Muštynių Kauno centre suimti įtariamieji jau veržiasi į laisvę | Kas vyksta Kaune

Muštynių Kauno centre suimti įtariamieji jau veržiasi į laisvę

delfi.lt 2023/09/22 15:38
/ R. Tenio nuotr.

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų ikiteisminio tyrimo teisėjo 2023 m. rugpjūčio 27 d. nutartimis įtariamiesiems T. M. ir K. K. buvo paskirtos kardomosios priemonės – suėmimai 3 mėnesių laikotarpiui dėl įvykio Laisvės al., Kaune. Pirmosios instancijos teismas minėtiems asmenis skyrė suėmimus, nes įtariamieji gali bėgti (slėptis) nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokuroro ar teismo, ir trukdyti procesui.

Penktadienį Kauno apygardos teismas pranešė, kad teisėjų kolegija dvejuose uždaruose posėdžiuose išnagrinėjo abiejų įtariamųjų gynėjų skundus dėl paskirtų suėmimų: T. M. gynėjo skundą atmetė, o K. K. gynėjo skundą tenkino iš dalies – Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų 2023 m. rugpjūčio 27 d. nutartimi įtariamajam paskirtą kardomosios priemonės – suėmimo 3 mėnesiams terminą pakeitė, nustatant 2 mėnesių suėmimo terminą.

T. M. gynėjas advokatas prašė panaikinti 2023 m. rugpjūčio 27 d. nutartį, paskirti įtariamajam intensyvią priežiūrą 3 mėnesių laikotarpiui ir užstatą. K. K. gynėjas prašė paskirti švelnesnes kardomąsias priemones ar jų kompleksą. Prokurorė posėdžių metu prašė skundus atmesti.

Išnagrinėjusi skundus, susipažinusi su teismui pateikta ikiteisminio tyrimo medžiaga, teisėjų kolegija nusprendė, kad Kauno apylinkės teismo 2023 m. rugpjūčio 27 d. nutartys yra teisėtos ir pagrįstos. Todėl naikinti skundžiamas nutartis ir pakeisti įtariamiesiems suėmimus į švelnesnes kardomąsias priemones nėra pagrindo.

Abiem įtariamiesiems apylinkės teismo nutartimis suėmimai buvo paskirti pagrįstai manant, jog būdami laisvėje jie bėgs (slėpsis) nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokuroro ar teismo bei trukdys procesui. Nors su šių pagrindų egzistavimu skunduose apygardos teismui nesutinkama, tačiau, įvertinus skundų argumentus bei ikiteisminio tyrimo medžiagoje užfiksuotų duomenų visumą, abejoti šių suėmimo taikymo pagrindų egzistavimu, priešingai nei teigiama gynėjų skunduose, nėra pagrindo.

Priešingai nei nurodoma skunduose, apeliacinės instancijos teismo vertinimu, pirmosios instancijos teismas nustatė teisingai, kad įtariamieji taip pat gali ir trukdyti procesui, t. y. paleidus įtariamuosius iš suėmimo, jie siekdami išvengti baudžiamosios atsakomybės, gali bandyti susisiekti su kitais įtariamaisiais, paslėpti ar sunaikinti galimai išpuolio metu panaudotus daiktus ir taip pakenkti ikiteisminiam tyrimui.

Šioje ikiteisminio tyrimo stadijoje įtariamųjų atžvilgiu taikomi suėmimai yra adekvati kardomoji priemonė įtariamųjų galimai padarytų nusikalstamų veikų pavojingumui bei viešojo intereso ištirti visuomenei pavojingas nusikalstamas veikas ir nubausti kaltus asmenis užtikrinimui.

BPK numato, kad suėmimas gali būti paskirtas atsižvelgiant į įtariamojo šeiminę padėtį, nuolatinę gyvenamąją vietą, darbo santykius, sveikatos būklę, ankstesnį teistumą, ryšius užsienyje ir kitas aplinkybes. Atsižvelgiama yra ir į asmeniui inkriminuojamų nusikalstamų veikų pavojingumą, jų pobūdį bei padarymo aplinkybes.

Atsižvelgusi į įtariamojo K. K. gynėjo skundo argumentus, įvertinusi įtariamojo asmenybę apibūdinančias aplinkybes, socialinius ryšius, teisėjų kolegija K. K. nustatė trumpesnį – 2 mėnesių suėmimo terminą, nes toks suėmimo terminas laikytinas pakankamu ir proporcingu pagal įtariamojo asmenybę ir proceso tikslams užtikrinti.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA