COVID-19 testai bus neatlygintinai dalijami ugdymo įstaigoms ir bendruomenėms | Kas vyksta Kaune

COVID-19 testai bus neatlygintinai dalijami ugdymo įstaigoms ir bendruomenėms

BNS 2023/10/24 16:07
Asociatyvi / J. Elinsko nuotr.

Savivaldybėse veikiantys visuomenės sveikatos biurai Lietuvos ugdymo įstaigoms ir bendruomenėms neatlygintinai dalins COVID-19 savikontrolės testus, antradienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Anot ministerijos, už testų paskirstymą bendruomenėms atsakingi savivaldybių visuomenės sveikatos biurai, jų visoje šalyje veikia 49. Biurai testus taip pat gali dalinti bendruomenėms savivaldybėse vykstančių renginių metu.

SAM primena, kad COVID-19 sukėlėjas vis dar plinta, šiuo metu stebimas sergamumo šia liga augimas, todėl siekiama užtikrinti kuo didesnį simptomus jaučiančių asmenų testavimo prieinamumą.

Pasak pranešimo, Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija į savivaldybių visuomenės sveikatos biurus pristatė reikiamą kiekį minėtų testų, kad jie kuo greičiau pasiektų savivaldybių gyventojus. Praktika skatinti testuotis taikoma ir kitose šalyse, pavyzdžiui, Jungtinėse Valstijose, kur COVID-19 savikontrolės testai gyventojams siunčiami paštu.

Kaip rodo epidemiologinės situacijos duomenys, bendras suminis sergamumo COVID-19 liga, gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis Lietuvoje pastaruoju metu išaugo ir praėjusią savaitę (spalio 16-22 dienomis) siekė 1166 atvejus 100 tūkst. gyventojų. Savaitę anksčiau šis rodiklis buvo 1082 atvejai 100 tūkst. gyventojų.

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu stebėti sergamumo rodikliai buvo žemesni – bendras sergamumo rodiklis siekė 819,9 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Įprastai gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų sergamumo pikas stebimas sausio mėnesį, pernai sergamumo pikas registruotas gruodį.

SAM rekomenduoja visiems gyventojams, jaučiantiems koronavirusui būdingus simptomus, atlikti testą ligos nustatymui. Tokiu atveju taip pat patariama likti namuose ir kreiptis į gydymo įstaigą.

Dažniausi COVID-19 ligos simptomai yra karščiavimas, sausas kosulys, nuovargis. Tarp rečiau pasitaikančių simptomų – skonio ar kvapo nejutimas, nosies užgulimas, konjunktyvitas (taip pat žinomas kaip paraudusios akys), gerklės skausmas, galvos skausmas, raumenų ar sąnarių skausmas, įvairūs odos bėrimai, pykinimas ar vėmimas, viduriavimas, šaltkrėtis ar galvos svaigimas.

Sunkios COVID‐19 ligos simptomai yra dusulys, apetito praradimas, sumišimas, nuolatinis skausmas ar spaudimas krūtinėje, aukšta temperatūra.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA