Seimo komitetas pritarė išankstinei SIM kortelių registracijai | Kas vyksta Kaune

Seimo komitetas pritarė išankstinei SIM kortelių registracijai

BNS 2023/11/22 12:29
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimo Ekonomikos komitetas pritarė siūlymui įpareigoti mobiliojo ryšio operatorius nuo 2025 metų registruoti naujas išankstinio mokėjimo abonento identifikavimo modulio (SIM) korteles ir jas įsigyjančius žmones. Tikimasi, kad tai padės greičiau išaiškinti melagingus pranešimus apie sprogmenis, žmonių apgavystes ir pinigų išviliojimą.

Konservatoriaus Mindaugo Skritulsko parengtoms Elektroninių ryšių įstatymo pataisoms pagrindinio komiteto nariai trečiadienį pritarė bendru sutarimu.

Pataisos numato, kad išankstinio apmokėjimo ryšio paslaugos gali būti teikiamos tik asmenims, kurie operatoriams nurodė savo vardą, pavardę, asmens kodą ir adresą, taip pat asmens tapatybę patvirtinančio dokumento tipą, seriją ir numerį, o įmonės turės nurodyti savo pavadinimą ir kodą.

Šiuo metu trys didžiausi mobiliojo ryšio operatoriai siūlo išankstinio mokėjimo SIM korteles „Ežys“, „Labas“ ir „Pildyk“.

Lapkričio 8-ąją komitete pataisoms teigė pritariančios bendrovės „Telia“ ir „Bitė Lietuva“, o „Tele 2“ tam prieštaravo.

Ryšių reguliavimo tarnybos duomenimis, 2023-iųjų antrąjį ketvirtį išankstinio apmokėjimo SIM kortelių naudotojų buvo daugiau nei 1,2 mln., jos sudarė beveik 26 proc. visų aktyvių SIM kortelių rinkoje.

Idėja registruoti išankstinio apmokėjimo SIM korteles pasiūlyta dar 2017 metais, tačiau Vyriausybės pritarimo sulaukė tik šiemet. Nuspręsta, kad sukčių bei kitų nusikaltėlių keliama žala yra didesnė nei mobiliojo ryšio operatorių būsimos išlaidos bei galimas nepatogumas vartotojams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA