Laisvės alėjoje atsiras meninis šviesos objektas | Kas vyksta Kaune

Laisvės alėjoje atsiras meninis šviesos objektas

A. Aleksandravičiaus nuotr.

Spalio 12 d. Kauno Laisvės alėjoje įsikurs naujas, ilgaamžis meno objektas. Pagrindinėje miesto pėsčiųjų gatvėje, ant 18 numeriu pažymėto pastato, netrukus bus galima išvysti vieno iš Kauno simbolių – šimtamečių liepų – įkvėptą šviesos kūrinį. 

Laisvės alėjos liepos daugumai yra tapusios neatsiejama miesto dalimi. Liepomis viena ilgiausių pėsčiųjų gatvių Europoje apsodinta 1851 metais – šimtamečiai medžiai pergyveno ne vieną istorinį, o taip pat ir architektūrinį, miesto veidą keičiantį pokytį. Jau netrukus liepos simbolis įgaus ir naują pavidalą – medžio formos instaliacija papuoš vieno iš Laisvės alėjos pastatų fasadą. Tikimasi, kad šviesos objektas ne tik įsilies į aplinkinę architektūrą, bet ir praeiviams kels malonias asociacijas, galbūt net taps nauja susitikimų vieta.

Laisvės alėja iš aukštai / A. Aleksandravičiaus nuotr.

„Tenka keliauti ir stebėti, kaip menas rezonuoja su verslu, kiek menas atneša temų, spalvų, naratyvų, diskusijų kitose šalyse. Iš tikrųjų, gatvės menas švenčia įvairovę, o miestai, kuriuose įsikuria kokybiškas gatvės menas, dažnai laikomi įtraukesniais ir svetingesniais,“ – pranešime cituojami daugiabutį minėtu adresu statančios bendrovės „Etapas Group“ savininkai. Jiems ir kilo idėja Laisvės alėjoje pristatyti ir miestui padovanoti naują akcentą.

Tai – ne pirmoji bendrovės įgyvendinta meninė idėja. Anksčiau padedant „Etapas Group“ menininko Morfai kūrinys „Pozityvus šuo“ papuošė co-living erdvių pastato eksterjerą, neatlygintinai suteiktos erdvės meno propagavimui ir eksponavimui galerijoje „Nyčės ūsai“ Kauno senamiestyje, organizuojant uždarus objektų pristatymus inicijuoti šokio performansai.

„Dažnai kūrinius laikome itin slaptai, uždarai, o ši meno instaliacija bus atvira visiems kauniečiams kaip emocinė, kultūrinė investicija. Kartu tai – dalinai ir skaidrumo parašas“, – teigia „Etapas Group“ bendrasavininkas Mindaugas Velička.

Tvari komunikacija buvo vienas iš kriterijų, kuriais vadovavosi idėjos sumanytojai. Siekta, kad sprendimas būtų ilgalaikis. Bendrovės kvietimas Laisvės alėjoje įkurti instaliaciją sulaukė daug dėmesio – buvo pasiūlyta net 10 skirtingų projektų. Keliais atrankos etapais vertinti profesionalių menininkų pasiūlymai, svarstyta išliekamoji ir estetinė kūrinio vertė, siekta įprasminti „Kauno – Europos kultūros sostinės 2022“ palikimą, kuris paskatino pokyčius, suintensyvėjusį kultūrinį ritmą mieste tęsti ir toliau.

Apsvarsčius visus variantus, pasirinktas menininkės Kotrynos Čalkaitės sumanymas „Liepa“. Anot M. Veličkos, aktuali pasirodė idėja panaudoti „Kauno – Europos kultūros sostinės 2022“ projekto logotipe naudotas K raides. Taip pat patiko objekto funkcionalumas – šaltuoju metų laikotarpiu, kai mažai saulės spindulių, o medžiai numeta lapus, instaliacija kurs jaukų apšvietimą mieste. Galiausiai, liepa yra Laisvės alėjos ir Kauno simbolis, artimas miesto gyventojams.

K. Čalkaitė / Organizatorių nuotr.

K. Čalkaitė – ne vieną kūrinį Estijos, Lenkijos, Suomijos, Makedonijos festivalių lankytojams pristačiusi menininkė, kurios instaliacijos papuošė įvairias viešąsias erdves ir Lietuvoje.

„Miestas keičiasi, pastatai keičiasi, vieni remontuojami, kiti griaunami, statomi nauji, žmonės atsikrausto, išsikrausto, gimsta, užauga, pasensta, o liepos kaip stovėjo taip stovi, pergyvendamos miesto veido, laikmečio, istorinių įvykių kaitą. Galvojant apie tai, kokia instaliacija turėtų atsirasti ant sienos, norėjosi perkelti šį ilgaamžiškumo, gyvumo, jaukumo simbolį“, – instaliaciją pristato menininkė.

Anot K. Čalkaitės, įgyvendindama projektą ji pasirinko į detales žvelgti minimalistiškai, o patį kūrinį organiškai įlieti į aplinkinę architektūrą. Instaliacijos formos atkartos architekto Mindaugo Miliukščio suprojektuoto pastato vertikalių, horizontalių ir įstrižų elementų formas, o fasadui suteiks gyvumo. Meno kūrinys įkvėptas „Kaunas 2022“ tematikos bei logotipo, kurį kūrė dizaineriai, architektai Rokas Sutkaitis ir Julius Seniūnas.

Instaliaciją įžiebti numatyta spalio 12 d., 19 val. Vakarėjant nušvis ne tik ant 18-o Laisvės alėjos pastato įkurta instaliacija, bet ir šalia augančios liepos. Vakaro metu bus galima pasiklausyti kompozitoriaus Patrio Židelevičiaus muzikinės kompozicijos, įkvėptos Kauno Laisvės alėjos garsų.

„Liepa – tai Kauno identiteto atspindys, o šiuo atveju toks meninis intarpas dar labiau sustiprina miesto įvaizdį, suartina miesto gyventojus. Kauniečiai jau susitinka „prie pašto“ ar „prie fontano“, galbūt netrukus galėsime susitikti ir prie liepos?“ – svarsto idėjos sumanytojai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA