Audringa minia mitinguoja prieš NT mokesčius: Seimą ragina trauktis | Kas vyksta Kaune

Audringa minia mitinguoja prieš NT mokesčius: Seimą ragina trauktis

DELFI, ELTA 2023/10/26 12:39
Minia mitinguoja prieš NT mokesčius / ELTOS, Ž. Gedvilo nuotr.

Ketvirtadienį sostinėje prie Seimo prasidėjo mitingas prieš siūlomus įvesti nekilnojamo turto (NT) mokesčius. Dalyvauti mitinge buvo kviečiami žmonės iš visos Lietuvos, pareigūnai pasiruošė galimiems neramumams.

Mitingą dėl NT mokesčių inicijavo Raimondas Šimaitis, su Vilniaus miesto savivaldybe jis suderintas. Mitinge turėtų dalyvauti iki 1 tūkst. žmonių, gyventojams iš įvairių Lietuvos miestų organizuotas pavėžėjimas.

R. Šniūras „Facebook“ paskyroje prisistato kaip „ne politikas“, prie mitinguotuojų atvežimo į Vilnių iš kitų Lietuvos miestų ir regionų prisidėjo Šeimų sąjūdžio aktyvistas, politikas Artūras Orlauskas.

11 valandą prie Seimo susirinko keli šimtai žmonių, su vėliavomis ir plakatais, vėliau žmonių skaičius išaugo iki maždaug tūkstančio.

„Grįžta reketas NT mokesčių pavidalu“, „Ateityje NT mokestis = benamis žmogus“, „Pareigūne apgink Lietuvos ateitį, o ne šaikos savivalę!“, „Ši Vyriausybė tautos pamotė“, „Prezidente, kur tu? Gal pasukai ne tuo keliu!“– tokius ir panašius plakatus rodė mitinguojantys asmenys.

Pas mitinguotojus prie Seimo atėjo parlamentarai Petras Gražulis, Mindaugas Puidokas, Beata Petkevič.

„Vienintelis dalykas – šitas Seimas turi eiti lauk!“ – tokiu šūkiu nuo scenos prasidėjo mitingas.

Mitingo dalyvių gretose taip pat pasirodė buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus, Antanas Kandrotas-Celofanas, Laurynas Ragelskis.

Į sceną užlipęs mitingo organizatorius R. Šimaitis kalbėjo, kad dabar ne valdžia tarnauja žmonėms, o žmonės tarnauja valdžiai.

„Ko mes čia susirinkom? Susirinkom to, kad Seimas nusprendė apmokestini mūsų namus. Namus, kuriuos mes įsigijome gaudami atlyginimą, už jį susimokėję mokesčius. Namus, kuriuos pasistatėme pirkdami statybines ir susimokėję mokesčius. Už tai, kad mes turime, kur gyventi, kad mes nesame asocialūs, už tai mus nubaudė – ruošiasi nubausti“, – dėstė jis.

R. Šimaitis aiškino, kad dirbantieji sugebės susimokėti naujus NT mokesčius, bet mažiau pajamų turintiems bus sunku.

„Kur jiems reikės dingti? Kur reikės dingti pensininkams, žmonėms su negalia, kurie neuždirba pakankamai daug pajamų? Juos išvarys į gatvę, ar perims jų turtus, kaip tai numatyta įstatyme, kad pensininkas galės atsidėti mokestį iki tol, kol jis pasieks kažkokią ribą ir mokestį sumokės jo turto paveldėtojai. Bus modelis kaip Danijoje: niekas nepaveldės namų, o turės išsipirkti“, – kalbėjo organizatorius.

Jis aiškino, kad regionų, pavyzdžiui, Zarasų, Kėdainių gyventojai turės mokėti didesnius mokesčius, nei Vilniaus gyventojai.

„Užteks vieno kreipimosi į Konstitucinį Teismą ir šita diskriminacija su medianomis bus panaikinta“, – tikino R. Šimaitis.

Minia mitinguoja prieš NT mokesčius / ELTOS, Ž. Gedvilo nuotr.

Pasak jo, sakantieji, kad NT mokesčiai gyvenamajam būstui bus maži, meluoja:

„Palaukite, jau yra NT mokestis, kurį daug kas moka, aš irgi moku. Ir tas NT vadinamas prabangos mokesčiu, [mokamas] nuo 150 tūkst. eurų. Šiai dienai Vilniuje – sunku rasti butą, kuris kainuoja mažiau. Tai ką tai reiškia, tai reiškia, kad infliacijai kylant, mokesčių kartelė nekyla, ji lieka toje pačioje vietoje. Ir jeigu šiandien sumokėsite, tarkime, 0,5 proc., mokesčių administratoriai susirinkę pažiūrės, kad jie nieko nesurenka ir bus nuspręsta kelti mokesčius. Taip visur yra, taip buvo, taip bus. Nepasiduokit toms pasakoms, kad jie žada, jog nieko nebus.“

Minia audringai reagavo į R. Šimaičio žodžius: plojo, šaukė, buvo skanduojančiųjų „vagys“.

Į sceną lipusi mitinguotoja tvirtino, jog planuojamas apmokestinimas daugeliui bus nepakeliama našta.

„Susirinkote čia ginti savo nuosavų namų, tiesiogine šio žodžio prasme. Nes planuojamas NT apmokestinimas daugeliui taps nepakeliama našta. Ir viskas dėl jūsų gerovės. Ar tikrai? Ar dar yra Lietuvoje žmonių, kurie tiki visu šituo marazmu?“ – klausė ji ir vertino, jog dabartiniai valdantieji yra cinikai, norėdami įvesti mokesčius pensininkams.

Po oficialios mitingo dalies – agitacija už Vėgelę, Palestinos palaikymo šūkiai

Apie 12 val. R. Šimaitis praneše, kad oficiali mitingo dalis baigėsi. Į sceną pakviesti visi norintys pasisakyti, bet R. Šimaitis pabrėžė, kad už jų žodžius neatsako.

„Laisvę Palestinai!“, – užlipęs ant scenos po oficialios mitingo dalies šaukė mitingo dalyvis.

Po to į sceną užlipęs Seimo narys P. Gražulis susirinkusiuosius ragino Prezidento rinkimuose palaikyti advokatą Igną Vėgelę.

Minia mitinguoja prieš NT mokesčius / ELTOS, Ž. Gedvilo nuotr.

Policija pasiruošė reaguoti

Anksčiau renginio organizatoriai tikino, jog mitingas bus taikus. Policijos pareigūnai taip pat teigė kol kas nematantys jokių indikacijų, jog būtų planuojami kokie nors išpuoliai, riaušės, nurodė, jog jokių judėjimo ribojimų mitinge nebus.

Jeigu neramumai prasidėtų, pareigūnai žadėjo reaguoti itin greitai ir viską užtverti.

Trečiadienį „LNK Žinių“ kalbintas Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Renaldas Žekonis sakė, jog kol kas negali pasakyti, ar į mitingą susirinks tiek žmonių, kiek yra išduotas leidimas.

„Mes kiekvieną dieną bendraujame su organizatoriais ir tą skaičių tiksliname, koks faktiškas dalyvių skaičius bus. Tai šiai dienai prognozuoti yra gana sudėtinga.

Kaip pastaruoju metu praktika rodo, tas tikrasis skaičius paaiškėja arba renginio dieną, arba likus mažai laiko iki renginio“, – kalbėjo R. Žekonis.

Jis teigė, jog policijos pajėgos bus pakankamos.

„Įvertinant ir numatomą dalyvių skaičių, rizikas. Prieš kiekvieną renginį atliekame namų darbus ir analizuojame socialinę erdvę, bendraujame su organizatoriais. Pagal tai ir matome pareigūnų poreikį, papildomų jėgų pasitelkimą.

Manau, kad bus tikrai pakankamos pajėgos, kad renginys įvyktų sklandžiai ir saugiai“, – tvirtino Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas.

Liko tik priėmimas, modelis dar gali būti keičiamas

Seime iki naujo NT mokesčio modelio priėmimo liko vienas žingsnis. Parlamentarai dėl priėmimo turėjo balsuoti spalio 26-ąją, tačiau klausimas iš posėdžio darbotvarkės buvo išbrauktas. Tai reiškia, kad balsavimas nusikelia į lapkritį, nebent Seimo valdyba ar seniūnų sueiga klausimą grąžintų į darbotvarkę.

Naujasis NT mokesčio modelis turėtų įsigalioti 2025 metais, dėl to, kokio dydžio NT mokestį taikyti būstui, spręstų savivaldybių tarybos.

Neapmokestinamas būtų tik asmens pagrindinis NT, kurio vertė konkrečioje savivaldybėje būtų ne didesnė nei 1,5 medianos. Visam kitam asmens NT būtų taikomas savivaldybės nustatytas 0,05–4 proc. tarifas nuo visos būsto vertės.

Tiesa, iki priėmimo Seimo nariai dar turi šansą tokį NT mokesčio modelį pakoreguoti.

Trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė pranešė, jog kartu su finansų ministre Gintare Skaiste užregistravo siūlymą NT mokesčio pataisoms: gyvenamajam būstui siūloma nustatyti 0,05–0,5 proc. tarifą, komercinės paskirties NT – 0,5–3 proc. tarifą, o apleistam, neprižiūrimam NT – 0,5–4 proc. tarifą.

„Konkrečius tarifus pagal NT pobūdį iš nurodytų rėžių nustatytų savivaldybių tarybos“, – pažymėjo M. Lingė ir plačiau savo ir finansų ministrės siūlymą pristatė feisbuke.

Savo ruožtu Laisvės partija yra pasiūliusi, kad net ir priėmus naująjį NT mokestį, leidžiantį savivaldybėms nustatyti 0,05–4 proc. mokestinį tarifą, pagrindinis gyvenamasis būstas nebūtų apmokestinamas.

Minia mitinguoja prieš NT mokesčius / ELTOS, Ž. Gedvilo nuotr.

G. Nausėdos išsakyta sąlyga

Net jei Seimas pataisas priimtų, jas galėtų vetuoti prezidentas.

Šalies vadovas Gitanas Nausėda, pirmadienį dalyvaudamas TV3 laidoje „Dėmesio centre“, vertino, jog NT mokesčio pataisas reikėtų derinti su socialiniais pasiūlymais, tokiais kaip jo paties siūloma šeimos mokesčio lengvata. Jeigu įstatymai nebus siejami, NT mokesčio pakeitimų, G. Nausėdos nuomone, nereikėtų priimti.

„Manau, kad jeigu mes nepajėgiame šito įstatymo sieti su kitais įstatymais, kurie palengvintų šeimų, socialiai pažeidžiamų žmonių finansinę padėtį, tada geriau jo nepriimti“, – teigė prezidentas.

Jis kritikavo NT mokesčio modelyje numatytus galimus nustatyti tarifus: „Dabar labai sunku paaiškinti žmogui, kodėl jis turi, galbūt, net provincijoje mokėti daugiau, negu mokės žmogus už nekilnojamąjį turtą Vilniuje, nes nustatyti labai platūs apmokestinimo rėžiai ir savivaldybės įgyja teisę nustatyti vienokį ar kitokį mokestį. Reiškiasi tos, kurioms sekasi sunkiau ir norėdamos, galbūt, generuoti daugiau pajamų, dar daugiau ir apmokestins ir, pavyzdžiui, nustatys 4 proc. tarifą.“

Šiuo metu mokestį moka tik tie, kurie turi prabangaus NT. Mokėtojų skaičių norima išplėsti siekiant gauti Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės fondo lėšas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA