Situaciją eisme ekspertas vadina psichoze: penktadienis ir šeštadienis iš vairuotojų pareikalaus kantrybės | Kas vyksta Kaune

Situaciją eisme ekspertas vadina psichoze: penktadienis ir šeštadienis iš vairuotojų pareikalaus kantrybės

delfi.lt 2023/12/22 13:34
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Prieš didžiąsias metų šventes miestuose fiksuojami gerokai išaugę eismo srautai, o patys vairuotojai pastebi, kad artėjant šventėms šventinę nuotaiką temdo vairuotojų susierzinimas ir nepakantumas. Būtent penktadienį ir šeštadienį numatoma daugiau kelionių šalies keliuose – iš didžiųjų miestų ar į juos, tad saugaus eismo ekspertas pataria, kaip keliauti šiomis dienomis, kad pavyktų išvengti ir susierzinimo, ir eismo įvykių.

Vairavimo instruktorius ir saugaus eismo ekspertas Artūras Pakėnas teigė, kad eismo situaciją didžiuosiuose miestuose, artėjant šventėms, galima apibūdinti vienu žodžiu – psichozė. Pašnekovas teigė, kad tokia situacija susidaro dėl žmonių pervargimo.

„Visi įsitempę, pervargę, skuba galvodami tik apie tai, ką jiems reikia padaryti ir visai nebegalvoja apie eismą. Dėl to ir smulkių eismo įvykių prieš šventes daugėja – žmonės praranda dėmesingumą, todėl klysta rikiuodamiesi, atlikdami kitus manevrus. Sėdintys prie vairo nebegalvoja apie vairavimą, mintys sukasi tik apie tai, kas dar nenupirkta, kas pamiršta, ir ką dar reikia padaryti“, – įžvalgomis dalijosi A. Pakėnas.

Saugaus eismo ekspertas teigė, kad būtent dėl skubėjimo pavojus kyla ne tik skubantiems, tačiau ir kitiems eismo dalyviams, kurie taip pat privalo būti budresni, geriau įvertinti ar šalia esantis automobilis nebandys staiga persirikiuoti, užlįsti ar kaip nors kitaip manevruoti, dėl ko tektų staigiai stabdyti.

Grūstys tęsiasi ne tik piko metu

A. Pakėnas teigė, kad šie metai pernelyg nesiskiria nuo praėjusių, mat likus paskutinėms savaitėms spūstys formuojasi ne tik piko metu, tačiau ištisą dieną, o sudėtingiausia situacija – prie prekybos centrų. Pašnekovas teigė, kad būtent dėl to eismas sunkėja ir automobilių stovėjimo aikštelėse esančiose prie prekybos centrų. Čia vietos automobiliui ieškantys vairuotojai priversti ilgiau važinėti aplink, daugiau manevruoti, dėl to erzinasi ir irgi klysta dažniau.

Vis dėlto, didysis vairuotojų kantrybės išbandymas vairuotojų laukia prieš pat šventinį savaitgalį, kai didžiuliai eismo srautai pajudės iš miestų. Saugau eismo ekspertas teigia, kad ženklus eismo srautų augimas prasidės penktadienį po pietų, todėl keliaujantys iš anksto turėtų suplanuoti savo keliones numatydami laiko rezervą, pasidomėti maršrutu, kuriuo planuojama keliauti ir į kelią leistis nusiteikiant, kad kelionė užtruks.

„Vietoje to, kad jaučiant artėjančių švenčių dvasią visi nusiramintų, būtų pakantesni vieni kitiems, mandagesni, turime situaciją, kai visi grūdasi vieni kitiems per galvas, automobilius palieka kur papuola – ant šaligatvių ar net sankryžose. Pirmiausia, ką reikėtų padaryti, kad pasirūpintumėte savo saugumu, tai nusiraminti ir susiplanuoti kelionę.

Gyvename tokiais laikais, kada nesunkiai galime sužinoti apie eismo situaciją ten, kur mums reikia važiuoti, tad pasidomėkite, koks yra to maršruto užimtumas, kokį kelionės laiką numato programėlės gaunančios informaciją apie eismą realiu laiku.

Išvažiuokite iš namų nusiteikę, kad vien išvažiuojant iš miesto gali tekti sugaišti apie 40 minučių ar net valandą. Su tuo reikia susitaikyti ir ramiai judėti savo tikslo link. Jei sėdę prie vairo nervinsitės, nuolat manevruosite ir keisite eismo juostas, kyla didesnė eismo įvykio rizika, o patekę į jį sugaišite dar daugiau laiko“, – patarė A. Pakėnas.

Nepamirškite atsakomybės ir saugumo Vairavimo instruktorius taip pat pabrėžė, kad net ir nevairuojantys, prieš šventes turėtų prisiminti, jog pakantumo neblaiviems vairuotojams būti negali ir pastebėjus, jog apsvaigęs žmogus ketina vairuoti – užkirsti tam kelią.

Jei patiems to padaryti nepavyko, reikėtų nedelsiant apie tai įspėti pareigūnus, kurie pasirūpins, kad prie vairo sėdęs girtas asmuo ne tik nesusižalotų pats, bet ir nesužalotų kitų.

Negana to, važiuojant tiek miestų, tiek užmiesčio keliais, reikėtų prisiminti, kad vyraujant oro temperatūrai apie 0, o kai vėjas stipresnis, ir esant nedidelei pliusinei temperatūrai, ant tiltų ir viadukų, o taip pat ir atvirose užmiesčio kelių vietose, gali susidaryti ledas, lyjant formuotis plikledis, todėl ypač svarbu tinkamai įvertinti eismo sąlygas ir pasirinkti tinkamą – saugų važiavimo greitį.

Dėl neapdairumo ir skubėjimo kiekvienais metais didžiąsias šventes lydi ne tik eismo įvykiai, tačiau ir skaudžios ar net tragiškos nelaimės keliuose. Tam, kad tokių įvykių būtų išvengti, šventinį savaitgalį numatyta ir sustiprinta policijos kontrolė:

● Gruodžio 22–23 d. – pėsčiųjų, dviračių vairuotojų kontrolė. Daugiausia dėmesio skiriama tam, ar šie eismo dalyviai tamsiuoju paros metu, esant blogam matomumui, neapšviestuose keliuose naudoja matomumą gerinančias saugos priemones (atšvaitus, šviečiančius žibintus arba vilki ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais). Taip pat, ar dviratis, kuriuo važiuojama, turi tvarkingą stabdį, garso signalą, dviračio priekyje ir gale yra atitinkamai baltos ir raudonos šviesos žibintai, ar ant ratų stipinų iš abiejų šonų yra pritvirtinti oranžiniai šviesos atšvaitai.

● Gruodžio 25–28 d. – transporto priemonių vairuotojų blaivumo, apsvaigimo nuo narkotinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų patikrinimai. Pirmoji priemonė (angl. Operation Alcohol & Drugs) bus vykdoma daugelyje Europos šalių, kadangi ji inicijuota Europos kelių policijos tinklo ROADPOL (angl. European Roads Policing Network).

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA