Kauno rajone apdovanotos aktyviausios bendruomenės | Kas vyksta Kaune

Kauno rajone apdovanotos aktyviausios bendruomenės

Aktyviausių bendruomenių apdovanojimai / KRS, E. Mališausko nuotr.

„Kauno rajono bendruomenės yra kūrybingos, aktyvios ir pilietiškos. Tai – galinga jėga“,– kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas trečiadienį Raudondvario dvare vykusiame bendruomenių padėkos vakare. Meras pabrėžė, kad bendruomenės yra demokratinės savivaldos pamatas, be jų indėlio ir darnaus bendradarbiavimo su vietos valdžia neįsivaizduojama savivalda.

Aktyviausių bendruomenių apdovanojimai Kauno rajone rengiami antrus metus iš eilės. Savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjo pavaduotoja, vykdanti skyriaus vedėjo funkcijas Asta Tamonienė pasakojo, kad kandidatus apdovanojimams šešiose kategorijose siūlė bendruomenių nariai. Iš viso buvo pateiktos 54 anketos, pasiūlyti 33 kandidatai, rašoma Kauno rajono savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

Lietuvos vietos bendruomenių organizacijų sąjungos (LVBOS) pirmininkė Eglė Juozapavičienė pastebėjo, kad bendruomenių judėjimas įgauna pagreitį. „Mes visi stengiamės, kad Kauno rajonas būtų gražesnis, o mūsų gyvenimas – prasmingesnis“, – kalbėjo bendruomenininkų lyderė.

2023 metais Kauno rajone įsikūrė keturios naujos bendruomenės, telkiančios Sergeičikų kaimo, Rokų seniūnijos, Margininkų krašto ir Mastaičių krašto žmones. Iš viso Kauno rajone veikia 72 bendruomeninės organizacijos, įvairioms jų programoms šiemet buvo skirta beveik 700 tūkst. eurų.

Įgyvendinta daug tęstinių projektų bei iniciatyvų, kurios padeda gražinti aplinką, didinti gyventojų užimtumą, gerinti gyvenimo kokybę. Šiemet pirmą kartą buvo surengti pedagoginių ir psichologinių žinių kursai, kuriuos baigę 15 bendruomenininkų galės organizuoti vaikų vasaros stovyklas ir neformalų darbą su jaunimu.

Viena efektyviausių bendruomenių įtraukimo į savivaldos reikalus formų yra dalyvaujamasis biudžetas. Savivaldybės ir aktyvių bendruomenių pastangomis pagražėjo Kulautuva, Vandžiogala, Liučiūnai, Babtai, Bubiai, Domeikava, Raudondvaris, Karmėlava, kiti miesteliai.

V. Makūnas renginio dalyviams pranešė dar vieną gerą žinią: Karmėlavos seniūnijos bendruomenės centras „Židinys“ ir Lapių miestelio bendruomenės centras gavo Kauno kogeneracinės jėgainės paramą, kuri leis viešosiose erdvėse įrengti daugiau laisvalaikio infrastruktūros objektų.

Vakaro kulminacija tapo aktyviausių bendruomenininkų apdovanojimai, kuriuos teikė meras su komandos nariais. Metų bendruomenės titulas už iniciatyvas ir susitelkimą atiteko Vandžiogalos bendruomenei. Šiemet įgyvendinus du projektus, pagražėjo šio miestelio viešosios erdvės.

Už gyventojų įtraukimą į bendruomenės veiklas apdovanota ilgametė Liučiūnų bendruomenės pirmininkė, ūkininkė Marytė Rastauskienė, kuriai publika plojo atsistojusi. Paklausta, kokia yra jos didžiausia svajonė, bendruomenės vadovė nusišypsojo: išvalyti tvenkinuką.

Metų aplinkosaugos iniciatyvos kategorijoje pagerbta saulės jėgainę įsirengusi Pagynės kaimo bendruomenė. Metų kultūros iniciatyva paskelbtas „Steampunk“ festivalis, kurį surengė Sąnašos bendruomenė. Socialinių iniciatyvų srityje pasižymėjo vaikų dienos centrą įveiklinusi Linksmakalnio bendruomenė. Sveikos gyvensenos iniciatyvų srityje geriausia pripažinta apleistą stadioną atgaivinusi Pažėrų krašto bendruomenė.

Akademijos bendruomenės centro vadovams dėkota už projekto „Muzikos sala“ įgyvendinimą, judėjimo „Stabdyk nusikalstamumą“ Kauno rajono skyriui – už mobilaus jaunimo centrą, Adomui Brazauskui – už diskgolfo populiarinimą bendruomenėje, Vyčiui Mantrimavičiui – už savanorišką veiklą ir jaunimo telkimą organizuojant Lapių tvarumo festivalį.

Su šventinėmis dovanėlėmis į renginį atvyko ir Kauno rajono ūkininkų sąjungos pirmininkas Mindaugas Maciulevičius, pažadėjęs remti vietos bendruomenes sveikais produktais ir pagalbiniais darbais.

Vakaro dalyvių nuotaiką kaitino operos solistai Egidijus Bavikinas ir Ona Kolabovaitė bei duetas „Du Donatai“. Renginį vedė Egidijus Stancikas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA