Paaukoti kraujo nuo šiol bus galima autobuse | Kas vyksta Kaune

Paaukoti kraujo nuo šiol bus galima autobuse

D. Labučio / ELTA nuotr.

Nacionalinis kraujo centras (NKC) pirmą kartą šalies istorijoje įsigijo pagal individualų užsakymą pagamintus autobusus su specialia įranga, kuri bus naudojama kraujo donorystės procesui organizuoti atvykstant kuo arčiau žmonių. Planuojama, kad autobusais, kurių NKC įsigijo 2, bus vykstama į įvairius šalies miestus ir miestelius, o jų aikštėse, skveruose ar kitose susibūrimo vietose kviečiama aukoti kraujo.

Kraujo donorystės autobusai, kurie NKC užsakymu ir pagal Europos Komisijos rekomendacijas buvo gaminami 10 mėnesių, turi specialias keturgubas kraujo maišų sistemas ir kitą svarbiausią įrangą, reikalingą sklandžiam kraujo donorystės procesui užtikrinti.

Taip pat juose yra įrengtos 3 specialios minkštos pusiau gulimos padėties kėdės donorams, kur jie gali įsitaisyti aukodami kraują. Kaip skelbiama NKC pranešime, autobusuose sumontuota moderni šildymo ir vėsinimo sistema, specialūs pirmosios pagalbos rinkiniai, kad NKC komanda galėtų suteikti būtinąją pagalbą, jei tik jos reikėtų gyventojams (ne tik donorams). Kraujobusai įrengti pagal Europos Komisijos patvirtintas Kraujo komponentų ruošimo, panaudojimo ir kokybės užtikrinimo gaires.

Kraujobuso komandą sudarys 6 specialistai. Vairuoti autobusus bus patikėta NKC darbuotojams, turintiems atitinkamus vairuotojų pažymėjimus, o į kiekvieną išvyką visada vyks gydytojas, kuris įvertins donoro būklę ir jo galimybę donuoti pagal klausimyne pateiktus atsakymus. Taip pat kraujo donorystės organizavimo ekspertai, kurie padeda donorams užpildyti reikiamus dokumentus, suteikia informaciją, atsako į rūpimus klausimus, ir bendrosios praktikos slaugytojos, kurios rinks dovanojamą kraują.

Skaičiuojama, kad per dieną viename iš kraujo donorystės autobusų galima maksimaliai surinkti 27 litrus kraujo iš 60 donorų – tokiam kiekiui yra pritaikyta įranga.

Planuojama, kad šie kraujobusai pirmiausia aplankys didžiuosius Lietuvos miestus per spalį, lapkritį ir gruodį. Apie išvykų datas bus pranešama atskirai NKC interneto svetainėje, taip pat socialinių tinklų paskyrose, vietinėse informacijos sklaidos priemonėse.

NKC direktoriaus Daumanto Gutausko teigimu, donorų autobusai Vakarų Europos šalyse yra įprasta praktika, tačiau Lietuvoje tokių iki šiol neturėjo niekas. Ši naujovė į mūsų šalį atkeliavo siekiant užtikrinti, kad kraujo donorystė taptų dar prieinamesnė ir patrauklesnė.

„Nacionalinis kraujo centras nuolat remiasi geriausiais Europos ir pasaulio šalių pavyzdžiais diegdamas naujoves kraujo donorystės sistemoje ir nebijodamas imtis naujų veiklų. Mūsų tikslas – padaryti viską, kad kraujo donorystė taptų dar patrauklesnė ir prieinamesnė, o NKC galėtų būti kuo arčiau žmogaus.

Tikiu, kad šiuo metu kraujo donorais tapti norinčių yra žymiai daugiau, nei jais tampama. Vienas iš pagrindinių trukdžių, dėl ko ne visada pavyksta tai padaryti – galimybių atvykti į specialiai tam skirtus punktus stoka. Tad mes patys vyksime pas gyventojus, kad jiems būtų paprasčiau ir greičiau dovanoti kraujo bei prisidėti gelbstint kitų gyvybes“, – pranešime cituojamas D. Gutauskas.

Įsigijus šiuos kraujobusus, įprasti kraujo surinkimo būdai nesikeis – kraują ir toliau bus galima aukoti lauko palapinėse, kol leis oro sąlygos, prekybos centruose, įmonėse, NKC padaliniuose ir kitose uždarose erdvėse, į kurias vyksta NKC komandos. Ateityje kraujobusų skaičių tikimasi didinti.

NKC primena, kad kraujo donorais negali būti žmonės, kurie yra sirgę ar serga sunkia lėtine ar pasikartojančia kraujotakos, imuninės sistemos liga. Taip pat – sergantys cukriniu diabetu ir naudojantys insuliną. To daryti negalima ir sergant onkologinėmis ligomis, hepatitu B ar C, sifiliu, ŽIV, vartojant intraveninius narkotikus, anabolinius steroidus.

NKC duomenimis, neatlygintinų kraujo donorų skaičius reguliariai auga nuo 2020-ųjų. Praėjusiais metais kraujo donorai Lietuvoje neatlygintinai aukojo net 68 tūkst. kartų, surinkta 30 tūkst. litrų kraujo.

Tikimasi, kad šiemet situacija bus dar geresnė, ką rodo ir NKC skaičiavimai. 2022 m. iki rugsėjo 30 d. buvo atlikta 49 978 donacijų, kai šiemet tuo pačiu laikotarpiu – 53 831 donacijų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA