Keičiasi brangių kompiuterinės tomografijos ir magnetinio rezonanso tyrimų tvarka | Kas vyksta Kaune

Keičiasi brangių kompiuterinės tomografijos ir magnetinio rezonanso tyrimų tvarka

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) lengvina brangių tyrimų prieinamumą pacientams. Pagal atnaujintą ministro įsakymą dėl kompiuterinės tomografijos (KT) ir magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimų, pacientams sutrumpės diagnostinis kelias – gydytojai specialistai galės operatyviau skirti reikalingus tyrimus.

Kaip skelbiama pirmadienį išplatintame SAM pranešime žiniasklaidai, sprendimas buvo priimtas siekiant suteikti daugiau laisvės medikams patiems spręsti dėl pacientams reikalingų tyrimų. Tokį sprendimą gydytojai specialistai galės priimti, jeigu matys, kad atlikus KT ar MRT tyrimą, pacientui diagnozė bus nustatyta greičiau.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad pakeitimai leis užtikrinti greitesnę diagnostiką pacientams, o greitesnė diagnostika leis greičiau imtis reikiamo gydymo.

„Didiname pasitikėjimą gydytojais – suteikiame jiems daugiau įrankių tiek skiriant tyrimus, tiek kontroliuojant gydymo eigą. Taikant naująją tvarką sumažės ir biurokratizmo, nes nereikės naudoti visų iš eilės tyrimų, o iš karto taikyti reikalingą“, – pranešime cituojamas A. Dulkys.

„Anksčiau kompiuterinės tomografijos ir magnetinio rezonanso tomografijos tyrimus buvo galima skirti tik atlikus rentgenologinį ar ultragarsinį tyrimą. Dabar gydytojai specialistai patys galės priimti sprendimą ir, vadovaudamiesi tyrimų atlikimo indikacijomis ir kontraindikacijomis, iškart skirti reikalingą paslaugą“, – priduria SAM Specializuotos sveikatos priežiūros skyriaus vedėja Inga Cechanovičienė.

Pasak jos, spalio 17 d. sveikatos apsaugos ministro pakoreguotas įsakymas padės užtikrinti geresnes galimybes pacientams gauti reikalingus tyrimus, šie bus lengviau prieinami, plačiau naudojami.

Tyrimai pacientams bus atliekami, jei rentgenologinis ir (ar) ultragarsinis tyrimai yra neinformatyvūs arba gydytojams specialistams nusprendus, kad tyrimai būtų naudingi ligai ar būklei diagnozuoti ir (ar) reikiamo rezultato negalima pasiekti atliekant rentgenologinį ir (ar) ultragarsinį tyrimą. Dėl jų aktualumo spręs tyrimams siunčiantis gydytojas specialistas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA