Tokių daugiabučių Kaune iki šiol dar niekas nestatė | Kas vyksta Kaune

Tokių daugiabučių Kaune iki šiol dar niekas nestatė

Lrytas.lt / Vėjūnė Inytė 2023/10/08 10:40
„RA studija“ nuotr.

Išvydę planuojamų statyti daugiabučių projektus kauniečiai neretai juos skuba kritikuoti, tačiau pasakyti pastabų projektuotojams į akis nebando. Taip nutiko ir daugiabučių Eiguliuose projekto pristatymo metu.

Eigulių gyvenamajame rajone, P. Lukšio gatvėje, sovietmečiu buvo pastatytas kino teatras „Eiguliai“. Prieš tris dešimtmečius nutraukus kino filmų demonstravimą jame veikė tai viena, tai kita bendrovė – buvo prekiaujama grindų danga, taisomi televizoriai.

Netrukus šio pastato neliks. Vietoj jo iškils du daugiabučiai.

Pamatę projektą, kuriame pavaizduota, jog trikampių formos namų fasadai bus tarsi veidrodiniai, kai kurie kauniečiai suabejojo, ar tokia apdaila neatrodys lyg kičas. Vizualizacijoje matyti, kad tarp namų bus įrengtas ir ryškus apšvietimas. Kritikams tai taip pat atrodė kaip neskoningas akcentas.

Tačiau projekto pristatymo visuomenei dieną į susitikimą su architektais atėjo tik trys greta būsimų daugiabučių gyvenančios kaunietės. Kas rūpėjo moterims, kurios naujuosius daugiaaukščius matys kiekvieną dieną?

Pristatė naują projektą

P. Lukšio gatvės 66-uoju numeriu pažymėtą „Eigulių“ kino teatrą ir jį supantį žemės sklypą įsigijo bendrovė „Vytrita“ ir nusprendė, kad vietoj sovietinio merdėjančio pastato reikia pastatyti du daugiabučius – 7 ir 9 aukštų namus.

Buvęs kino teatras „Eiguliai“ / R. Vilkelio, Lrytas.lt nuotr.

Į susitikimą su projekto autoriumi „Ra studijos“ vadovu architektu Rimu Adomaičiu atėjo gretimo – P. Lukšio gatvės 68-ojo daugiabučio, kuris yra 13 aukštų, gyventojos.

Šio namo gyventoja Birutė gyvena 4 aukšte. Moteris sakė, kad pro savo buto langus ji matys naująjį 9 aukštų namą. Kaunietė baiminosi, kad į jos būstą pateks kur kas mažiau šviesos.

Tačiau architektas R. Adomaitis paaiškino, kad į kaunietės būstą vis tiek pateks dvigubai daugiau šviesos, nei leidžia normos. Taip pat jis parodė brėžinius, kad namas bus pastatytas ne visai priešais trylikaaukštį namą, bet kampu.

Nerimavo dėl savo sklypo

Susitikime dalyvavo ir P. Lukšio gatvės 68-ojo namo savininkų bendrijos pirmininkė Violeta Dumskienė. „Statykite, ką norite, mums terūpi mūsų namo sklypas“, – architektui rėžė moteris.

Tačiau namo savininkų bendrijos pirmininkė nerimavo, ar būsimos statybos nesutrukdys susiformuoti savo sklypo, kieme įsirengti vietų automobiliams, pakeliamojo užtvaro.

R. Adomaitis paaiškino, kad sklypas, kur dabar stovi „Eigulių“ kino teatras, seniai suformuotas ir yra privatus. Statant naujus namus atstumai tarp jų ir namo, kurio gyventojos atėjo į susirinkimą, išlaikyti pagal visus reikalavimus.

Kai senojo daugiabučio gyventojai suformuos sklypą, jame galės daryti, ką yra suplanavę.

Naudos poliruotą plieną

Projekto autorių ir kauniečių susitikimas baigėsi taikiai, o apie naujų namų fasadų apdailą taip niekas ir nepasiteiravo. R. Adomaitis vėliau papasakojo, kad P. Lukšio gatvėje statomi namai bus tarsi tos vietos dominantės.

Kadangi daugiabučių formos trikampės, pabrėžti jas ir namų išskirtinumą geriausia nerūdijančiojo poliruoto plieno plokštėmis ir stiklu. Aplinkui daug žalumos, tad tokiuose fasaduose esą puikiai atsispindės aplinka. „Tokia fasadų apdaila statant daugiabučius gyvenamuosius namus miegamuosiuose rajonuose Kaune iki šiol nebuvo naudota“, – sakė architektas.

P. Lukšio gatvėje projektuojami daugiabučiai / „RA studija“ nuotr.

Kadangi pirmieji du naujųjų namų aukštai bus skirti medicinos paslaugoms teikti, lauke bus įrengtas 6 metrų pločio ir 30 metrų ilgio pasažas su stikliniu stogu, apšvietimu.

Bus ir daugiau naujovių

Pasaže bus galima pasėdėti, palaukti pas gydytojus besilankančių artimųjų. Vasarą pasaže orą gaivins dirbtinė dulksna, žiema šilumą skleis infraraudonieji spinduliai.

„Dar vienas nestandartinis sprendimas – namų viduje bus trikampiai vestibiuliai, iš pirmo aukšto bus galima matyti viršutinio aukšto lubas, vidaus apželdinimą. Taip kartais daroma komercinės paskirties pastatuose, bet daugiabutyje Kaune to dar niekas nedarė. Toks sprendimas ekonomiškai nėra naudingas, bet išskirtinis, todėl statytojai ir nori investuoti į šias detales“, – sakė R. Adomaitis.

Dauguma automobilių stovės po žeme

P. Lukšio gatvės 66-ajame sklype iškilsiančiame 28 metrų aukščio devynaukštyje bus 42, o 22 metrų aukščio septynaukštyje – 25 butai. Pirmųjų dviejų aukštų patalpos bus pritaikytos gydymo įstaigoms, galimai šeimos klinikoms.

Požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje tilps 113, kieme – 46 automobiliai. Sklype arčiausiai P. Lukšio gatvės bus nedidelis visiems prieinamas skveras.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA