Laisvės alėjoje pristatytas naujas meninis akcentas – šviesos instaliacija „Liepa“ | Kas vyksta Kaune

Laisvės alėjoje pristatytas naujas meninis akcentas – šviesos instaliacija „Liepa“

Šviesos instaliacija „Liepa“./ M. Plepio nuotr.

Spalio 12 d. Kaune įžiebtas ir viešai pristatytas naujas šviesos kūrinys „Liepa“. Šimtamečių medžių įkvėpta instaliacija taps ilgalaikiu miesto meno objektu. Idėjos sumanytojai atviri – pagrindinė instaliacijos misija – nuteikti pozityviai, ypač – tamsiuoju metų laiku.

Spalio 12–osios vakarą, skambant kompozitoriaus Patrio Židelevičiaus muzikinei kompozicijai, įkvėptai Kauno Laisvės alėjos garsų, ant Laisvės alėjoje įsikūrusio, 18 numeriu pažymėto pastato fasado, įžiebta meninė šviesos instaliacija „Liepa“. Daugumai kauniečių neatsiejama miesto peizažo dalimi tapęs medis tapo nauju, pastebimu ir dinamišku svarbiausios Kauno pėsčiųjų gatvės akcentu.

Instaliaciją sukūrė menininkė Kotryna Čalkaitė. Anot kūrėjos, šviesos objektai pakeičia erdvės suvokimą naktyje, stimuliuoja fantaziją, o, galiausiai, žiūrovui suteikia galimybę matyti aplinką nekasdieniškai. „Didžioji dalis mano šviesos instaliacijų yra labai spalvingos, ryškios kontrastingos, turinčios daug detalių. Ši yra visai kitokia – šiltos baltos spalvos, išgrynintų formų, minimalistiška, organiškai įsiliejanti į urbanistinę erdvę. Labai džiugu, kad šis projektas bus ilgalaikis,“ – pasakoja menininkė.

Šviesos instaliacija „Liepa“./M. Plepio nuotr.

„Tai – ne tik stilistiškai su pastatu idealiai deranti kompozicija, bet ir legendinio Laisvės alėjos simbolio įprasminimas bei istorijos tęstinumas. Tikimės, kad neblėstanti meno kūrinio šviesa leis su miestiečiais dalintis džiaugsmu, optimizmu, pozityviomis emocijomis,“ – pritaria ir vienas iš idėjos sumanytojų, nekilnojamo turto bendrovės „Etapas Group“ bendrasavininkas Donatas Miškinis.

Nekilnojamojo turto projektus Kaune vystanti bendrovė mieste jau įgyvendino ne vieną meninę idėją, todėl sumanymas Laisvės alėjoje įkurti šviesos objektą – tęstinė „Etapas Group“ veikla. Šį kartą įgyvendinti naują iniciatyvą paskatino ir praėjusiais metais įgyvendintas projektas „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“, kuris paskatino mieste pradėtus pokyčius, suintensyvėjusį kultūrinį ritmą tęsti ir toliau.

Šviesos instaliacija „Liepa“./M. Plepio nuotr.

Tvarumas, išliekamoji ir estetinė kūrinio vertė buvo pagrindiniai akcentai, į kuriuos orientavosi projekto sumanytojai. Instaliacijos formos atkartoja paties namo vertikalių, horizontalių ir įstrižų elementų formas, tuo pačiu, savo vitražiškumu fasadui suteikia gyvumo ir dinamiškumo. Aktualus buvo ir objekto funkcionalumas – šaltuoju metų laikotarpiu, kai mažai saulės spindulių, o medžiai numeta lapus, instaliacija mieste kurs jaukų apšvietimą. Instaliacijoje simboliškai įkomponuotas „Kaunas 2022“ ženklas – meno kūrinys yra inspiruotas projekto tematikos bei logotipo, kurį kūrė dizaineriai, architektai Rokas Sutkaitis bei Julius Seniūnas.

Anot buvusios „Kaunas 2022“ vadovės Virginijos Vitkienės, matyti, kaip mieste ilgam laikui įsikuria projekto įkvėpta instaliacija – itin džiugu. „Žavu, kad praūžus Europos kultūros sostinei, mieste atsiranda kontekstualus šviesos meno kūrinys, ornamentiškai sudėliotas iš „Kaunas 2022“ ženklų, Laisvės alėjoje, netoliese mūsų buvusio biuro. Taigi, niekas nesibaigia, nei festivaliai, nei bendruomenių iniciatyvos, net ir verslo partnerystės,“ – pasakoja V. Vitkienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA