Rugsėjį gatvėse padaugės pareigūnų: skelbia, kokie patikrinimai laukia pėsčiųjų ir vairuotojų | Kas vyksta Kaune

Rugsėjį gatvėse padaugės pareigūnų: skelbia, kokie patikrinimai laukia pėsčiųjų ir vairuotojų

/ LKPT nuotr.

Kad Rugsėjo pirmosios šventė keltų kuo mažiau rūpesčių keliuose ir būtų saugesnė, Lietuvos policija, kaip ir anksčiau, į pagalbą pasitelkia savanorius. Prasidėjus naujiems mokslo metams, kai po vasaros atostogų kiek primiršę discipliną, tvarką ir rutiną į mokyklas suguža moksleiviai, keliuose gerokai padaugėja transporto priemonių. Policijos pareigūnai kartu su šimtais savanorių visą pirmąją rugsėjo savaitę patruliuos perėjose prie mokyklų ir tikrins vairuotojų blaivumą, rūpinsis viešąja tvarka.

„Kiekvieno vaiko gyvybė yra neįkainojama, tad turime susitelkti ir padaryti viską, kad keliuose nežūtų nė vienas vaikas. Kreipiuosi į visus vairuotojus, tėvus ir vaikus – būkite atidūs važiuodami ar eidami per pėsčiųjų perėją, prie mokyklų ir kitų ugdymo įstaigų“, – bendruomenę susitelkti ragina Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Rūpindamiesi eismo dalyvių saugumu, užtikrindami prevencinę ir šviečiamąją veiklą, policijos pareigūnai ne pirmus metus bendradarbiauja su mokyklų atstovais, socialiniais partneriais, įtraukia dvasininkiją ir pilietiškus bendruomenės narius. Šiemet vėl aktyviai įsitrauks Lietuvos Raudonojo Kryžiaus savanoriai, patyrę ir jaunieji policijos rėmėjai, Lietuvos šaulių sąjungos savanoriai. Kartu su policijos pareigūnais jie teiks pagalbą iš anksto numatytose vietose.

Raudonojo Kryžiaus savanoriai pasitelkti 15 šalies miestų. Iš viso savanoriai turės 117 budėjimų. Pareigūnai kartu su savanoriais patruliuos šalia mokyklų esančiose pėsčiųjų perėjose iki rugsėjo 8 d., kai kur ir visą rugsėjį.

Policija vykdys prevencines priemones perėjose prie mokyklų / LKPT nuotr.

Rugsėjį bus vykdomos trumpalaikės prevencinės priemonės, skirtos jauno amžiaus vairuotojams (moksleiviams, studentams), bus tikrinama, ar turima teisė vairuoti atitinkamos kategorijos transporto priemonę, ar naudojami saugos diržai, saugos šalmai. Policija kreips dėmesį į tai, kaip nepilnamečiai, vairuojantys dviračius, elektrinius paspirtukus, mopedus, laikosi Kelių eismo taisyklių reikalavimų. Taip pat bus tikrinama, ar pagal amžių jie gali vairuoti tam tikrą transporto priemonę, ar dėvi saugos šalmus, ar elektriniu paspirtuku neveža keleivio ir pan.

Taip pat bus atkreiptas dėmesys į tas transporto priemones, kuriomis į mokyklas vežami vaikai. Bus tikrinamas mokyklinių, maršrutinių autobusų ir kitų transporto priemonių, vežančių vaikus į mokyklas ir iš jų, vairuotojų blaivumas.

Lietuvos policija primena, kad vaikus vežančių mokyklinių autobusų vairuotojai arba kitas vaikus lydintis asmuo (ne jaunesnis kaip 18 metų) turi griežtai užtikrinti saugų vaikų įlipimą į transporto priemonę ir išlipimą iš jos, vaikų skaičių autobuse pagal sėdimas vietas ir saugos diržų naudojimą. Privaloma jaunesnius kaip 10 metų vaikus prireikus pervesti į kitą kelio pusę, jiems priminti, kad, tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui būdami kelkraštyje ar važiuojamojoje kelio dalyje, privalo turėti šviečiantį kitiems eismo dalyviams matomą žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prie drabužių prisisegę kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje atšvaitą.

Policijos pareigūnams padės savanoriai / LKPT nuotr.

Lietuvos kelių policijos tarnybos Eismo įvykių informacinės sistemos pirminiais duomenimis, 2023 m. sausio‒liepos mėn. šalies keliuose įvyko 1 641 eismo įvykis, kuriuose nukentėjo žmonės. 21 proc. eismo įvykių nukentėjo nepilnamečiai. Žuvo 5 nepilnamečiai (vienas pėsčiasis ir keturi keleiviai). Sužeisti 337 nepilnamečiai (108 pėstieji, 68 dviračių ir 17 mopedų vairuotojų).

2022 metais iš viso žuvo 4 nepilnamečiai, sužeisti ‒ 569.
2021 metais iš viso žuvo 8 nepilnamečiai, sužeisti – 552.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA