Senojoje Zapyškio bažnyčioje – styginių kvarteto „Chordos“ ir trombono viruozo M. Svobodos koncertas | Kas vyksta Kaune

Senojoje Zapyškio bažnyčioje – styginių kvarteto „Chordos“ ir trombono viruozo M. Svobodos koncertas

M. Svoboda./S. Kopie nuotr.

Gruodžio viduryje Zapyškyje svečiuosis vienas seniausių šalyje, nuo 1972 metų rengiamas šiuolaikinės lietuvių muzikos festivalis „Muzikos ruduo“. Pirmą kartą istorijoje festivalis pristato tarptautinę programą ir publiką prieš didžiąsias metų šventes kviečia įintriguojantį muzikinį nuotykį.

Į nekasdienių garsų kelionę Senojoje Zapyškio bažnyčioje gruodžio 13 d. 18 val. leidžiasi styginių kvartetas „Chordos“ ir šiuolaikinės trombono muzikos virtuozas Mike Svoboda. Pripažinkite, derinys netikėtas – trombonas ir styginių kvartetas! Koncerte skambės lietuvių bei užsienio kompozitorių kūriniai, tarp kurių – ir pasaulinė premjera.

M. Svoboda./Organizatorių nuotr.

Atvyksta šiuolaikinės trombono muzikos žvaigždė

Praeitais metais 25-metį pažymėjęs „Chordos“ yra tarp ilgiausiai gyvuojančių nevalstybinių kolektyvų Lietuvoje. Nuo pat pirmųjų koncertinių programų išryškėjo styginių kvarteto kūrybinis tikslas – skleisti bei populiarinti naujausią lietuvių kompozitorių muziką ir pristatyti svarbiausių pasaulio autorių kūrybą. Per visą laikotarpį išlaikęs šią savo misiją „Chordos“ tapo neatsiejama Lietuvos šiuolaikinės scenos dalimi, įkvėpimo šaltiniu ne tik publikai, bet ir jaunesnės kartos muzikams.

Tuo tarpu Vokietijoje gyvenantis amerikietis Mike Svoboda – tikra šiuolaikinės muzikos legenda. Tarptautiniu mastu žinomas atlikėjas, dirigentas ir kompozitorius Lietuvoje lankosi jau nebe pirmąkart ir su mūsų šalies šiuolaikine muzika yra susipažinęs gerai – tiek čia, tiek Vokietijoje ar kitose šalyse jis yra atlikęs ne vieno lietuvių kompozitoriaus kūrinį.

Labiausiai M. Svoboda vertinamas būtent dėl novatoriško požiūrio į muzikos atlikimo meną, taip pat dėl šiuolaikinės muzikos trombonui sklaidos. Lemiamą įtaką jo kūrybinio kelio formavimuisi turėjo, kaip pats sako, bendradarbiavimas su ikoniniu XX a. kompozitoriumi vokiečiu Karlheinz Stockhausen, taip pat su kitais žinomais šių dienų kūrėjais. Šiandien atlikėjas yra vienas iš pagrindinių K. Stockhausen muzikos ir viso kūrybinio palikimo puoselėtojų pasaulyje.

Styginių kvartetas „Chordos“./Organizatorių nuotr.

Publikos laukia premjera

Festivalio „Muzikos ruduo“ vadovas ir vienas iš styginių kvarteto „Chordos“ įkūrėjų altininkas Robertas Bliškevičius džiaugiasi, jog su šiuolaikinės muzikos įvairove, mūsų šalies ir užsienio kompozitoriais galimybę plačiau susipažinti turės Zapyškio ir jo apylinkių klausytojai.

„Šiuolaikinė muzika atspindi tai, kuo visuomenės gyvena šiandien. Vis dar gajus stereotipas, kad tokia muzika yra nesuprantama ar sunkiai klausoma. Tai yra klaidingas matymas, nes dabarties muzika yra labai įvairi, o ir klausytis jos reikia visai kitaip nei klasikinę ar romantinę. Čia grožį rasime netikėtuose sąskambiuose, ieškodami asociacijų tarp garsų ir savo būsenos, sąsajos tarp kūrinio minties ir girdimos muzikos“, – sako R. Bliškevičius.

Styginių kvartetas „Chordos“ ir Mike Svoboda koncerte pristatys kompozitoriaus Mariaus Baranausko festivalio ir Lietuvos kompozitorių sąjungos užsakyto kūrinio premjerą. Šio kūrėjo muzika ypatingo susidomėjimo sulaukė dar 2004 metais, kai jo simfoninė kompozicija „Kalbėjimas“ laimėjo 3-iąją premiją Toru Takemitsu kompozicijos konkurse Japonijoje. Kaip apibūdina muzikologė Veronika Janatjeva, „kompozitorius ypač domisi tembru, siekdamas šį muzikinės kalbos parametrą savo kūriniuose iškelti į pirmą planą“.

Taip pat programoje skambės iš Rytų kultūroms būdingos ramybės muzikoje atpažįstamo Ramūno Motiekaičio kompozicija „Light on Light“. Jo kūryba užima tarsi rezistencinę poziciją naujosios lietuvių muzikos fone, renkasi intymų kalbėjimą užuominomis, kur svarbiau pats garsas, įsiklausymas į jį. Pasak autoriaus, „tam gali padėti tyla, kaip didžiausią krūvį turinti potencija“.

Styginių kvartetas „Chordos“./T. Tereko nuotr.

Programoje – ir šiuolaikinės muzikos klasikai

Šalia mūsų šalies autorių publika išgirs ir didžiųjų Europos šiuolaikinės muzikos klasikų kūrybą. Muzikantai atliks M. Svobodai parašytą britų kompozitoriaus Benedict Mason kūrinį „Trombonas ir styginių kvartetas“. Šis kompozitorius Lietuvoje atliekamas ypač retai, tačiau jo kūryba žavi visą pasaulį. Ypač didelį dėmesį kūrėjas prikaustė savo ciklu „Muzika koncertų salėms“. Kaip galima suprasti iš pavadinimo, kūriniai buvo specialiai sukurti skirtingų šalių koncertinėms erdvėms, atskleidžiant jų architektūrą bei akustiką.

„Muzikoje mane labiausiai žavi, kokia svarbi ekspresijai, meninei įtampai ir konfliktui yra atskirų elementų logika bei jų išsidėstymas. Lyg filme – kadras seka kadrą, nors žiūrovas to net nepastebi“, – leidiniui „The Guardian“ yra sakęs kompozitorius.

Programoje suskambės ir jau minėto vokiečių kompozitoriaus Karlheinz Stockhausen kūrinys „Zodiakas“ (M. Svobodos aranžuotė styginių kvartetui ir trombonui). Šis kompozitorius nuo XX a. 6 dešimtmečio darė stiprią įtaką visos Europosmuzikos, ypač elektroninės, formavimuisi.

Prestižinė muzikos įrašų leidykla „Deutsche Grammophon“ kompozitorių pristato taip: „Karlheinz Stockhausen yra vienas tarp kontraversiškiausių moderniosios muzikos figūrų. 6–7 dešimtmetyje jis buvo pokario kartos inicijuoto muzikos kūrybos lūžio epicentre, o 8-ajame dešimtmetyje tapo kultiniu kūrėju, traukusiu klausytojų mases. Jo atsidavimas avangardinės muzikos estetikai ir religiniam misticizmui iki šių dienų sukelia stiprų klausytojų atsaką“.

Ši programa, pasak R. Bliškevičiaus, neabejotinai bus įdomus potyris publikai: „Festivalis, kuris iki šios buvo skirtas tik lietuvių kompozitorių kūrybos pristatymui, pasipildo nauja kryptimi – tarptautine programa, kurioje šalia mūsų autorių kūrinių atsiranda ir pasaulio muzika. Džiaugiamės šį „Muzikos rudens“ etapą galėdami pradėti būtent nuo tokio koncerto.“

Šiuolaikinės lietuvių muzikos festivalio „Muzikos ruduo“ tarptautinės programos koncertas su styginių kvartetu „Chordos“ ir trombonistu Mike Svoboda taip pat bus pristatytas Klaipėdoje bei Vilniuje.

Koncertas nemokamas ir rengiamas kartu su Senąja Zapyškio bažnyčia. Plačiau apie renginį ir festivalį  rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA