Kritinis kraujo trūkumas Kauno klinikose – skubiai ieškomi kraujo donorai | Kas vyksta Kaune

Kritinis kraujo trūkumas Kauno klinikose – skubiai ieškomi kraujo donorai

Asociatyvi / Kauno klinikų nuotr.

Šiuo metu Kauno klinikų Kraujo centre jaučiamas visų kraujo grupių trūkumas. Artėjant savaitgaliui, po kurio iškart seks ir šventinė diena, būtina pasirūpinti kraujo komponentų atsargomis, kad jų užtektų visiems esamiems ir galimiems pacientams.

Donorinis kraujas būtinas, siekiant užtikrinti pacientų gydymą tretinio lygio ligoninėje.

„Nors vasara daugeliui – atostogų metas, gydymo įstaigoms tai intensyvūs mėnesiai, kuriais ir toliau atliekamos sudėtingiausios operacijos, gydomos sunkios traumos, vyksta gimdymai, atliekamos organų transplantacijos, – pasakoja doc. Evaldas Padervinskis, Kauno klinikų Stacionarinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas. – Organų transplantacijos – tai sudėtingos ir ypatingo medikų profesionalumo reikalaujančios operacijos, ir kurių metu yra naudojamas donorinis kraujas. Vien per liepos mėnesį Kauno klinikose atliktos 3 audinių ir 8 organų transplantacijos operacijos, paruošti 2 efektyvūs donorai. Matome, kad rugpjūčio mėnesio tendencijos bus tokios pačios ir Kauno klinikose bus atliktas didelis skaičius organų transplantacijų“.

Docentas priduria, kad ligoninės Kraujo centras šiuo metu negali patenkinti viso reikiamo kraujo poreikio ligoninėje, todėl kraujo donorų pagalba yra kritiškai svarbi.

Dr. Diana Remeikienė, Kauno klinikų Kraujo centro vadovė, pažymi, kad atėjus atostogų metui tampa vis sunkiau pritraukti kraujo donorus.

„Šiuo laikotarpiu visuomenės pagalba itin reikalinga, nes vasarą jaučiamas didesnis nei įprastai donorų trūkumas. Deja, vasarą kraujo poreikis nesumažėja. Ypatingai svarbu, kad daugiau donorų apsilankytų Kraujo centre prieš šventines dienas, kai padaugėja traumų, nelaimingų įvykių skaičius, o tuo pačiu ir kraujo poreikis“, – pastebi dr. D. Remeikienė.

Kraujo centre reikalingos visos kraujo grupės, bet ypatingai: O+ ir O- (pirmos teigiamos ir pirmos neigiamos); A+ ir A- (antros teigiamos ir antros neigiamos); AB+ ir AB- (ketvirtos teigiamos ir ketvirtos neigiamos).

Kraujo donoru gali būti kiekvienas sveikas 18–65 metų amžiaus asmuo, kurio kūno masė yra ne mažesnė nei 50 kg, pateikęs galiojantį asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Kraujo donorams parkavimas prie Kauno klinikų Kraujo centro yra nemokamas. Pageidaujantiems atvykti iki Kraujo centro automobiliu, prašome apie tai pranešti tel.nr.: +37037326856, +37037787372, +37037326500 arba nurodyti registruojantis čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA