Gyvenimo duobėje buvęs treneris N. Berlinskas: o kas, jeigu nepakankamai stengeisi | Kas vyksta Kaune

Gyvenimo duobėje buvęs treneris N. Berlinskas: o kas, jeigu nepakankamai stengeisi

Nojus Berlinskas./B. Laurinaitytės nuotr.

Vaikystėje turėjęs sunkumų vaikščioti, mokykloje ugdęsis pagal spec. poreikių programą, nemėgęs sporto, kentęs patyčias, praradęs gyvenimo prasmę ir išgyvenęs depresinę būseną, šiandien Nojus Berlinskas yra sėkmingas jėgos bei sveikatingumo treneris, kurio sąskaitoje – net prisitraukimų rekordas. Kauno jaunimui jis atvyko papasakoti apie psichikos sveikatos svarbą ir įveiktus gyvenimo sunkumus. Pirmiausiai jis ragino visus pasiteisinimus, kad negali kažko padaryti – mesti lauk.

Įkvepiančią jo gyvenimo istoriją lapkričio 16-ąją – tarptautinę tolerancijos dieną – išgirdo į VDU Didžiąją salę susirinkę mokiniai ir studentai. Čia vyko renginys „O kas viduje?“, skirtas kalbėti apie psichikos sveikatą, savižudybių prevenciją ir tolerancijos sąvoką. Renginyje apie psichikos sveikatos svarbą kalbėjo ir psichologė prof. Nida Žemaitienė. Pokalbius moderavo VšĮ „Skirtingos Spalvos” iniciatorius Dalius Stankevičius. Vakarą užbaigė muzikanto, aktoriaus Manto Bendžiaus koncertas.

Treneris Nojus Berlinskas./B. Laurinaitytės nuotr.

Sunkumai užgrūdino

Iš Biržų kilęs Nojus Berlinskas yra prekės ženklo ir sporto klubo „Priklausomi nuo sporto” įkūrėjas, jėgos ir sveikatingumo treneris. Jis teigia, kad jaustis gerai yra natūrali žmogaus būsena, o siekiant laimingo gyvenimo, svarbu subalansuoti savo kūną, protą ir sielą. „Tu pasirūpink savimi dėl manęs, o aš pasirūpinsiu savimi dėl tavęs“, – įsiminusį posakį citavo treneris. Jis akcentavo, kad pirmiausiai reikia pasirūpinti savo sveikata, po to santykiais ir tik tada darbu. O ne atvirkščiai.

„Į gyvenimo duobes buvau nugarmėjęs kelis kartus, pirmąjį – kai man buvo 13 m. Iki tol žaidžiau futbolą, grojau pianinu, buvau klasės seniūnu, mane vadino klasės „saulyte“, o paskui perėjau į kitą klasę, įnikau į kompiuterinius žaidimus. Vieną dieną grįžęs iš mokyklos atsiguliau pailsėti ir nebegalėjau pakilti – sukaustė pėdų skausmas. Gydytojai diagnozavo „pėdų anomaliją“. Praradau fizinę sveikatą, negalėjau normaliai vaikščioti, turėjau problemų su stuburu. Palūžau psichologiškai. Nieko nebenorėjau daryti, niekur eiti, neturėjau energijos, artėjau prie savidestrukcijos. Sušlubavo santykiai su šeimos nariais. Buvo sunku“, – kalbėjo N. Berlinskas.

Jis mena, kad lūžis įvyko remontuojant šeimos namus. Matant silpną trylikamečio sveikatą jam buvo pasiūlyta pasportuoti. Netrukus kiemo „turnikas“ tapo geriausiu vaikino draugu. Iš pradžių nepadarydavo nei vieno prisitraukimo, kol atkakliai bandydamas, kartais net šimtą kartų per dieną, vieną dieną jis pagerino Biržų prisitraukimų rekordą. O galiausiai išvyko į Vilnių, tapo treneriu ir sporto klubo įkūrėju. Tarp šių patirčių buvo keli bandymai užsidirbti užsienyje – buvo išvykęs į Švediją ir Norvegiją, tačiau galiausiai laimės siekti nusprendė Lietuvoje.

Pokalbis apie psichikos sveikatą./B. Laurinaitytės nuotr.

Tūkstantį kartų pradėti iš naujo

Treneris Nojus susirinkusiems papasakojo, kaip išlipo iš gyvenimo duobių. Buvo etapas, kai kelis mėnesius vegetavo lovoje, valgė vos kartą per dieną ir paniro į savigailą.

„Kaip mąstome yra bankas to, ką girdėjome iš tėvų, mokytojų, klasiokų, matėme filmuose, soc. tinkluose ir kt. Kai pamatome, kad gyvenimas nėra toks, kokį įsivaizdavome, gali apimti prasmės nebematymas, manymas, kad gyvenimas yra blogas. Taip galvoti ydinga. Reikia tučtuojau keisti tokias mintis ir gyvenimo būdą! Bandyti tol, kol vėl sugrįš gyvenimo džiaugsmas. Žinoma, tik nepersistengti – kai motyvavau save, kad tapsiu treneriu, sportininku, tam reikėjo pinigų, tad išvykau dirbti statybose Švedijoje. Dirbau nuo 6 val. ryto iki 22 val. vakaro ir taip 2,5 mėn. be išeiginių. Maitinausi tik sveikai, nesiilsėjau. Vieną dieną atėjo išeiginės ir negalėjau pajudėti iš vietos, kūnas pasakė stop. Būdamas 1,84 m ūgio svėriau vos 61 kg. Sportavęs 7 m. be sustojimo ir vėl nebepadariau nei vieno prisitraukimo, kelis mėnesius negalėjau nieko daryti, o uždirbtus apie 15 tūkst. litų paskolinau žmogui, kuris turėjo reikalų su antstoliais..“, – pasakojo N. Berlinskas.

Kamuojant sunkiam etapui ramybės jam nedavė viena mintis, pakeitusi jo gyvenimą: „O jei aš iš tikrųjų nepakankamai stengiausi?“.

Analizuodamas savo gyvenimo pasirinkimus jis nutarė paskutinį kartą pabandyti įgyvendinti savo svajonę, susietą su sportu, o jei nepavyks būtų priėmęs tai kaip lemties ženklą ir žengęs į kitą sritį. Stengėsi įdėti dar daugiau pastangų.

Jis ėmė reguliariai sportuoti, sveikai maitintis, laikytis dienos režimo, praėjo užsirašinėti savo mintis, analizuoti veiksmus. Tuo pat metu perklausė šimtus saviugdos audioknygų, o išgirstus principus ėmė taikyti gyvenime. Į klaidas ėmė žiūrėti kaip į pamokas ir gynimas ėmė keistis.

„Kaip buvo išradinėjama elektros lemputė? Tomas Edisonas 10 tūkst. kartų bandė, kol elektros lemputė veikė taip, kaip norėjo. Jei sieksi tikslų, tikrai pasieksi, gal tik užtruks laiko. Bet nesustok!”, – ragino N. Berlinskas ir pridūrė: „Didžiausia problema, kad žmogus nemano, jog yra vertas daugiau. Turėkite didelius tikslus!“, – ragino treneris ir patarė nieko nelaukiant pradėti keisti gyvenimą nuo mažų žingsnių.

Kur kreiptis emocinės (psichologinės) pagalbos

Emocinės pagalbos tarnyba Kontaktai
„Jaunimo linija“ 8 800 28888
(visą parą)
www.jaunimolinija.lt
„Vaikų linija“ 116 111
Kasdien 11:00 - 23:00
www.vaikulinija.lt
„Linija Doverija“
paaugliams ir jaunimui
(parama teikiama rusų kalba)
8 800 77277
II - VI 16:00 - 20:00
(išskyrus valstybės švenčių dienas)
„Pagalbos linija moterims“ 8 800 66366
(visą parą)
pagalba@moteriai.lt
„Vilties linija“ suaugusiems 116 123
(visą parą)
www.viltieslinija.lt
vilties.linija@gmail.com
​„Tu ne vienas“ pagalbos linija www.tunevienas.lt
„Sidabrinė linija“
draugystė, bendravimas ir pagalba telefonu garbaus amžiaus žmonėms
8 800 80020
Darbo dienomis 8:00 - 20:00
www.sidabrinelinija.lt
pasikalbekime@sidabrinelinija.lt
Krizinio nėštumo centras
Nemokama pagalba teikiama gyvai, telefonu, internetu. Priklausomai nuo pagalbos poreikio, pagalbą teikia šie specialistai: psichologai, teisininkai, socialiniai darbuotojai, ginekologai, dulos, žindymo specialistės.
Pagalba galima visoje Lietuvoje.
+370 603 57912
Darbo dienomis 09:00 - 17:00
www.neplanuotasnestumas.lt
pagalba@neplanuotasnestumas.lt
Krizių įveikimo centras
Skubi, nemokama ir anonimiška psichologinė pagalba išgyvenantiems psichologinę krizę.
+370 640 51555
Darbo dienomis 16:00 - 20:00
Šeštadieniais 12:00 - 16:00
www.krizesiveikimas.lt
info@krizesiveikimas.lt
Facebook Messenger
Skype susirašinėjimas
Skype skambutis
Mobilioji psichologinių krizių įveikimo komanda
Nemokama pagalba organizacijoms ir šeimoms, įvykus kriziniams atvejams (po savižudybės, žmogaus mirties, dingimo, avarijų ir t.t.). Konsultuoja įmonių vadovybes gyvai ar nuotoliu.
1815
kriziukomanda.lt
Programėlė „Pagalba Sau“ ne tik padeda stebėti savo būseną, bet ir suteikia informaciją, kur kreiptis ar nukreipti kitą, prireikus pagalbos.
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA