Įspėja apie masines kibernetines atakas: nusitaikė į „Facebook“ paskyras | Kas vyksta Kaune

Įspėja apie masines kibernetines atakas: nusitaikė į „Facebook“ paskyras

Asociatyvi / DELFI nuotr,

Lietuva šiuo metu patiria masinę kibernetinę ataką, kurios metu stengiamasi įsilaužti į asmenines „Facebook“ paskyras. Užvakar buvo užgrobta karybos temų apžvalgininko Aurimo Navio „Facebook“ paskyra. Šiandien apie tokius bandymus praneša ir daugiau viešai apie kibernetinį saugumą kalbančių specialistų, vartotojai masiškai gauna nuorodą slaptažodžiui pasikeisti.

„Telia“ skaitmeninės pažangos centro ekspertai įspėja, kad šiuo metu visi vartotojai turėtų būti atsargesni ir saugoti savo duomenis nuo galimų kenkėjų.

„Pirmas žingsnis turi būti slaptažodžio keitimas sudėtingesniu, sunkiau nuspėjamu. O kitas – užtikrinti dvigubą autentifikavimą, kad prisijungiant prie paskyros iš kito įrenginio, patvirtinimas būtų siunčiamas į jūsų telefoną. Jei bandymas įsilaužti pavyks ir jūsų elektroninio pašto ar paskyros slaptažodis bus atspėtas, telefoną vis tiek turėsite su savimi ir galėsite tokio prisijungimo neleisti“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas „Telia“ Skaitmeninio pažangos centro vadovas Andrius Šemeškevičius.

Dvigubas autentifikavimas arba dviejų faktorių autentifikacija – tai toks vartotojų tapatybės nustatymo būdas, kai kartu su vartotojo vardu bei slaptažodžiu yra panaudojamas papildomas saugumo reikalavimas, pavyzdžiui, vartotojo prašoma įvesti SMS žinute gautą kodą.

Nustatyti dvigubą autentifikavimą (2FA) reikia per naudojamos programos nustatymus. Pavyzdžiui, „Facebook“ nustatymuose pasirinkus skiltį „Slaptažodžiai ir saugumas“, rasite pasirinkimą įjungti dviejų faktorių autentifikacijos metodą. Pasirinkę galite nustatyti jums patogų tapatybės patvirtinimo būdą.

„Beveik visi debesijos („Gmail“, „Yahoo“, „Facebook“, „Instagram“, „Twitter“, „Snapchat“) paslaugų tiekėjai teikia nemokamą dvigubą autentifikavimą, todėl primygtinai rekomenduojame aktyvuoti šią priemonę nedelsiant“, – pažmymi A. Šemeškevičius.

Kaip anksčiau skelbė ELTA, į A. Navio paskyrą socialiniame tinkle „Facebook“ įsilaužta trečiadienį. Vieno iš „Visuomenės informacinio saugumo agentūros“ įkūrėjų paskyroje pradėta skelbti su teroristiniais nusikaltimai, vaikų pornografija susijusi informacija.

Specialiųjų operacijų atsargos karininko teigimu, dėl atakos nedelsiant kreiptasi į „Meta“ atstovus. Tačiau, apgailestavo jis, įmonė rodo bejėgiškumą ir negali nieko padaryti. „Matyt, „Meta“ puikiai suvokia, kas vyksta, bet negali nieko padaryti“, – sakė A. Navys, pridurdamas, kad iš bendrovės gavo pranešimą apie įsilaužimą praėjus maždaug 7 minutėms po incidento.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA