Kauno teisėsauga išaiškino neteisėtos prekybos e. cigaretėmis ir skysčiais tinklą | Kas vyksta Kaune

Kauno teisėsauga išaiškino neteisėtos prekybos e. cigaretėmis ir skysčiais tinklą

BNS 2023/12/20 11:08
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pareigūnai išaiškino neteisėtos internetinės prekybos elektroninėmis cigaretėmis ir jų papildymo skysčiais tinklą, tyrime įtarimai pareikšti įtarimai dviem asmenims.

„2023 metų lapkričio mėnesį mes pradėjome ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis gavus duomenų, kad trijose elektroninių parduotuvių internetinėse svetainėse bei „Telegram“ kanale yra prekiaujama neteisėtais akcizais apmokestinamomis prekėmis“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimų valdybos viršininkė Jūratė Maksimavičienė.

„Įtarimai pareikšti dviem asmenims, dar aštuoniems suteiktas specialaus liudytojo statusas“, – pridūrė Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Dainius Simonavičius.

Kol kas suimtų asmenų nėra.

Anot J. Maksimavičienės, praėjusią savaitę atlikus 13 kratų Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Utenos ir Tauragės miestuose bei jų apskrityse, rasta virš 4 tūkst. elektroninių cigarečių papildymo skysčių ir ne mažiau kaip 1,5 tūkst. elektroninių cigarečių.

Prokuratūra skelbia, kad nustatytų prekių vertė siekia ne mažiau nei 20 tūkst. eurų.

Policijos atstovė pridūrė, kad duomenys nėra galutiniai.

Kaip rodo duomenys, interneto svetaines ir „Telegram“ kanalą administruoja Jungtinėje Karalystėje ir Lietuvoje gyvenantys Lietuvos piliečiai.

„Prekyba tokiomis prekėmis interneto svetainėse, internetinių parduotuvių formatu laikoma netgi pakankamai įžūlia, kadangi vartotojams sukurta atvira, vieša tokių prekių pasiūla, o padidintas susidomėjimas skatinamas mažesnėmis kainomis bei jokių prekybos apribojimų netaikymu“, – teigė D. Simonavičius.

Jungtinėje Karalystėje esantys piliečiai rūpinosi reikalingų prekių kiekių įgijimu ir išsiuntimu prekybai Lietuvos rinkai. Įtariama, kad vienos Šiaulių įmonės automobiliais prekės buvo nuolat gabenamos į Lietuvą, o atgabentos toliau paskirstomos jų užsakovams.

Anot prokuroro, tokiose svetainėse elektronines cigaretes „laisvai gali įsigyti ir penkiametis, jeigu jis turi tam pakankamų įgūdžių.“

„Matyti, kad tai yra gamykliniai skysčiai, įgyti Jungtinėje Karalystėje, tačiau esmė yra ta, kad jų gabenimas į Lietuvą turi tam tikras taisykles, kurios yra pažeistos“, – tvirtino D. Simonavičius.

Šios internetinės svetainės buvo registruotos apie metus laiko, jose buvo prekiaujama tik elektroninėmis cigaretėmis ir jų papildymo skysčiais. Šiuo metu prekyba yra nutraukta.

Tyrimą atlieka Kauno apygardos prokuratūros prokurorai ir Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA