Po pranešimų apie neva užminuotas mokyklas A. Bilotaitė kreipiasi viešai: prašau laikytis rimties | Kas vyksta Kaune

Po pranešimų apie neva užminuotas mokyklas A. Bilotaitė kreipiasi viešai: prašau laikytis rimties

ELTA / Gytis Pankūnas 2023/10/13 16:27

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigia, kad penktadienį įvairios įstaigos šalyje iš viso gavo apie 900 melagingų pranešimų su grasinimais susprogdinti.

„Turime apie 900 melagingų pranešimų. Tikrai prašau visuomenės laikytis rimties, nekelti panikos“, – penktadienį spaudos konferencijos metu sakė A. Bilotaitė.

Anot jos, reaguojant į melagingus pranešimus, Vidaus reikalų ministerijoje (VRM) surengti keli pasitarimai, kurių metu su teisėsaugos institucijomis aptarti reagavimo į minėto pobūdžio pranešimus algoritmai. Kaip teigė A. Bilotaitė, sutarta, kad Policijos departamentas per penktadienį parengs institucijoms algoritmus, kaip jos turėtų reaguoti į grasinimus.

„Viešai kreipiuosi į įstaigas, institucijas (su prašymu – ELTA) pasižiūrėti į savo evakavimo planus, atidžiai įsivertinti ir tiesiog būti pasiruošus“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas pridūrė, kad reaguojant į įstaigoms masiškai siunčiamus laiškus su grasinimais susprogdinti, nė vienu atveju nebuvo įvestas planas „Skydas“, niekur sprogmenų nebuvo rasta.

„Bendro pobūdžio rekomendacija yra laikytis tokių taisyklių, kad pastatas turėtų būti paliekamas iki atvyks policija ir realiai įvertins situaciją, ar tokia grėsmė yra reali, apžiūrės galbūt ir tuomet jau konkrečiai pastato administracija pastate esantiems asmenims pateiks konkrečius nurodymus, ką reikėtų daryti“, – grasinimų sulaukusioms įstaigoms žinią perdavė V. Dmitrijevas.
Viceministras pažymėjo, kad pranešimai su grasinimais susprogdinti įstaigoms siunčiami automatizuotai.

V. Dmitrijevas tikino, kad VRM ketina dar penktadienį išplatinti įstaigoms, savivaldybėms rekomendacijas, kaip elgtis, gavus grasinimus, pranešimus apie galimai pastate padėtus sprogmenis.

Viceministras teigė nežinantis, kodėl būtent penktadienį įstaigas užplūdo siunčiami grasinimai, tačiau, anot jo, tai gali būti dalis į Lietuvą nukreipti hibridinių atakų.

„Sunku pasakyti, kodėl dabar, bet mes gyvename tokioje geopolitinėje aplinkoje, kai vyksta ir kiti dalykai, ar tai būtų migracijos procesai, ar tai būtų pranešimai apie bandymus paveikti mūsų nacionaliniam saugumui svarbius objektus.

Mes vis tiek privalome reaguoti. Suprantame, kad tai yra dalis hibridinių grėsmių, ta hibridika yra tokia neapčiuopiama, tokia pilka zona, bet, mano nuomone, reaguoti privalome“, – svarstė V. Dmitrijevas.

Anot jo, pranešimų apie galimai padėtus sprogmenis gavo ir VRM. Sprogmenų pastate nerasta.

Kaip pranešė policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, didžioji dalis grasinančių laiškų parašyta rusų kalba.

Dalis švietimo, ugdymo įstaigų, gavusios pranešimus su grasinimais susprogdinti, evakuoja iš pastatų žmones, praneša apie įvykį vaikų tėvams, pačius vaikus paleidžia į namus.

Policija feisbuke skelbia, kad laiškai švietimo ir ugdymo įstaigoms su grasinimais sprogdinimais yra centralizuota ataka.

„Tikėtina, kad tai centralizuotai surengta ataka, siekiant sutrikdyti specialiųjų tarnybų darbą. Dirbame įtemptai, važiuojame į visus objektus, juos tikriname, kol kas jokių sprogmenų ar kitų pavojingų objektų nerasta. Prašome žmonių nepanikuoti, elgtis ramiai, vykdyti pareigūnų nurodymus“, – informuoja policija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA