Lietuvos zoologijos sode Kaune įsikūrė du baltieji raganosiai | Kas vyksta Kaune

Lietuvos zoologijos sode Kaune įsikūrė du baltieji raganosiai skelbiama atidarymo data

Lietuvos zoologijos sodo nuotr.

Rugsėjo 28–osios naktis tapo reikšminga Lietuvos zoologijos sodui. Į 85-erių metų istoriją menantį zoologijos sodą Kaune atvyko du baltųjų raganosių rūšies atstovai. Beveik dvejus metus trukusi renovacija ženkliai pagerino gyvūnų laikymo sąlygas. Aktyviai vykdomos biologinės įvairovės išsaugojimą skatinančios veiklos pagaliau suteikė galimybę sulaukti šios retos rūšies atstovų, skelbiama zoologijos sodo pranešime.

Ketvirtadienio naktį iš Vokietijos ir Olandijos zoologijos sodų atvyko du dvejų metų amžiaus patinai (Ceratotherium simum simum (pietinis porūšis)). Šie raganosiai natūralioje aplinkoje sutinkami vis rečiau, nes yra piktavališkai medžiojami dėl ragų. Kinijoje ir kitose rytų Azijos šalyse gyvūnų ragai yra naudojami kaip vaistas liaudies medicinoje. Šiuo metu gamtoje yra likę ne daugiau kaip 10 000 subrendusių individų. Šiaurinis baltųjų raganosių porūšis jau yra išnykęs.

Lietuvos zoologijos sodo baltieji raganosiai apgyvendinti apatinėje sodo dalyje esančio šlaito tako pradžioje. Gyvūnų vidinių patalpų ir lauko voljero plotas siekia daugiau nei 1000 kv. m. Bendra savanos ekspozicija, kurioje apsigyvens raganosiai, stručiai ir žirafos, užima beveik 2400 kv. m.

Paruošiamieji atidarymo darbai po renovacijos Lietuvos zoologijos sode jau beveik baigti, liko svarbiausias etapas – naujų gyvūnų atvykimas, perkėlimas ir adaptacija. Anot zoologijos sodo, per dvejus metus nuveikta tiek daug, kad net sunku patikėti kažkada buvus kitaip.

Lietuvos zoologijos sodas taip pat skelbia pagaliau atveriantis vartus lankytojams. Projekto „Visuomenės aplinkosauginį švietimą skatinančios infrastruktūros atnaujinimas Lietuvos zoologijos sode“ pabaigą vainikuos atidarymo renginiai, vyksiantys lapkričio 13-18 d.

Tomis dienomis atvykti negalintys kauniečiai ir miesto svečiai turės progą sudalyvauti ir kituose Lietuvos zoologijos sodo renginiuose, kurie jau numatyti ne tik šiais, bet ir kitais metais.

Kaip nurodo Lietuvos zoologijos sodas, pagrindinis įstaigos tikslas – ne tik sode esančių gyvūnų gyvenimo sąlygų pagerinimas, bet ir pasaulyje nykstančių rūšių išsaugojimas.

Pranešime džiaugiamasi, jog visi įgyvendinti darbai ir 2024 metais atkurtas pilnateisio Europos zoologijos sodų ir akvariumų asociacijos (angl. European Association of Zoos and Aquaria – EAZA) nario statusas suteiks dar daugiau galimybių prisidėti prie buveinių ir gyvūnų rūšių išsaugojimo ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA