„Skaidrinam“ Prienuose: politikai pirko portfelius, kurą pylėsi kelis kartus per dieną | Kas vyksta Kaune

„Skaidrinam“ Prienuose: politikai pirko portfelius, kurą pylėsi kelis kartus per dieną

ELTA 2023/12/08 18:28
Asociatyvi / KRS nuotr.

Prienų rajono meras, socialdemokratas Alvydas Vaicekauskas 2019–2023 m. kadencijoje iš savivaldybės biudžeto įsisavino beveik 14 tūkst. eurų, už kurą mokėdamas 7 skirtingomis kortelėmis, rodo naujausias Andriaus Tapino „Skaidrinam“ tyrimas. Nurodoma, jog panašia praktika užsiėmė ir mero dukra, socialdemokratė Simona Vaicekauskaitė-Šalčė, kuri už savivaldybės lėšas ne tik pylėsi kurą, bet ir galimai naudojosi išmaniosios televizijos paslaugomis.

„2019–2021 m. Simona Vaicekauskaitė-Šalčė savo pamėgtame degalinių „Viada“ tinkle lankėsi bent 104 kartus. 23 sykius ją ten aptarnavo kasininkas, kurio tarnybinis numeris 3396. Klientė degalinėje naudojo bent 13 tinklo nuolaidų kortelių“, – rodo „Skaidrinam“ tyrimas.

Pažymima, jog Prienų rajono tarybos narės išlaidų ataskaitose – ir kompensuojamos ryšio išlaidos, tarp kurių yra užuominų ir į kompensuotas prekes.

„Dokumentų byloje yra buhalterijos laiškas tarybos narei, kuriuo klausiama, ar S. Vaicekauskaitė-Šalčė kompensuoti pateikia ir tas sąskaitas, kurių mokesčių mokėtojų pinigais kompensuoti negalima. Pvz., už išmaniosios televizijos paslaugas. Yra ir tarybos narės atsakymas, esą pretenzijose į kompensaciją jokių išmaniųjų televizijų jos pateiktose sąskaitose nėra“, – nurodoma tyrime.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas Prienų taryboje Jonas Vilionis savo išlaidų ataskaitoje nurodė 2022-ųjų rugpjūčio 30-ąją kuro už kelias dešimtis eurų pylęsis 8 kartus.

„LVŽS paprastai reaguoja greičiausiai iš visų partijų – mes kreipėmės, jie išsigaudė Vilionį ir nors tarybos narys aiškino nieko blogo nedaręs, jis jau suspendavo narystę partijoje“, – asmeninėje „Facebook“ paskyroje penktadienį skelbė „Skaidrinam“ iniciatorius Andrius Tapinas.

Tuo metu konservatorius Audrius Narvydas iš savivaldybės lėšų kompensavosi per 150 eurų išlaidų už du portfelius. Vieną portfelį už beveik 180 eurų taip pat kompensavosi socialdemokratas Vytas Bujanauskas.

Tarp kitų tarybos narių – įprotis piltis kurą kelis kartus per dieną

Nurodoma, jog iš visos Prienų rajono savivaldybės tarybos 2019–2023 m. kadencijoje tik vienas Prienų tarybos narys – Algis Marcinkevičius – kompensavosi mažiau savivaldybės lėšų, nei galėjo. Pažymima, kad pirmaisiais kadencijos metais jis gavo 196,36 euro išmokų, vėliau jų nebegavo dėl to, kad 2019 m. gegužę tapo savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju.

Buvusi tarybos narė, savivaldybės taryboje darbą tik 2022 metais pradėjusi Demokratų partijos „Vardan Lietuvos“ atstovė, menininkė, pedagogė Aušra Deltuvienė per pusantrų metų kompensavosi 5483,25 eurų už išlaidas kurui.

Po kelis kartus per dieną kurą pylėsi taip pat ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Cezaras Pacevičius, konservatorius Vytautas Jonelis, „Laisvės ir teisingumo“ narys Vaidas Kupstas, socialdemokratai Algimantas Šidlauskas, Mindaugas Rukas, Angelė Mickienė – jos išlaidos susijusios su tarybos nario veikla per kadenciją taip pat viršija 16 tūkst. eurų. Regionų partijos atstovas Egidijus Visockas.

Tuo metu socialdemokratė Rima Zablackienė praėjusį gruodį kuro dešimtimis litrų kelių dienų skirtumu pylėsi Panevėžyje, Šilalėje, Šiauliuose ir, jau vėliau – Prienuose, po to – Kaune, iš viso išnaudodama apie 215 litrų degalų su keturiomis skirtingomis mokėjimo kortelėmis.

Kita Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narės Loretos Jakinevičienės išlaidų ataskaitose – išlaidos ne tik kurui, bet ir ryšio bei išmaniosios televizijos paslaugoms su rusiškų kanalų rinkiniais.

Vis dėlto, šių metų spalį L. Jakinevičienė 5695,28 euro savivaldybei grąžino. Kaip nurodė politikė – už kuro ir kanceliarinių prekių sąnaudas.

ELTA primena, kad pavasarį visuomenininkui A. Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo eilė savivaldybių. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) jau yra pradėjusi ikiteisminius tyrimus dėl Vilniaus miesto, Kauno miesto, Šiaulių miesto, Kauno rajono, Neringos, Mažeikių, Šilutės, Pagėgių, Ignalinos, Jonavos, Lazdijų, Alytaus, Marijampolės bei Ukmergės rajonų savivaldybių.

Iš 16 STT pradėtų tyrimų kol kas įtarimai pareikšti dviem tyrimuose figūruojantiems asmenims – buvusiam Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariui Sergejui Dmitrijevui ir dabartiniam Jonavos merui, Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentui, socialdemokratui Mindaugui Sinkevičiui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA