Kauno rajone atgimstantis dailininkų pleneras tampa tarptautiniu: suvienija tapytojus ir bendruomenės narius | Kas vyksta Kaune

Kauno rajone atgimstantis dailininkų pleneras tampa tarptautiniu: suvienija tapytojus ir bendruomenės narius

/ KRS nuotr.

Beveik 30 metų skaičiuojantis Kauno rajono pleneras „Nemunas“ atgimsta ir tampa tarptautiniu pleneru „Obelynė – žalia žalia“. Ilgą laiką Vilkijoje organizuotas pleneras persikelia į kitą Nemuno pusę, Obelynę, kur išskirtinėje vietoje, Tado Ivanausko Obelynės sodyboje-memorialiniame muziejuje, šių metų liepos 23–29 dienomis tarptautinio plenero dalyviai semsis kūrybinio įkvėpimo, kurs bendruomeniškumą ir ieškos būdų, kaip tapyboje perteikti Obelynės dendrologinio parko ypatingą grožį. Šalia dailininkų profesionalų vasarą plenere taip pat kurs bei patirties semsis Kauno rajono meno mokyklos mokiniai.

„Pleneras „Nemunas“ nuo 1996-ųjų pradėtas organizuoti Vilkijoje buvo itin sėkmingas. Kuomet 2020-aisiais Kauno rajono savivaldybės administracija perdavė Tado Ivanausko Obelynės sodybą Kauno rajono muziejui, atsirado galimybė atgaivinti „Nemuno“ plenero idėją. Honoratos ir Tado Ivanauskų puoselėta Obelynė – tinkamiausia vieta dailininkų plenerui atgaivinti. Čia tarpukario Kauno menininkai sekmadieniais rinkdavosi Obelynėje bendrauti, diskutuoti ir pramogauti“, – plenero „Nemunas“ istorija pasidalino jo organizatorius, Kauno rajono muziejaus direktorius Zigmas Kalesinskas.

Plenere dalyvauja būrys gerai žinomų Lietuvos ir užsienio menininkų, kurie savo darbuose perteiks ypatingą Obelynės grožį ir nuotaiką. Kartu su menininkais kurs Kauno rajono meno mokyklos filialų mokiniai, rašoma Kauno rajono muziejaus pranešime žiniasklaidai.

Anatolijus Baratinskis (Izraelis) – menininkas, kuriantis tapybos, akvarelės, grafikos ir fotografijos srityse. Savo išvystytoje autorinėje technikoje derina tapybą, grafiką ir fotografiją. Anatolijaus Baratinskio kūryboje išryškėja laiko ir amžinybės, istorinės atminties ir žmogaus temos.

Aleksandras Ganelinas (Izraelis) – jo tapybos darbuose skleidžiasi spalvų simfonija, pabrėžianti sulaikytos akimirkos nuotaiką, kuri laviruoja tarp šviesos ir tamsos žaismo. Aleksandro Ganelino drobėse atsiskleidžia visas jį supančios gamtos ir aplinkos grožis.

Rogeris Ekmanas (Švedija) – autoriaus tapybos darbai itin literatūriški ir siužetiški, išsiskiriantys stipriu koloritu, laviruojantys tarp sentimentalumo ir švelnaus humoro, fantazijos ir siurrealizmo.

Ewa Pohlke (Lenkija) – kuria įvairiose meno srityse, jas tarpusavyje jungia. Menininkė kūryboje derina tapybą, akrilą, piešinį, skulptūrą, tekstilę, fotografiją ir grafiką. Tapyba išsiskiria itin ritmiškais ir poetiškai potėpiais.

Irena Mika (Lietuva) – tarptautinio plenero „Obelynė – žalia žalia“ kuratorė. Kūryboje išsiskiria savo stipriu kolorito ir abstrakcijos pajautimu. Nevengia įvairių turinio ir formos eksperimentų. Gilinasi į tokias temas kaip: istorinė atmintis, peizažas, portretas ir t. t.

Gintautas Vaičys (Lietuva) – tai vienas iš nedaugelio lietuvių tapytojų, nuosekliai kuriančių abstrakcijas. Tapytojas darbuose susikoncentruoja į koloritą ir mastelį, geometrines formas ir emocijas.

Aistė Kisarauskaitė (Lietuva) – dailininkė, performanco ir instaliacijų menininkė, menotyrininkė. Laviruodama tarp skirtingų meno formų, jas jungdama Aistė Kisarauskaitė gilinasi į praeitį ir šiandienos realijas.

Ina Budrytė (Lietuva) – tapytoja, kurios darbuose išsiskiria spalvų ir dydžių santykiai, realybė ir fikcija, prisiminimų ir dabarties temos. Kūryboje dominuoja abstrahuotos ir groteskiškos figūros ir jausmingas koloritas.

Gustas Jagminas (Lietuva) – tapytojas, itin linkęs į abstrakciją, yra puikus aplinkos stebėtojas, jaučiantis koloritą. Menininkas tarsi susitapatina su gamta ir jos pulsuojančiu ritmu, kai žmogus ir daiktai tampa tik įvaizdžiais sukurti tapybos darbo visumą.

Natalie Levkovska (Lietuva) – dizainerė, dailininkė, kuri tapyboje jungia siurrealizmą ir naivųjį meną. Natalie Levkovskos kūryboje susipina magiškasis realizmas su autobiografinėmis detalėmis, asmeniniais išgyvenimais ir švelniais humoro prieskoniais.

„Obelynė – tai besiskleidžiantis gamtos ir kultūros paveldo žiedas Pakaunėje. Čia galima pamiršti laiką ir atrasti save! To linkiu ir šiųmečio dailininkų tarptautinio plenero „Obelynė – žalia, žalia“ dalyviams“, – visiems plenero dalyviams palinkėjo Zigmas Kalesinskas dar labiau patirti Obelynę ir jos grožį.

Šių metų rugpjūtį numatoma surengti plenero dalyvių parodą Raudondvario pilyje įsikūrusioje Kauno rajono muziejaus Rūsio galerijoje. Čia bus pristatyti plenere sukurti darbai.

„Obelynė – žalia, žalia“ – tai Kauno rajono savivaldybės finansuojamo projekto „Obelynė: gamtos ir kultūros metų ratu“ dalis. Projekto tikslas – suaktualinti Tado Ivanausko Obelynės sodybos-memorialinio muziejaus, kaip kultūros objekto, reikšmę Kauno rajone, inicijuojant ir vystant šioje erdvėje įvairių Kauno rajono seniūnijų (Akademijos, Ringaudų, Kulautuvos, Kačerginės) bendradarbiavimą. Siekiama, kad Obelynės sodyboje būtų ne tik puoselėjamas žymiausio Lietuvos gamtininko, profesoriaus Tado Ivanausko memorialinis palikimas, jo įkurtas sodas ir dendrologinis parkas, tačiau norima, kad ši erdvė taptų ir kultūros renginių, kultūrinio vyksmo vieta.

Plenerą finansuoja Kauno rajono savivaldybė ir Kauno rajono muziejus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA