Ilgai laukta naujovė: LSMU pradėjo veikti pirmasis toks Europoje 3D vaistų spausdintuvas | Kas vyksta Kaune

Ilgai laukta naujovė: LSMU pradėjo veikti pirmasis toks Europoje 3D vaistų spausdintuvas

Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU) – ilgai laukta naujovė: pradedamos naudoti daug galimybių atveriančios moderniausios trimatės (3D) vaistų spausdinimo technologijos. LSMU Farmacijos fakultete jau veikia pirmasis Europoje ir vienas pirmųjų pasaulyje validuotas farmacinių tablečių 3D spausdintuvas, rašoma LSMU internetinėje svetainėje.

Naujasis įrenginys inovatyvioms farmacinėms technologijoms suteikia naują plėtros kryptį: juo įmanoma kurti individualizuotus, atskirai kiekvienam pacientui pritaikytus medikamentus, didinti vaistų veiksmingumą, vienoje tabletėje suderinus kelias vaistines medžiagas, mažinti šalutinį vaistų poveikį.

Trimačio spausdinimo būdu į tabletes įmanoma įterpti įvairių mikrokapsulių, jas padengti skirtingais sluoksniais pagalbinių medžiagų, reguliuojančių vaistinės medžiagos išsiskyrimą. Tai ypač aktualu tobulinant vaistus specialioms pacientų grupėms – vaikams ir senyvo amžiaus žmonėms.

Atsiveria ir naujos bendradarbiavimo su verslo įmonėmis, gamybinėmis vaistinėmis ir ligoninėmis galimybės.

„Ateitis prasideda dabar!“, – šypsojosi LSMU Farmacijos fakulteto Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedros vedėja profesorė Jurga Bernatonienė.

Universitete diegti šią naujovę aktyviai rengtasi ne vienerius metus. Susidomėję 3D galimybėmis vaistų gamyboje mokslininkai įdėmiai stebėjo, kaip kelią į rinką skinasi pirmieji JAV trimate technologija pagaminti vaistai, studijavo literatūrą, kaupė patirtį ir įgūdžius įsijungę į vieną pirmųjų Lietuvoje šią technologiją plėtojančių projektų.

Tačiau iki šiol didžioji dalis rinkoje esančių trimačių spausdintuvų buvo nevaliduoti – t. y. neskirti konkrečiai vaistų gamybai, tik papildomai tam pritaikyti.

/ LSMU nuotr.

Tad mokslininkai kantriai laukė kol kas vienintelio pasaulyje gamintojo įrangos – ir įsigijo vieną pirmųjų Europoje ir pasaulyje validuotą vaistų spausdintuvą. Spausdintuvas pirktas iš mokslo veiklos sugeneruotų lėšų. Naujosios įrangos laukti teko bemaž 8 metus.

Pirmieji gaminiai – iš kvapiosios aniužės veikliųjų medžiagų

Atkeliavus naujajam įrenginiui, LSMU Farmacijos fakultete vyko mokymai, o šiuo metu juo jau spausdinami pirmieji medikamentai.

Šiek tiek simboliška tai, jog pirmosios atspausdintos tabletės – su kvapiųjų aniužių sudėtyje esančia veikliąja medžiaga – elšolcijos ketonais.

„Pir­masis Lie­tu­vo­je su­kur­tas, na­tū­ra­lios kil­mės, tarp­tau­ti­niu mas­tu pa­ten­tuo­tas, saugus gerai toleruojamas vaistas aritmijai gydyti – vienas sėkmingiausių fakulteto ir Universiteto projektų.

Pastaraisiais metais daug dirbome šia kryptimi: vykdėme begales tyrimų, išsiaiškinome, kuri veiklioji medžiaga veikia ne tik antiaritmiškai, bet ir mažina kraujo spaudimą. Pasitelkę naujausią technologiją, ieškosime, kaip veikliąsias medžiagas „įspausdinti“ į 3 D tabletes, kad duotų labai greitą ir maksimalų efektą“, – atskleidė prof. J. Bernatonienė.

Profesorė itin džiugiai pabrėžia Fakulteto studentams ir jauniesiems mokslininkams atsiveriančias galimybes: trimačio vaistų spausdinimo tematika jau planuojami pirmieji magistro darbai, į 3D tablečių formų kūrimą aktyviai įsitrauks ir doktorantai – numatyti trys disertaciniai darbai.

Technologija – pasaulio inovacijų dešimtuke

Naująjį įrenginį ypač džiugiai sveikina Farmacijos fakulteto vadovai.

LSMU Farmacijos fakulteto dekanė prof. Ramunė Morkūnienė pabrėžė: trimatė technologija, skirta kurti farmacijos ir kosmetikos produktus, šiuo metu yra pasaulio inovacijų dešimtuke. Ypač didelę naujovių naudą ir paskatą dekanė įžvelgia jaunajai būsimųjų farmacininkų kartai.

/ LSMU nuotr.

„Studijos LSMU Farmacijos fakultete išsiskiria stipriu moksliniu pagrindu, studentai gali įsijungti į mokslinių tyrimų kryptis, kuriose dirbama su pažangiausiomis technologijomis.

Kurti ir įgyvendinti naujoves Farmacijos fakulteto studentus skatina ir šiemet įsteigtos vardinės „Ateities farmacijos“ stipendijos aktyviausiems iš jų, pasiūliusiems inovatyvių idėjų farmacijos srities produktų plėtrai. Dėkoju prof. J. Bernatonienės komandai, džiaugiuosi Farmacijos fakulteto bendruomene, kuri garsina Fakultetą ir Universitetą, ir linkiu sėkmės, naujų iššūkių ir atradimų“, – sakė prof. R. Morkūnienė.

„Tokių pažangių technologijų taikymas labai svarbus šiuolaikiniam farmacijos mokslui ir mokslo tyrimais grįstoms studijoms“, – akcentavo Farmacijos fakulteto prodekanas prof. Valdas Jakštas.

Pasak profesoriaus, trimačio spausdinimo technologijos farmacijos srities eksperimentinėje plėtroje reikšmingai praplės galimybes pagal poreikį kurti ir gaminti unikalius ir „išmanius“ vaistinius preparatus, kurie pasižymės individualizuotomis dozuočių formomis, sudėtingomis geometrinėmis formomis, daugiapakopiu vaistų atpalaidavimu ir sumodeliuotomis kelių sunkiai suderinamų vaistinių medžiagų kompozicijomis.

/ LSMU nuotr.

„Pasitelkę pažangias trimates technologijas mokslininkai ir vystytojai formuoja lūžio tašką farmacijos srityje, kadangi 3D spausdinimas – įrankis ne tik plėtoti, tačiau ir tirti naujai sukomponuotas farmacines formas, įskaitant funkcionalizuotas geometrines sistemas, politabletes, individualizuotas sumodeliuoto daugiapakopio veikliųjų medžiagų atpalaidavimo sistemas.

Džiaugiamės, kad LSMU mokslininkai ir studentai galės pasinaudoti šia pažangia technologija Farmacijos fakultete. Tikimės, kad technologijos praktinio pritaikymo rezultatai pritrauks verslo partnerių dėmesį, o sukaupta kompetencija gerins studijų turinį ir kokybę“, – sakė prof. V. Jakštas.

Ateitis – juslinės tabletės

Prof. J. Bernatonienė įsitikinusi: trimatis vaistų spausdinimas – revoliucinga, dar daug įdomių pokyčių atnešianti ateities technologija.

„Po 10 – 15 metų visos vaistinės turės tokius spausdintuvus“, – pastebėjo profesorė. Ateityje mokslininkė jau svarsto apie galimybę 3D spausdintuvą pasitelkti kurti juslines tabletes, ypatingas tuo, jog būtų įmanoma stebėti vaisto judėjimą organizme.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA