Pirmoji V. Adamkaus gimimo diena be ponios Almos: man dar reikės laiko grįžti į normalų gyvenimą | Kas vyksta Kaune

Pirmoji V. Adamkaus gimimo diena be ponios Almos: man dar reikės laiko grįžti į normalų gyvenimą

Lrytas.lt / Agnė Liubertaitė 2023/11/03 08:17
Valdas Adamkus / G. Bitvinsko nuotr.

Penktadienį kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus mini garbią sukaktį – 97-ąjį gimtadienį. Tačiau, kaip naujienų portalui lrytas.lt prisipažino prezidentas, šventinės nuotaikos jo namuose šiemet nėra – V. Adamkaus širdyje vis dar gyvas skausmas dėl žmonos Almos netekties.

„Žinote, kaip čia dabar pasakyti… Mano dabartinė būsena šiuo metu yra nusakoma vienu žodžiu. Aš dar nesu atsigavęs po Almos netekties, todėl neturiu jokių planų, jokių minčių – nieko.

Man dar reikės laiko, kol ši gyvenimo žaizda užgis, kol aš galėsiu grįžti atgal į normalų gyvenimą“, – paklaustas, su kokiomis mintimis pasitinka gimimo dieną, sakė buvęs šalies vadovas.

V. Adamkus teigė šio gimtadienio niekaip nepaminėsiantis – nors tai ir šventė, džiugios nuotaikos jo namuose tikrai nėra.

Savo žmonos Almos Adamkienės jis neteko šių metų gegužės 21-ąją.

„Negali paspausti mygtuko – gimimo diena ir tu jau esi kitoks. Mano gyvenimas pasikeitė, aš dar nepersilaužiau, man skauda, man trūksta“, – portalui lrytas.lt dar gimtadienio išvakarėse kalbėjo prezidentas.

V. Adamkus prisipažino, kad po žmonos netekties jau po truputį bando grįžti į įprastą gyvenimo rutiną – kaip ir anksčiau, kelis kartus per savaitę darbuojasi Prezidentūroje.

„Fizinė sveikata tvarkoje, jokių problemų, o dvasinė – ne. Tris kartus per savaitę dirbu Prezidentūroje, kiekvieną kartą po keturias valandas pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais. Stengiuosi pamažu grįžti į rutiną“, – kalbėjo jis.

Prieš kiek daugiau nei mėnesį V. Adamkus prisipažino, kad apie Anapilin išėjusią žmoną galvoja kiekvieną dieną.

„Ne visada gali atsakyti, kiek geras tu buvai kitam žmogui, ar galėjai būti geresnis. Ji paaukojo man savo gyvenimą, ir viskas, ką aš pasiekiau, yra jos dėka. Man didžiulė paguoda yra tai, kai pamačiau, kokia didelė buvo Lietuvos žmonių meilė Almai.

Ji turėdavo savo nuomonę apie žmogų, mums diskutuojant ją išsakydavo, bet kad būtų ką apkalbėjusi – niekada negirdėjau. Ji mylėjo žmones. Ir tyliai dalydavo savo meilę“, – „Lietuvos rytui“ anksčiau kalbėjo buvęs šalies vadovas.

Valdas Adamkus gimė 1926 metų lapkričio 3 dieną Kaune, tarnautojų šeimoje. Lankė Jono Jablonskio pradžios mokyklą, mokėsi Kauno „Aušros“ gimnazijoje. Karo metais dalyvavo rezistencinėje veikloje.

1944-ųjų liepos mėnesį su tėvais pasitraukė į Vokietiją. Vokietijoje V. Adamkus baigė lietuvių gimnaziją, studijavo Miuncheno universitete, Gamtos fakultete.

1949 metais atvyko į JAV. Dirbo darbininku automobilių dalių gamykloje Čikagoje, vėliau – braižytoju vienoje inžinerijos firmoje.

1960-aisiais V. Adamkus baigė Ilinojaus Technologijos institutą, įgijo statybų inžinieriaus specialybę.

1998 metais V. Adamkus buvo išrinktas Lietuvos Respublikos prezidentu. Šias pareigas pradėjo eiti 1998 metų vasario 26 dieną.

2002 metais jis iškėlė savo kandidatūrą antrai prezidento kadencijai, tačiau antrajame rinkimų ture pralaimėjo Rolandui Paksui.

Baigęs kadenciją, V. Adamkus išliko aktyvus vidaus ir užsienio politikos dalyvis, skaitė paskaitas tarptautinėse konferencijose.

2004 metais Lietuvos Respublikos Seimui Rolandą Paksą pašalinus iš prezidento pareigų, V. Adamkus dar kartą iškėlė kandidatūrą rinkimuose į prezidento postą.

2004 m. birželio 27 d. Lietuvos piliečiai V. Adamkų antrą kartą išrinko Respublikos prezidentu penkerių metų kadencijai.

Antrosios kadencijos metu Respublikos prezidentas siekė sukurti europietišką gerovę kiekvienuose Lietuvos namuose ir garantuoti, kad Lietuvoje neliktų pamirštų žmonių.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA