Paskelbtos bausmės vaikų pagrobimu kaltinamiems Vilčinskams: įprasto teismo nebus | Kas vyksta Kaune

Paskelbtos bausmės vaikų pagrobimu kaltinamiems Vilčinskams: įprasto teismo nebus

Inga ir Mindaugas Vilčinskai / DELFI, BNS nuotr. / „Kas vyksta Kaune“ montažas

Kauno apylinkės prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas dėl trijų mažamečių pagrobimo iš globos įstaigos. Tyrimui vadovavusi prokurorė kreipėsi į teismą su pareiškimu dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu ir bausmių skyrimo pagrobimu ir kėsinimusi neteisėtai kirsti Lietuvos sieną kaltinamiems sutuoktiniams.

Kauno apylinkės prokuratūra primena, kad liepos 18 d. rytą Kaune iš vaikų gerovės centro „Pastogė“ sutuoktiniai Mindaugas ir Inga Vilčinskai savavališkai pasiėmė ir išsivežė tris savo 5, 7 ir 9 metų vaikus. Šie mažamečiai globos įstaigoje buvo apgyvendinti gegužės 30 d. teismo sprendimu dėl nustatytų vaiko teisių pažeidimų.

Dėl šio įvykio buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 156 str. 2 d. (Tėvas, motina ar artimasis giminaitis, pagrobęs savo ar savo artimųjų vaiką iš vaikų įstaigos arba asmens, pas kurį vaikas teisėtai gyveno).

Sutuoktiniai kartu su savavališkai iš globos įstaigos išsivežtais mažamečiais buvo sulaikyti rugpjūčio 1 dieną, kai kėsinosi neteisėtai pereiti Lietuvos Respublikos valstybės sieną su Baltarusija ne per pasienio kontrolės punktą.

Veikos jie nebaigė dėl nuo jų valios nepriklausančių aplinkybių, nes buvo sustabdyti Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnų. Dėl to sutuoktiniams pareikšti kaltinimai padarius nusikalstamą veiką, numatytą BK 22 str. 1 d. ir 291 str. 1 d.

Ikiteisminį tyrimą atliko Žaliakalnio policijos komisariato pareigūnai, tyrimui vadovavo Kauno apylinkės prokuratūros 4 skyriaus prokurorė Gitana Kaupė.

Rugpjūčio 25 d. ikiteisminiam tyrimui vadovaujanti prokurorė kreipėsi į Kauno apylinkės teismo Kauno rūmus, prašydama procesą užbaigti teismo baudžiamuoju įsakymu. Sprendimą prašyti teismo procesą užbaigti nenagrinėjant baudžiamosios bylos žodiniu procesu prokurorė G. Kaupė priėmė, nes abu kaltinamieji pripažino savo kaltę, nuoširdžiai gailėjosi ir sutiko procesą užbaigti teismo baudžiamuoju įsakymu.

Prokuratūra teismo prašo kaltinamajam M. Vilčinskui skirti 60 parų arešto bausmę, jos vykdymą atidedant vieneriems metams, tuo metu taikant intensyvią priežiūrą. Tai pat teismo prašoma kaltinamąjį įpareigoti per 4 mėnesius pradėti dirbti ar užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, per 4 mėnesius sudalyvauti elgesio pataisos – grupinėse ir individualiose pozityvios tėvystės – programose, nuo 22 val. iki 6 val. būti savo gyvenamojoje vietoje, jeigu tai nesusiję su darbu.

Kaltinamajai I. Vilčinskienei prokuratūra prašo skirti galutinę 60 parų arešto bausmę, jos vykdymą atidedant dešimčiai mėnesių, tuo laikotarpiu taikant intensyvią priežiūrą, įpareigojant per 4 mėnesius pradėti dirbti ar užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje, per 4 mėnesius sudalyvauti grupinėse ir individualiose pozityvios tėvystės programose, nuo 22 val. iki 6 val. būti savo gyvenamojoje vietoje, jeigu tai nesusiję su darbu.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla žiniasklaidai yra įvardijęs, kad ieškant vaikų buvo dirbama su visuomenės grupe, pasivadinusia „suverenais“. Valstybės saugumo departamentas yra skelbęs, kad ši grupė vadovaujasi „valstybės teisėtumą neigiančia antivalstybine ekstremistine ideologija“.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą, tėvas, motina ar artimasis giminaitis, pagrobęs savo ar savo artimųjų vaiką iš vaikų įstaigos arba asmens, pas kurį vaikas teisėtai gyveno, gali būti baudžiamas viešaisiais darbais, bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA