Kaune pristatyta „Snieguolė“ suaugusiems: kai kurie po pertraukos dėjo į kojas | Kas vyksta Kaune

Kaune pristatyta „Snieguolė“ suaugusiems: kai kurie po pertraukos dėjo į kojas

Nacionaliniame Kauno dramos teatre (NKDT) penktadienio vakarą pristatyta menininkės Gintarės Minelgaitės-Duchi (Dr. GoraParasit) tarpdisciplininė premjera „Snieguolė“. Nutiko lygiai kaip skelbia teatras, post-postmodernus spektaklis-performansas abejingų nepaliko – vieni apleido salę net nesulaukę ilgosios pertraukos, kitus lateksinė pasakos interpretacija sužavėjo.

Kaip primena NKDT, „Snieguolę“ pristatė iš Kauno kilusi tarptautinę karjerą pasiekusi tarpdisciplininė menininkė G. Minelgaitė-Duchin, žinoma Dr. GoraParasit slapyvardžiu. Tai pirmas menininkės darbas instituciniame teatre ir pirmasis didelės apimties kūrinys scenai, susidedantis iš filmuotų ir ekspresyvių vaidybinių scenų.

Nuo vaikystės į vaizduotę įsirėžusios brolių Grimų pasakos herojai G. Minelgaitės-Duchin versijoje nusikrato disnėjiškos animacijos žėručių ir virsta šiuolaikiniu mitu, kurį menininkė interpretuoja tirpstančių ledynų fone. Veiksmas vyksta dabartyje ir ateityje.

Spektaklyje veikia Snieguolė-Grimm Everice, snieguolės motina ir tėvas, piktoji pamotė Cypress Everice ir nykštukai – mokslininkai, kovojantys už ledynkalnį nr. 4422. Svarbų vaidmenį atlieka spektaklio pasakotoja Gaia Steel – aplinkosaugos dominantė („environmental dominatrix“) ir Klientas. Šie herojai įkūnija skirtingus visuomenės narių archetipus ir atspindi jų psichologines pažeidžiamybes.

Spektaklis pirmąkart buvo parodytas gruodžio 1 d. – „Kas vyksta Kaune“ jau penktadienio vakarą sulaukė morališkai sužeisto jauno vyro skambučio. Gruodžio 2 d. į „Snieguolę“ NKDT rinkosi kviestiniai svečiai.

Kaunietis naujienų portalui dėstė, kad „Snieguolė“ yra „gėjų propaganda, buvo iškeltos LGBT vėliavos, antroje dalyje pradėjo kalbėti angliškai, net nesistengė versti į lietuvių kalbą. Ne Snieguolė, o Snieguolinas. 2.45 val. trunka. Po pirmos spektaklio dalies pusė žiūrovų negrįžo į salę. Mes išėjom dar po 10 min., pamatę, kad šiais laikais net negalim nueiti į spektaklį, visur propaganda“.

NKDT „Facebook“ puslapyje po įrašu apie premjerą pateikta kiek labiau artikuliuota žiūrovės nuomonė: „Labai labai prastai. Žadėtos 2.5 valandos teatro tapo 3.5 valandos filmu-performansu, o iš tikrųjų agonija, kurios, prisipažinsiu, neištvėriau. Gailiuosi tik vieno, kad bandžiau kentėti per ilgai ir tikrai su ta didele žiūrovų dalimi reikėjo nebegrįžti po pertraukos… Nors pasirodyme šių dienų aktualijos pateiktos kreatyviai, bet tokia neskani eklektika, ištemptos gumos jausmas ir viltis, kad jau nebedaug liko – jau tuoj tuoj baigsis. Gaila aktorių, kurie tikrai nuoširdžiai dirbo, gaila NKDT prestižinio vardo tokiam niekam tikusiam pasirodymui.

Norėdama reabilituoti gerą teatro vardą nuoširdžiai rekomenduoju pasirinkti daug vertingesnius NKDT spektaklius, kad ir šių metų premjerinį spektaklį „Kai mes būsim jauni“ (labai labai rekomenduoju! Nuo juoko iki ašarų apie visų laukiančią senatvę) arba „Getas“, „Hamletas“, „Senos damos vizitas“, „Palata“, „Žemė“, „Balta drobulė“. Jei tikrai norite kitokio spektaklio ir mėgstate technologijas teatre – šių metų premjerą „Audra“, jei mėgstate misterijas – „Ne sau žmonės“, jei tikrai norisi eklektikos, rinkitės „Batsiuvius“.“

Kita žiūrovė buvo ne tokia konservatyvi: „O man patiko. Bet gal dėl to, kad turiu įvairų skonį ir domina ne tik klasikinis teatras.“

„Spektaklyje keliu mito klausimą, nes manau, kad mitai gali būti perpasakojami ir šiuolaikiniame kontekste. Taip pat jame telpa klimato kaitos kontekstas ir vienas kito negirdėjimas. „Snieguolėje“ man labai svarbus lyčių lygybės klausimas, – kalbu apie žmonių pasirinkimą būti vienokiu ar kitokiu, bet būti savimi ir būti priimtu. Ir galiausiai kalbu, kad nėra tik blogio ir tik gėrio, nėra juodos ir baltos pusės, yra labai komplikuoti pasaulio santykiai, labai komplikuota sistema. Visame tame palieku sau viltį, kad vis dėlto gėris laimės“, – temų įvairovę NKDT pranešime apibūdino G. Minelgaitė-Duchin.

Tarpdisciplininį spektaklį kūrė garso menininkė, kompozitorė Sandra Kazlauskaitė, šviesų dailininkas Paulius Varonenka, choreografė Ema Senkuvienė, videografas Edgaras Jocius, kameros ir montažo asistentė Laura Pociūtė. Spektaklyje dalyvauja NKDT aktoriai, masinėse scenose veikia VDU šokio ir teatro pedagogikos studentai, KTU teatro studijos „44“ nariai. Spektaklyje pasirodo iš Berlyno atvykusi teatro bei kino aktorė Susana AbdulMajid. Kinematografinėse scenose galima atpažinti teatro darbuotojus.

Primenama, kad spektaklis skirtas suaugusiems. Ir nuo šiol, kaip skelbia NKDT, bus tik dar karščiau… Tiek Kauno teatro gyvenime, tiek tirpstančiuose ledynuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA