Lietuvai išduotas PSO sertifikatas | Kas vyksta Kaune

Lietuvai išduotas PSO sertifikatas

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Šių metų lapkričio mėnesį, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), specialiu sertifikatu, patvirtino, kad Lietuvoje yra įgyvendintos tinkamos teisėkūros ir kontrolės priemonės, kurios padeda užtikrinti, kad iš maisto produktų būtų pašalinti sveikatai nepalankūs, pramoniniai riebalų rūgščių transizomerai (transriebalai).

Pramoninius transriebalus nuspręsta reglamentuoti, atsižvelgus į neigiamą poveikį žmonių sveikatai ir didelį jų naudojimą maisto gamyboje. Tyrimais nustatyta, kad transriebalai yra vienas pagrindinių rizikos faktorių susirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis.

Lietuva jau nuo 2019 metų taikė transriebalų kiekio ribojimus rinkai tiekiamuose maisto produktuose, o Europos Sąjungoje transriebalai maiste pradėti riboti 2021 metais. Teisės aktuose numatyta, kad maisto produktuose transriebalų privalo būti ne daugiau kaip 2 g/100 g nuo bendro riebalų kiekio, rašoma Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pranešime žiniasklaidai.

PSO sertifikatas / VMVT nuotr.

„Didžiausias iššūkis verslui buvo prisitaikyti prie naujų ribojimų, nes buvo keičiamos ne tik maisto produktų receptūros, bet ir technologiniai procesai, kurie pareikalavo didelių finansinių išteklių. Maisto produktų kontrolė apima visas grandis, t.y. tyrimai dėl transriebalų atliekami ne tik Lietuvos gamintojų gaminamos produkcijos, bet ir importuojamų iš trečiųjų šalių.

Vis dėlto daugiausia neatitikimų ir nustatome įvežamų iš užsienio maisto produktų. To priežastys gali būti įvairios, nes ne visose šalyse transriebalų kiekis maiste yra ribojamas, taip pat skiriasi ir kontrolės mechanizmas, trūksta laboratorijų, galinčių atlikti tokius laboratorinius tyrimus. Nors Lietuvos gamintojai iki šiol atsakingai laikėsi teisės aktų reikalavimų neviršyti šių kenksmingų medžiagų kiekių maiste, primename maisto verslo atstovams ir toliau atsakingai rinktis tiekėjus bei žaliavą“, – sakė VMVT direktoriaus pavaduotoja Jurgita Bakasėnienė.

Maisto saugą kontroliuojantys VMVT specialistai pastebi, jog pramoninių transriebalų šaltinis maiste yra iš dalies hidrinti riebalai, kurie aptinkami, pavyzdžiui, saldainiuose, konditerijos gaminiuose, kepiniuose, užkandžiuose, greitai paruošiamo maisto gaminiuose. Produktuose nustačius didesnius nei leistini RRT kiekius, tokių produktų tiekimas rinkai iš karto sustabdomas, platintojas įpareigojamas nesaugų produktą susigrąžinti iš vartotojų (jei jie buvo išplatinti), grąžinti gamintojui arba sunaikinti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA