Prašoma atlikti tarnybinį patikrinimą dėl pareigūnų darbo LGL proteste | Kas vyksta Kaune

Prašoma atlikti tarnybinį patikrinimą dėl pareigūnų darbo LGL proteste

ELTA / Viktorija Smirnovaitė 2023/09/29 19:59
ELTA, D. Labučio nuotr.

Lietuvos gėjų lygos (LGL) vadovas Vladimiras Simonko ketina kreiptis į policiją ir vidaus reikalų ministrę su reikalavimu atlikti tarnybinį patikrinimą dėl pareigūnų darbo ketvirtadienį prie Seimo rūmų vykusiame proteste. V. Simonko teigimu, renginyje budėję pareigūnai turėjo sustabdyti proteste pasirodžiusius priešiškai nusiteikusius asmenis, tarp kurių buvo riaušių byloje kaltinamas Antanas Kandrotas-Celofanas ir Seimo narys Petras Gražulis.

„Rašysime raštą policijai. Tai yra pretenzija dėl jų neveikimo. Prašysime pradėti tarnybinį patikrinimą. (…) Bus raštas Požėlai ir kopiją pridėsime Bilotaitei“, – Eltai penktadienį teigė V. Simonko.

„Policija skaičiavo, kur baigiasi 100 metrų nuo Seimo, parodė, kur galiu ištiesti vėliavą – atrodo tai buvo pagrindinė užduotis. O tai, kad atėjo (grupė žmonių – ELTA) ir sužlugdė mano renginį, kuriam turiu leidimą – tai policijai buvo neįdomu“, – pabrėžė LGL vadovas.

Ketvirtadienį prie Seimo vykusiame LGL organizuotame renginyje pasirodę priešiškai nusiteikę asmenys, anot V. Simonko, trukdė protestui, gadino organizacijos turtą, taip pat laidėsi įžeidžiomis replikomis, tačiau pareigūnai kontrprotesto nesustabdė.

Vladimiras Simonko / ELTA, D. Labučio nuotr.

„Aš pajutau nesaugią erdvę. Kiek mes padarėme Baltic Pride eitynių – viskas ėjo gerai, ypač 2022 metais turėjome gerus santykius su policija. Nežinau, kas atsitiko. Dabar galvoju, ką man daryti su kitais viešais renginiais – samdyti privačią apsaugą? Turbūt, kad taip, nes policija manęs nesaugo“, – teigė V. Simonko ir pažymėjo dėl kai kurių asmenų veiksmų patyręs psichologinę traumą.

„Aš patyriau psichologinę traumą, kai mane persekiojo dėl mano orientacijos ir tautybės. Tas Celofanas – jis juk rėkė, kad esu ukrainietis ir kad turiu išvykti iš šalies. Ir tai vyko prie Seimo“, – pasakojo LGL vadovas.

T. V. Raskevičius jau išsiuntė raštą dėl tarnybinio patikrinimo

Į policiją ir vidaus reikalų ministrę su prašymu pradėti tarnybinį patikrinimą jau kreipėsi Seimo narys, Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

„Kreipiausi, (…) nes manau, kad vakar renginio metu nebuvo laikomasi susirinkimo įstatymo nuostatos ir pareigūnai neužtikrino susirinkimo organizatoriams naudotis teise į taikius susirinkimus“, – Eltai teigė T. V. Raskevičius.

„Prašiau pradėti tarnybinį patikrinimą ir informuoti mane asmeniškai apie jo rezultatus“, – pažymėjo jis.

Parlamentaras pripažįsta pats LGL proteste nedalyvavęs, tačiau tikina matęs susibūrimo vaizdo įrašus žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose.

„Iš tos medžiagos, kurią mačiau, policija neužtikrino galimybių (į taikų susirinkimą – ELTA), nepaisant to, kad organizatoriai ir dalyviai kelis kartus kreipėsi viešai į policijos pareigūnus, prašydami leisti tęsti tą mitingą. O policija nieko nedarė ir tai ignoravo“, – pažymėjo T. V. Raskevičius.

Tomas Raskevičius / DELFI nuotr.

„Nesuprantu – čia yra teisinė valstybė ar Celofano valstybė?“ – retorinį klausimą kėlė Seimo narys.

ELTA primena, kad keliasdešimt LGL atstovų ketvirtadienį rinkosi į protestą dėl Lietuvos teisinėje bazėje vis dar esančios nuostatos, numatančios, kad informacija apie LGBT bendruomenę daro neigiamą poveikį nepilnamečiams.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnai protesto metu fiksavo vieną incidentą – užfiksuota, kaip mitingo dalyviai perėjo ant žemės patiestą LGBT vėliavą. Kaip Eltai teigė Vilniaus apskrities VPK atstovė žiniasklaidai Julija Samorokovskaja, dėl incidento atliekamas tyrimas.

Mitinge dalyvavo ir prorusiškas aktyvistas Laurynas Ragelskis, riaušių prie Seimo byloje kaltinamas Antanas Kandrotas, pravarde Celofanas, nešinas Lietuvos vėliava, taip pat Seimo narys Petras Gražulis. Pastaruosius asmenis žurnalistai užfiksavo vaikštant per LGBT vėliavą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA