Lietuvos kariuomenėje tarnybą pradėjo virš 600 būsimų karių | Kas vyksta Kaune

Lietuvos kariuomenėje tarnybą pradėjo virš 600 būsimų karių

Lietuvos kariuomenės nuotr.

Spalio 2 d. nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą (NPPKT) Lietuvos kariuomenėje pradėjo virš 600 karo prievolininkų, tarnausiančių Pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ štabui pavaldžioje Žvalgybos, Štabo, Ryšių ir pirmą kartą – Prieštankinėje – kuopose, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos batalionuose. Daugiausia karo prievolininkų į tarnybą išvyko iš Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių regionų, rašoma Lietuvos kariuomenės internetinėje svetainėje.

Skirtingai nei PB „Geležinis Vilkas“ ir LDK Vytenio bendrosios paramos logistikos batalione tarnybą pradedantys NPPKT kariai, 400 karo prievolininkų Bazinio kario kursą baigs Lietuvos kariuomenės Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke. Vėliau kariai bus paskirstyti pagal specialybes ir treniruosis veikti padalinio – skyriaus, būrio ar kuopos – sudėtyje Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione (Dragūnų batalionas).

Vakarė Kučinskaitė neseniai baigė biomokslų studijas Jungtinėje Karalystėje, Oksfordo universitete, o prieš pradėdama doktorantūros studijas nusprendė savanoriškai atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą.

„Darau pertrauką tarp mokslų, nes baigiau magistratūrą ir vėliau studijuosiu , manau, doktorantūrą kažkur pasaulyje. Galvojau, ką galėčiau nuveikti per ją, ir tarnyba pasirodė prasminga veikla, iššūkis sau, duoklė Lietuvai ir galimybė pabūti metus dar Lietuvoje “, – sako mergina, tarnausianti PB „Geležinis Vilkas“.

Vakarė pasakoja, kad užaugo ir baigė mokyklą Lietuvoje, po to išvažiavo studijuoti Jungtinėje Karalystėje ir vasaromis į Lietuvą grįždavo atostogoms. Paklausta, kur slypi patriotizmo šaltinis, ji prisipažįsta, kad šeimoje tėvai ją augino su patriotiškomis vertybėmis, todėl ir jaučia pareigą Tėvynei. Vakarė iš tarnybos tikisi fizinio iššūkio, naujų žinių, bet dar sunkiai įsivaizduoja ką patirs ir išmoks tarnybos metu. Ji priduria, kad ir tėtis nusprendė pradėti tarnybą Krašto apsaugos savanorių pajėgose.

Savo noru tarnybą pasirinkęs vilnietis Karolis Drėgva NPPKT kariu tapo po mokslų gimnazijoje. Po tarnybos Dragūnų batalione jaunuolis ketina stoti į universitetą, bet šiuo metu tiksliai nežino, ką norėtų studijuoti, todėl šiuos 9 mėnesius planuoja praleisti naudingai – ne tik įgyti karinį pasirengimą, bet ir apsispręsti dėl tolimesnių studijų.

Lietuvoje gyvenantis, bet iki tarnybos užsienyje dirbęs Deividas Špokis gavo šaukimą ir neabejodamas atvyko į tarnybą Dragūnų batalione. Didelių nuogąstavimų dėl laukiančių iššūkių tarnybos metu neturi, nors ir prisipažįsta, kad šiek tiek neramina ankstyvas kėlimasis ryte. Deividas galvoja, kad tarnauti geriausia eiti savo noru, nes jei esi lietuvis, tai privalai atlikti karo tarnybą.

Devynių mėnesių NPPKT atliekama kariniuose vienetuose pagal Lietuvos kariuomenės vado patvirtintas karinio rengimo programas. Karo prievolininkai pradės tarnybą nuo trijų mėnesių trukmės Bazinių kario kursų, kuriuose jie įgis svarbiausių taktikos, inžinerijos, topografijos, rikiuotės, pirmosios medicinos pagalbos žinių, išmoks naudotis ginklais bei įgis kitus kariui reikalingus įgūdžius. Po šio etapo, karių lauks priesaikos ceremonija.

Pasibaigus Baziniam kario kursui, kariai bus paskirstyti pagal karines specialybes ir treniruosis veikti padalinio sudėtyje. Atlikę privalomąją tarnybą ir įgiję pradinį karinį parengtumą, kariai galės pretenduoti į profesinę karo tarnybą arba bus įtraukti į Lietuvos kariuomenės aktyvųjį rezervą. Tarnybą rezerve kariai atliks 10 metų, o per šį laikotarpį bus periodiškai šaukiami atnaujinti karinių įgūdžių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA