Kelyje per šventes gali praversti keli daiktai automobilyje | Kas vyksta Kaune

Kelyje per šventes gali praversti keli daiktai automobilyje

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Artėjant vienoms gražiausių metų švenčių, ne vienas planuoja kelionę automobiliu pas artimuosius. Deja, bet keliuose prasidėjus kalėdinei suirutei, kartais nepavyksta išvengti avarijų ar automobilio gedimų. Ekspertai pataria, ką reikėtų turėti automobilyje žiemą, kad ilgos kelionės namo taptų saugesnėmis, bei kaip pasiruošti į ilgesnę kelionę leidžiantis su vaikais.

Vienas avaringiausių mėnesių

Draudimo bendrovės ERGO statistika rodo, kad šiemet jau yra užfiksuota beveik 40 tūkst. su eismo įvykiais susijusių transporto žalų, iš kurių daugiau nei tūkstantis įvyko gruodžio mėnesį, t. y. per pirmąsias dvi šio mėnesio savaites. Iš viso už jas išmokėta jau beveik 100 tūkst. eurų kompensacijų, rašoma „ERGO“ pranešime žiniasklaidai.

ERGO verslo klientų transporto draudimo portfelio valdytojas Rimvydas Pocius pastebi, kad labiausiai eismo įvykių skaičius gruodžio mėnesį išauga atėjus didžiosioms žiemos šventėms, kuomet gyventojai išsiruošia į ilgas keliones automobiliu pas artimuosius. Praėjusių metų gruodį, pasak jo, buvo fiksuotos net 3302 transporto priemonių žalos, tad tikėtina, jog ir šį gruodį jų skaičius dar gerokai išaugs.

„Deja, bet šventiniu laikotarpiu ne visada pavyksta išvengti avarijų, gedimų kelyje ar kitų nemalonumų. Tačiau galima jiems maksimaliai pasiruošti – turėti reikiamus įrankius, kurie pagelbėtų įstrigus sniego pusnyje ar sugedus automobiliui, ar telefono įkroviklį, jei užklimpus nuošalioje vietoje prireiktų laukti pagalbos“, – pataria R. Pocius.

Tarp žiemos svarbiausių – ir kastuvas

Pasak eksperto, be įprastų daiktų – gremžtuko ledui ar sniego šluotelės, žiemą automobilyje taip pat reikėtų turėti buksyravimo lyną ir užvedimo laidus, kastuvą, druskos ir smėlio mišinį ar net paprasto audinio gabalą. Ypač, kai išsiruošiama į ilgesnes keliones.

„Nuslydus nuo kelio į pusnį ar užklimpus užpustytame kelyje kastuvas gali tapti pagrindiniu gelbėtoju, ypač jei netoliese nėra kitų automobilių, kurie galėtų padėti ištraukti jūsiškį. Tokiais atvejais taip pat gali praversti ir druskos bei smėlio mišinys, sumažinantis slidumą ir tirpdantis ledą ar sniegą, ar net audeklo gabalas, kurį pakišus po varomaisiais automobilio ratais mašiną išjudinti iš sniego bus daug paprasčiau“, – pasakoja R. Pocius.

Jis taip pat pataria pasirūpinti žibintuvėliu su atsarginėmis baterijomis, kuris suteiks šviesos šaltinį tamsiu paros metu bei padės būti geriau matomiems, bei telefono įkroviklį, jei pagalbos prireiktų laukti ilgesnį laiką.

„Taip pat reikėtų pasirūpinti šiltomis antklodėmis bei į pirštines ar batus dedamais šiltukais. Automobiliui neužsivedant ir laukiant pagalbos šaltyje šie daiktai padės palaikyti šilumą, o tai ypač svarbu į keliones išsiruošus su vaikais“, – kalba R. Pocius.

Kelionėms su vaikais – pasiruošti papildomai

Pasak specialisto, jei keliaujama su vaikais, labai svarbu pasirūpinti ne tik šiltais rūbais, jei automobilis sugestų, bet ir tinkama salono temperatūra kelionės metu. Svarbu, kad vaikai neperkaistų, nes tuomet išlipus iš automobilio į vėsesnį orą bus mažesnė tikimybė peršalti.

Taip pat ilgesnių kelionių metu reikėtų pasirūpinti įvairiais gėrimais ir užkandžiais. Tam puikiai tiks lazdelėmis pjaustytos daržovės, vaisiai, uogos, kepti ar virti vištienos gabalėliai, įvairūs batonėliai, javainiai ar trapučiai – viskas, ką lengva valgyti rankomis.

„Kelionėse vaikai pavargsta daug greičiau nei suaugusieji, tad važiuojant neįprastai ilgus atstumus verta apgalvoti ir veiklas, kuriomis galėsite vaikus užimti. Mažesni vaikai tikrai susidomės savo mėgstamais žaislais, kuriuos galima tvirtinti prie sėdynės, ar ryškiaspalvėmis knygelėmis.

Vyresni – įvairiais kalbiniais žaidimais: nuo žodžių galvojimo iš aplenkto automobilio numerių raidžių, iki pasakų, kuomet kiekvienas šeimos narys pasako po vieną žodį – tereikia fantazijos ir kelionės su vaikais tikrai neprailgs“, – sako R. Pocius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA