiko didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį 122 eurais, tad kitąmet mažiausiai uždirbančių pajamos dar labiau didės. Tiesa, tokie sprendimai džiugina ne visus. Apie tai buvo pasakojama laidoje „Info diena“.

NPD dydžio augimas

Interjero prekių parduotuvėje prieš šventes pluša pats vadovas, nors darbuotojų turi net penkis. Prieššventinis laikotarpis – kone pats pelningiausias, tačiau tenka sukti galvą, kaip išlaikyti darbo rankas.

„Jie savo įkainius puikiai žino ir tuo netgi manipuliuoja, tad arba tu moki norimą užmokestį, arba tiesiog ieškai alternatyvų“, – patirtimi dalijosi parduotuvės „Adevelo“ vadovas Justinas Kačiušis.

Algų kilimas verslininkui kitąmet sukels dar daugiau sunkumų, mat Seimas nuo naujųjų metų pasiryžo 10 procentų didinti minimalią algą (iki 924 eurų) ir dar 20 procentų neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) (iki 747 eurų).

„Išbrangsta darbo vieta, gaunasi didesni mokesčiai valstybei ir neatsižvelgiama į tai, ar mažas, ar didelis verslas. Visiems tiesiog sąlygos vienodos“, – teigė J. Kačiušis.

NPD darbuotojams leidžia mokėti mažiau gyventojų pajamų mokesčio, kuris, paprastai, siekia 20 procentų. „Taip yra stiprinamos paskatos dirbti ir mažiausius atlyginimus gaunantys žmonės tikrai turės daugiau pajamų“, – tvirtino finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Skaičiuojama, kad mažiau mokesčių mokės 800 tūkstančių Lietuvos gyventojų – tiek žmonių dabar gauna iki vieno vidutinio darbo užmokesčio, kuris šiuo metu siekia 1251 euras „į rankas“.

„Labai daug mažmeninėje prekyboje, maisto sektoriuje, maitinimo, turizmo sektoriuje. Jeigu nuvažiuosite į regionus – ten daug dirbančių žmonių, net ir viešajame sektoriuje, net ir valstybinėse organizacijose ar įmonėse, gauna nedidelį atlyginimą“, – teigė Lietuvos pramoninkų konfederacijos ekonomistė Eglė Stonkutė.

Ėmėsi ir kitų priemonių

Daugiausiai pinigų liks mažiausiai uždirbantiems, kurių alga minimali. Jiems pajamos per mėnesį padidės 75 eurais. 1000 eurų „į rankas“ uždirbančio pajamos ūgtels 30 eurų. Kieno alga artima vidutinei – gaus papildomai tik keliais centais daugiau. Tiesa, ministrė atkerta, kad vidutinių pajamų šeima kitąmet irgi uždirbs daugiau, tik per kitas priemones.

„Nemažai sprendimų padaryta drauge su valstybės biudžetu, numatant sektorinius darbo užmokesčio didinimo sprendimus – tiek mokytojams, dėstytojams, tiek pareigūnams, socialiniams darbuotojams“, – teigė G. Skaistė.

Pajamų didinimui Seime prieštaraujančių neatsirado, tačiau opozicija kritikuoja, kad NPD taip ir nesusilygino su minimalia alga. „Reikia aiškiai apsibrėžti, kada tai atsitiks. Šiuo atveju, manėme, kad tai buvo galima padaryti jau šiais metais. Gal su tam tikromis finansinėmis įtampomis, bet šiais metais. Tuo tarpu, dabartinė Vyriausybė taip nemano“, – tvirtino Seimo narys (LSDP) Gintautas Paluckas.

Dabar 18 procentų minimalios algos vis dar apmokestinta gyventojų pajamų mokesčiu. Prilyginus neapmokestinamąjį dydį minimaliai algai, mažai uždirbantys šio mokesčio visai nemokėtų. „Augtų 150 eurų daugiau negu yra dabar, iš esmės. Tai yra dideli pinigai tiems, kurie uždirba mažiausiai“, – teigė Seimo narys (DP) Viktoras Fiodorovas.

Ministrė laikosi savų idėjų. „Visgi, tai yra milžiniškos lėšos, kurios yra reikalingos valstybės biudžete“, – teigė G. Skaistė.

Sprendimai džiugina ne visus

Didinti algas, bet mažinti mokesčius – toks buvo valdžios kompromisas, kad ne visa našta nugultų ant verslo, tačiau verslininkas sako, kad vis vien atlyginimų kėlimą teks perkelti į prekių kainas.

„Kadangi išbrangsta darbo vieta, tai mes jau privalėsime kelti ir kainas. Kokiais 10 procentų turbūt kelsime, bet dar skaičiuosime“, – kalbėjo J. Kačiušis.

Įžvalgomis pasidalijo ir ekonomistė. „Kol kas yra labai sudėtinga situacija mūsų eksporto rinkose ir, jeigu mūsų eksportuojamos produkcijos kainos bus konkurencingos, o paklausos tiesiog nebus – perkelti padidėjusius atlyginimus į produktų kainas bus šiek tiek sudėtingiau“, – aiškino E. Stonkutė.

Laisvietis Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas teigia, kad darbo pajamų apmokestinimas šalyje skiriasi per daug. Mažiausiai uždirbantys moka vis mažiau mokesčių, o daugiausiai uždirbantys – apmokestinti net 32 procentų tarifu.

„32 procentai – vis tik, turėtų būti to atsisakyta. Tiems žmonėms, kurie moka pajamų mokestį visa apimtimi, kuriems yra netaikomas NPD – turėtų būti vienodas vienas gyventojų pajamų mokesčio tarifas“, – teigė jis.

Dėl NPD kėlimo biudžetas neteks 250 milijonų eurų, bet yra tikimasi, kad dalis šių pinigų į biudžetą suplauks per kitus, tai yra vartotojų mokesčius.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA