Prasidedančius naujus mokslo metus temdo įtampa dėl pedagogų žadamų streikų | Kas vyksta Kaune

Prasidedančius naujus mokslo metus temdo įtampa dėl pedagogų žadamų streikų

BNS 2023/09/01 07:50
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Mokyklose, aukštojo ir profesinio mokslo įstaigose penktadienį prasideda mokslo metai, bet šiemet šventines nuotaikas temdo mokytojų profesinių sąjungų planai streikuoti, jeigu Vyriausybė dar šiemet nesiims didinti atlyginimų pedagogams.

Dėmesį švietimo bendruomenei parodyti tradiciškai žada ir šalies vadovai.

Prezidentas Gitanas Nausėda šia proga mokinius sveikins Vilniaus Žirmūnų gimnazijoje, o studentus – Kauno universitetų mokslo metų pradžios šventėje. Premjerė Ingrida Šimonytė lankysis Utenos Krašuonos progimnazijoje.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas penktadienį apsilankys keliose ugdymo įstaigose: Bukiškio progimnazijoje Vilniaus rajone, vėliau – Lietuvos kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų ugdymo centre, vakare jis dalyvaus Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos šventiniame koncerte.

„Naujos mokslo metų pradžios proga sveikinu kiekvieną iš Jūsų: kuris mokėsi, mokosi, moko ar kada nors mokė kitus. Visi per šiuos metus įgysime naujų žinių, patobulinsime ar net įgysime naujų kompetencijų. Tyrinėkime nuosekliai, neskubėkime, užpildykime turimas spragas. Siekime ne tik išmokti, bet iš esmės suprasti tai, ko mokomės“, – sakoma ministro sveikinime.

Vis dėlto dalis pedagogų jau rugsėjo viduryje ketina rengti įspėjamąjį streiką, o nepavykus sutarti dėl reikalavimų iki rugsėjo pabaigos – ir tikrąjį.

Apie šiuos planus pranešė Andriaus Navicko vadovaujama Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS), reikalaujanti atlyginimus nuo rugsėjo didinti 20 proc., nuo kitų metų sausio – dar 30 proc., taip pat reikalaujama klasėse mažinti mokinių skaičių.

G. Jakštas Rugsėjo 1-osios išvakarėse teigė, kad ministerija ketina kreiptis į teisininkus dėl Andriaus Navicko vadovaujamos Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) planuojamo streiko teisėtumo.

Apie ketinimus streikuoti informavo ir Egidijaus Milešino vadovaujama Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga, jei per rugsėjį nebus sutarta dėl jos keliamų reikalavimų.

Šiais mokslo metais, preliminariais duomenimis, daugiau nei 900 bendrojo ugdymo mokyklų mokysis beveik 344 tūkst. mokinių – puse tūkstančio mažiau negu praėjusiais mokslo metais.

Prognozuojama, kad į pirmą klasę susirinks 2,3 tūkst. mažiau pirmokų: 28,9 tūkst., pernai jų buvo 31,2 tūkstančio.

Bendras studentų skaičius sieks apie 90 tūkstančių. Rugpjūčio duomenimis, į pirmą kursą priimta beveik 18 tūkst. studentų.

Pagal pirminio profesinio mokymo programas mokysis per 24 tūkst. mokinių.

Šiemet Bendrojo ugdymo mokyklose dirbs daugiau nei 26 tūkst. mokytojų, universitetuose ir kolegijose – apie 6 tūkst. dėstytojų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA