Aplinkosaugininkai ragina artimųjų kapus puošti saikingai | Kas vyksta Kaune

Aplinkosaugininkai ragina artimųjų kapus puošti saikingai

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Išėjusių artimųjų ir žvakių ant jų kapų uždegimo tradicijos neatsiejamos nuo Vėlinių minėjimo, tačiau retas pagalvoja, kad po visko kapinėse lieka milžiniški įvairių atliekų kiekiai.

Aplinkosaugininkai primena, kaip saugant aplinką galima pagerbti artimuosius. Aplinką tausojantys Vėlinių atributai:

• Nedekoruokime plastikinėmis gėlėmis, krepšeliais, vainikais: vėliau šias puošmenas bus sunku išrūšiuoti. Kai kurios plastiko atliekos yra sunkiai perdirbamos, net jei yra išrūšiuotos.

• Rinkimės natūralias, sodinamas arba džiovintas gėles, dekoratyvius augalus.

• Uždekime kuo mažiau žvakių, ypač vienkartiniuose žvakėms skirtuose gaubtuose.

• Naudokime žvakes su daugkartiniais gaubtais ir jame keiskime žvakių papildus arba tiesiog žvakeles, kurios būtų be papildomo stiklo, plastiko ar metalo. Dauguma tokių vienkartinių gaubtų atsiduria sąvartynuose, nes riebalais užterštas stiklas ir plastikas negali būti perdirbtas.

• Rinkimės natūralaus vaško žvakes. Parafinas susidaro perdirbant naftos produktus, jis degdamas išskiria panašias medžiagas kaip dyzelinis variklis, susidaro suodžiai.

Aplinkosaugininkai pranešime žiniasklaidai primena, kad atliekų rūšiavimas galioja ne tik namuose, bet ir kapinėse, tad aptvarkę kapus, likusias atliekas išmeskime į tokioms atliekoms skirtus konteinerius, o ne į vieną bendrą.

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai primena, kad apie aplinkos apsaugos pažeidimus galima pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112. Taip pat užfiksuotas nuotraukas ar vaizdo medžiagą, kai daromas pažeidimas, galima atsiųsti el. paštu info@aad.am.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA