Bibliotekos patalpos – aukcione: kodėl Kauno valdžia jų neskyrė gyventojams? | Kas vyksta Kaune

Bibliotekos patalpos – aukcione: kodėl Kauno valdžia jų neskyrė gyventojams?

/ R. Tenio nuotr.

Kauniečių bendruomenės didelio palaikymo iš miesto valdžios vis nesulaukia, viena iš bėdų – neskiriamos patalpos bendruomenių susitikimams. Net ir prašant skirti anksčiau veikusios bibliotekos patalpas, Lampėdžių bendruomenei buvo pasakyta ne. Dabar šios patalpos atsidūrė Kauno savivaldybės aukcione ir bus parduotos.

Susisiekus su Lampėdžių bendruomenės centro pirmininke Dalia Akramiene, paaiškėjo, kad parduodamas patalpas jie anksčiau bandė iš savivaldybės gauti bendruomenės veikloms, bet teigiamo atsako nesulaukė.

„Kalbėta su savivaldybe, rašėm raštus, bet mum atsakė, kad ne. Bet kokiu atveju mes norėjom patalpų, kad kažkur susitikti, bet taip gavosi, kad dabar susitinkam namuose pas gyventojus.

Savivaldybė kaip tik dabar, jei kai kurios bendruomenės turėjo (patalpas – red. past.), tai iš jų atėmė“, – teigė D. Akramienė.

Gyventojai spėlioja, kas galėtų nusipirkti patalpas šioje vietoje ir pamena istorijas, kai nauji pirkėjai pradėdavo terorizuoti kaimynus, jog šie parduotų ir savo turtą, kad namo savininkas būtų vienas asmuo ir teritorijoje galėtų įgyvendinti savo idėjas bei projektus.

Bendruomenei patalpos netinkamos

Apie parduodamas patalpas pasiteirauta ir Kauno savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus vedėjo pavaduotojos Rasos Markauskaitės, kuri nurodė, jog minimos patalpos yra netinkamos naudojimui, todėl ir nuspręsta jas parduoti aukcione.

„Buvusias Lampėdžių bibliotekos patalpas nuspręsta parduoti įvertinus itin prastą šio turto būklę. Jos yra seno medinio gyvenamojo namo pirmame aukšte, jau kuris laikas nenaudojamos. Viduje nėra net sanitarinio mazgo – tik lauko tualetas kieme. Nematome nei poreikio, nei galimybių pritaikyti jas savivaldybės funkcijoms. Pardavus jas aukciono būdu, gautos lėšos papildys miesto biudžetą“, – teigė ji.

Dėl tų pačių priežasčių, kaip teigia savivaldybės atstovė, patalpos negalėjo būti perduotos ir bendruomenei.

„Lampėdžių bendruomenė pernai teikė prašymą dėl Romuvos g. 48 patalpų suteikimo panaudos pagrindais su tikslu „tenkinti gyvenamosios vietovės bendruomenės viešuosius poreikius”. Gyventojams paaiškinome, kad jos neatitinka elementarių sanitarinių-higienos reikalavimų, todėl netinka kultūrinei ar socialinei veiklai.

Lietuvos Respublikos civilinis kodeksas numato, kad „panaudos davėjas privalo perduoti daiktą panaudos gavėjui tokios būklės, kuri atitinka sutarties nustatytas sąlygas ir daikto naudojimo paskirtį”, t. y. jis turi privalo būti tinkamas naudojimui. Šiuo atveju, akivaizdu, jog patalpos net ir tokių elementarių kriterijų neatitinka“, – aiškino R. Markauskaitė.

Lampėdžių biblioteka
Buvusi Lampėdžių biblioteka / R. Tenio nuotr.

Aukcionas vyks 3 dienas

Elektroninių varžytinių puslapyje aukcionas prasidėjo lapkričio 10 dieną, 9 valandą ryto ir baigsis pirmadienį, lapkričio 13 dieną, prieš 14 valandą.

Pradinė bendra pardavimo kaina – 19 200 Eur, kainos didinimo intervalas – 500 Eur. Norint dalyvauti, dalyviams buvo privaloma užsiregistruoti ir sumokėti 100 Eur Aukciono dalyvio registravimo mokestį bei 1900 Eur garantinio įnašą.

Romuvos g. 48 parduodamų patalpų bendras plotas – 48,42 kv. m, o jo įkurtos 2 aukštų medinio gyvenamojo namo 1 aukšte. Pastatas pastatytas 1938 metais.

Šiuo metu inicijuotas šio pastato įtraukimas į Nekilnojamojo kultūros paveldo inventorių, taip bus teikiamas klausimas Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybai dėl tikslingumo šiam pastatui suteikti teisinę apsaugą, rašoma apie pastatą varžytinių internetiniame puslapyje.

Lampėdžių biblioteka
Knygomatas šalia buvusios bibliotekos / R. Tenio nuotr.

Vietoj bibliotekos – knygomatas

2021 metų pabaigoje Kauno savivaldybės tarybos posėdyje buvo nutarta panaikinti gyvus bibliotekų padalinius Lampėdžiuose ir Romainiuose. Senąsias patalpas nuspręsta pakeisti moderniais knygomatais.

Knygomatai veikia gyventojams pažįstamu paštomatų principu. Knygas užsisakyti galima interneto svetainėje ibiblioteka.lt, bibliotekos skyriuje ir padalinių telefonu arba el. paštu. Pasirinkus norimą knygą ir užsakant išsinešti, reikia pažymėti, kad ją pristatytų į vieną iš pasirinktų knygomatų.

Kaip rašyta anksčiau, į nedidelę biblioteką vietos gyventojai galėjo užsukti ne vien perskaitytas knygas grąžinti ar naujų paieškoti, bet ir parodos pasižiūrėti, susitikti su tolimesniais kaimynais ar su pasikviestu į svečius rašytoju, dailininku, muzikantu, kuriam pritariant, lampėdiškių moterų ansamblis padainuodavo.

Sprendimas uždaryti biblioteką nepatiko vietos gyventojams, dar prieš lemiamą tarybos posėdį, Lampėdžių bendruomenė surinko apie 300 parašų, kurie prieštarauja bibliotekos uždarymui, kauniečiai ragino patalpas pritaikyti kultūriniams gyventojų poreikiams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA